Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΠΕΔ-ΚΜ: Ημερίδα για θέματα Δημοσίων Συμβάσεων και Δημοσιονομικών ελέγχων στο Δήμο Πέλλας - Κανένας λόγος ανησυχίας από την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επί των δαπανών των ΟΤΑ, εφόσον τηρούνται η νομιμότητα και η δημοσιονομική δέσμευση


Για το σημαντικό ρόλο που παίζει η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στα δημόσια τεχνικά έργα που αναλαμβάνουν οι Δήμοι, αλλά και τους τρόπους που θα πρέπει να εφαρμόζουν για το διαχωρισμό μεταξύ έργων, προμηθειών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να μην υφίστανται τις συνέπειες του νόμου, ενημερώθηκαν υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Πέλλας, αλλά και των Νομικών Προσώπων του, στη διάρκεια σημερινής Ημερίδας για θέματα δημοσίων συμβάσεων και δημοσιονομικών ελέγχων. 
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις για τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των Δήμων, το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των δαπανών των ΟΤΑ, οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν την πλήρη οικονομική διαχείρισή τους. Υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Πέλλας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, που φαίνεται ότι προωθείται στην πράξη, καθώς υποστήριξαν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο και ασαφές και  τροποποιείται συνεχώς.
Οι ομιλητές ωστόσο καθησύχασαν το προσωπικό του Δήμου, ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον τηρούνται η νομιμότητα, η δημοσιονομική δέσμευση και όλες εκείνες τις πράξεις που συνηγορούν στο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Εξάλλου, όπως ανέφεραν, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017, ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε στην κεντρική διοίκηση και ότι ο έλεγχος αυτός αφορά στα θέματα δημοσιονομικής ευθύνης.
Οι ίδιοι επανέλαβαν ότι σε λίγους μήνες σταματά ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι οι Δήμοι μπορούν εύκολα να κάνουν πράξη την οικονομική τους αυτοτέλεια, καθώς και σήμερα αυτοί κάνουν τους διαγωνισμούς, συμβασιοποιούν τα έργα, προχωρούν στις αναθέσεις και αυτοί είναι που πληρώνουν τα χρηματικά εντάλματα. Με λίγα λόγια, όπως τόνισαν, οι Δήμοι, κάνουν την δημοσιονομική διαχείριση μέχρι τέλους και πρέπει να ακολουθούν τη σύννομη διαδικασία.
Στόχος της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πέλλας και οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ήταν η επιμόρφωση του προσωπικού ΟΤΑ για τα κρίσιμα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου, αλλά και την ενημέρωση του για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να είναι σύννομες οι διαδικασίες για την ανάθεση και υλοποίηση των δημοτικών έργων.
Εργαλείο η διαρκής επιμόρφωση σε θέματα δημοσίων συμβάσεων
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πολυνομία και οι πολλές αλλαγές έχουν μπερδέψει τις  υπηρεσίες των Δήμων και ότι η επιμόρφωση των υπαλλήλων και των στελεχών των Δήμων μέσα από αυτές τις Ημερίδες αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για να λύσουν απορίες και να αποφύγουν την ταλαιπωρία στις διαδικασίες που επιβάλει ο νόμος.   
Στο μείζον ζήτημα της εφαρμογής του Ν. 4412/16 που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Θανάσης Παζαρλόγλου, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται στους ΟΤΑ ως πρόκληση, γιατί ο Ν. 4412/16, έχει καθολική εφαρμογή και κανένα νομικό πρόσωπο που συστάθηκε από ΟΤΑ δεν εξαιρείται από το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Επισήμανε ότι αυτός ο νόμος ήρθε να συμμαζέψει όλες τις δημόσιες συμβάσεις σε ένα κείμενο, γιατί τα δημόσια έργα έχουν ιδιαιτερότητες. «Έχουμε το δημόσιο λογιστικό και τις ενιαίες δημόσιες συμβάσεις και αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση. Είναι γεγονός όμως ότι η Τ.Α έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, γιατί υπάρχει ομάδα πίεσης που είναι οι δημότες, οι οποίοι απαιτούν λύσεις άμεσα σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Για αυτό το λόγο είναι σκόπιμο τα νομοθετήματα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Τ.Α» σημείωσε ο κ. Παζαρλόγλου.
Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Δήμου Πέλλας, διευκρίνισε ότι ο Ν.4412 λύνει ζητήματα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, ωστόσο είπε ότι είναι γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωλαίνει στον τρόπο που οι υπηρεσίες της ορίζουν ένα έργο, μια προμήθεια ή μια παροχή υπηρεσίας, όμως όταν οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες και βάζουν τα σωστά στοιχεία στο φάκελο ενός έργου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί.
Ο ίδιος πρότεινε ακόμη στους υπαλλήλους ότι εφόσον γίνεται διαγωνισμός για ένα έργο, είναι καλό να γίνονται πολυετείς συμβάσεις όπως π.χ για τα καύσιμα, τα είδη καθαριότητας ή τα τρόφιμα για τις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί κ.α), ώστε να μην επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

ΠΕΔ-ΚΜ: Συνεχίζονται οι δράσεις επιμόρφωσης
Η ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2018), τις δράσεις επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά τους Δήμους Νάουσας, Πολυγύρου και Πέλλας, στις 15 Μαϊου Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στις 16 Μαϊου στο Δήμο Καλαμαριάς και στις 17 του μήνα στο Δήμο Σερρών.

Στόχος είναι η επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που χειρίζονται θέματα δημοσίων συμβάσεων και μεριμνούν για την ανταπόκριση των Δήμων και των Δημοτικών Νομικών Επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των εκάστοτε διενεργούμενων δημοσιονομικών ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more