Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Νέα Δημοκρατία - Ενημερωτικό σημείωμα



Α. Σκοπιανό
Καμία λύση σε δόσεις δε θα γίνει αποδεκτή. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μια ενιαίας λύσης με άμεση αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, μια λύση που υποστηρίζεται φυσικά από όλους εντός του κόμματος.
 
Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που προφανώς δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον είναι απλά απαράδεκτη.
 
Η όποια λύση πρέπει να περιέχει απάλειψη των αλυτρωτισμών, αλλά και  να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Χρειάζεται άμεση αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Το δε θέμα της κομματικής πειθαρχίας, εάν παρουσιαστεί μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή, δεν απασχολεί καν τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι ζητάει το απολύτως αυτονόητο από την κυβέρνηση. Μια ενιαία λύση που να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και φυσικά να μην αναβάλει τις δεσμεύσεις των γειτόνων για το μέλλον. Σε αυτή την θέση εθνικής ευθύνης είναι προφανές ότι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη όλους αυτούς τους μήνες
 
Β. Για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών.
Η Κυβέρνηση καλείται να συναινέσει στην πρότασή της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Να φέρει στη Βουλή τις δύο αυτές αλλαγές και να ψηφιστούν μαζί.
 
Ήδη από το 2006, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης να σπάσει η Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες, όπως και ή περιφέρεια Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες. Παράλληλα δυο φορές από το 2016 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας που βρίσκονται στον  τόπο της διαμονής τους.
 
Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επανέφερε τη διπλή αυτή πρότασή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  -που αρχικά δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών- τώρα την υιοθετεί. Ακόμη και τώρα, όμως, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα  -τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους.

Πρέπει να ψηφιστούν από κοινού οι δύο αυτές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και έτσι αφενός να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και αφετέρου να δοθεί στους Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα από τον τόπο που βρίσκονται, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλους τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και βέβαια αυτό ισχύει τόσο για τους νέους του brain drain όσο και για όλους τους άλλους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτά που ψέλλισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνιστούν  μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της.  Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Καλείται επιτέλους να συναινέσει στην πρότασή της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Να φέρει στη Βουλή τις δύο αυτές αλλαγές και να ψηφιστούν μαζί.
 
Γ. Περικοπή συντάξεων
Οι μειώσεις είναι το αποτέλεσμα των περίφημων διαπραγματεύσεών της Κυβέρνησης και της ύφεσης, που προκάλεσαν τα πρώτα δύο χρόνια.
 
Η Κυβέρνηση έχει μειώσει όλες τις συντάξεις που χορηγούνται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Έχει κόψει δηλαδή όλες τις νέες συντάξεις και έχει αναβάλει για την 1/1/2019 την αντίστοιχη μείωση στις συντάξεις που ήδη χορηγούνταν.
Ο αρμόδιος Υπουργός άλλα λέει τη μια και άλλα την επομένη. Διαφορετική επίσης θέση είχαν υποστηρίξει τις προηγούμενες ημέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, οι μειώσεις που επέβαλε η Κυβέρνηση δεν χρειάζονταν και δεν προβλέπονταν μέχρι την ώρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Έχουν την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα, προέκυψαν με δική του ευθύνη και ψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι μάλιστα, μειώσεις που για τους χαμηλοσυνταξιούχους -εκείνους που υποτίθεται θα προστάτευε ο ΣΥΡΙΖΑ  -προσεγγίζουν σε ύψος τις δύο έως και τρεις συντάξεις το χρόνο. Είναι το αποτέλεσμα των περίφημων διαπραγματεύσεών τους και της ύφεσης, που προκάλεσαν τα πρώτα δύο χρόνια της Κυβέρνησής τους, με την ανευθυνότητα και τις ιδεοληψίες τους. Εξαιτίας των εμμονών και της προσπάθειά τους να εμφανιστούν στους ψηφοφόρους που κορόιδεψαν, ότι δήθεν διεκδίκησαν κάτι καλύτερο από τους δανειστές.
Η Νέα Δημοκρατία θα αποφασίσει τα βήματά της με βάση τα οικονομικά δεδομένα που θα παραλάβει. Επομένως τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί αυτήν την ώρα. Σε κάθε περίπτωση το σημερινό αδιέξοδο σύστημα που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών. Ο 1ος πυλώνας, θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος θα είναι πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
 
ΣΤ. Για την υπόθεση με την προώθηση της Φέτας
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει την πολιτική ευθύνη του εποπτευόμενου φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα καλυφθεί πίσω από τις παραιτήσεις των υφισταμένων του;
 
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχασε τις προθεσμίες σύναψης σύμβασης για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας. Η ευθύνη ωστόσο ανήκει πρωτίστως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η ανικανότητα και οι καταστροφικοί χειρισμοί του οποίου για την ελληνική κτηνοτροφία δυστυχώς, δεν έχουν τέλος. Σε μια εποχή, που η ελληνική αιγοπροβατοτροφία καταρρέει και που διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια είναι περισσότερο από πολύτιμα, το διορισμένο από τον ίδιο τον κ. Αποστόλου, Δ.Σ. του ΕΛΓΟ με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του καθώς και του Γενικού του Γραμματέα, αποδείχθηκε ανίκανο να διαφυλάξει τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας, των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας.
 
Αποτέλεσμα, 5,2 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση του εθνικού, εμβληματικού, προϊόντος μας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), στις αγορές τις Ευρώπης, αλλά και στις Η.Π.Α και τον Καναδά, να πετάγονται «στον κάλαθο των αχρήστων». Επιφέροντας ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία.
 
Θυμίζουμε, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη από τις 14 Μαρτίου 2018 «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη διαφαινόμενη αποτυχία, με σχετική ερώτησης στη Βουλή. Είχε αναφερθεί σε καταγγελίες, που έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Αποστόλου, να τις διερευνήσει. Δυστυχώς αδράνησε. Ρωτούμε λοιπόν:
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει την πολιτική ευθύνη του εποπτευόμενου φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα καλυφθεί πίσω από τις παραιτήσεις των υφισταμένων του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more