Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΥΚΚΩΤΗ


Με πανηγυρική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η δεξίωση της εσπερίδας απονομής του «Αριστείου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης στον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, Μητροπολίτη Κυρήνης Αθανάσιο τον Κυκκώτη, διαπρεπή σκαπανέα της ιστορίας και ποιητή.
Το Αριστείο, φιλοτεχνημένο με ιδιόχειρο καλλιτεχνικό γράφημα της γνωστής ζωγράφου Αμαλίας Παρασκευοπούλου συνοδεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο του ιστορικου νομίσματος «Επτανήσου Πολιτεία» της επετείου των 220 χρόνων από την γέννηση του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που φιλοτέχνησε η αξέχαστη κοσμηματουργός Κατερίνα Γρόλλιου.  
Στην εσπερίδα αφιερώθηκε επίσης και ο εγκαινιασμός της έκθεσης αυθεντικών έργων της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς «Παραδοσιακοί επικλίνιοι Σταυροί, 19ος -20ός  αιώνας» της συλλογής του Δημήτρη Μποντικούλη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μηνύματος χαιρετισμού του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που μετέφερε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας Vladimir Maystrenko, ότι “ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να ήταν παρών καθώς η αγάπη του προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και αναγνωρισμένη η προσφορά του τιμώμενου Μητροπολίτη Κυρήνης στη Μόσχα”.

Παρόντες στην εσπερίδα ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Τιμόθεος Αγγελής, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Γουϊνέας Γεώργιος, ο  Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Κύπρου, Ησαΐας, που εκπροσώπησε και τη Μονή Κύκκου, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ.  Σπυρίδων Κατραμάδος, o Πρόεδρος του Κέντρου Ευάγγελος Ανδρέου, η Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ Ελένη Μιχαλοπούλου, ο η Πρέσβειρα ε.τ. Δανάη Κουμανάκου, ο πρώην Πρέσβης της Σερβίας στη Σόφια  Aleksandar Crkvenjakov, οι εκπρόσωποι της «Τιμητικής Επιτροπής» του Αριστείου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Καθηγητής της Γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και οφικίαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, οι οφικίαλοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Μπούσιας και Σπυρίδων Καμαλάκης ενώ γραπτούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Χάγη, Πρέσβης Δημήτρης Ηλιόπουλος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Pittsburgh-Εκτελεστικός Σύμβουλος του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής & Υμνολογίας (ASBMH) Νίκος Γιαννουκάκης.  

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΗ KAI ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ   

Εισαγωγή στο πρόγραμμα της εσπερίδας έκανε η Ράνια Βισβάρδη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μίλησαν ο Ευάγγελος Ανδρέου με θέμα «Τιμῇ κόσμησις Αρχιερέως Αθανασίου του Κυκκώτου» και ο γνωστός δοκιμιογράφος και ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με θέμα «Ο ποιητικός λόγος του Μητροπολίτη Κυρήνης Αθανασίου». Αποσπάσματα έργων του τιμώμενου Ιεράρχη και ποιητή ανέγνωσε η ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου.
Ακολούθησε η τελετή απονομής του Αριστείου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» καθώς επίσης και η επίδοση της περγαμηνής της «Τιμητικής Επιτροπής». Στη συνέχεια ο τιμηθείς Μητροπολίτης Αθανάσιος ο Κυκκώτης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της εσπερίδας, με θέμα ««Πόντος, η ετέρα ιστορική Μεγάλη Ελλάς εν τη Εώα» και τριμελές αναλόγιο ιεροψαλτών του Πρωτοψάλτη Γιώργου Χατζηχρόνογλου απέδωσε επίκαιρους αναστάσιμους ύμνους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΩΡΑ

Στο τελικό εξαιρετικό μέρος της εσπερίδας παρουσιάσθηκε σε πρώτη εμφάνισή του το μόλις εκδοθέν βιβλίο «Άγιοι του Πόντου - Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Πέτρος ο Τραπαζούντιος» με την ιστοριολογική εισηγητική κατάγραφή του τιμώμενου Μητροπολίτη Αθανασίου του Κυκκώτη και την σύνθεση του «Βίου, της Ακολουθίας και του Παρακλητικού Κανόνος εις τον Άγιον Ένδοξον Νέον Ιερομάρτυρα Πέτρον τον Τραπεζούντιον» που εκπόνησε ο Οφικίλαος Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπούσιας.
Παρουσιάσθηκε  επίσης το πρόσφατο ποιητικό βιβλίου του Σεβασμιώτατου κ. Αθανασίου, «Κυρηναϊκή Ενσύμβολος Μυθαγωγία». Και τα δύο έργα προσφέρθηκαν ως ενθυμηματικά δώρα σε όλους τους παριστάμενους.

Το πρόγραμμα έκλεισε με ανοικτή δεξίωση στον κήπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more