Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότητας



Α. Για τις συντάξεις
 
"Το σημερινό αδιέξοδο σύστημα που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. "
 
Το σύνολο των συνταξιούχων και εργαζομένων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνιούν ευλόγως για τις νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται με το νόμο Κατρούγκαλου. Την ίδια στιγμή βουλευτές και υπουργοί της Κυβέρνησης, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενες περικοπές, χωρίς οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τροποποιηθεί στο παραμικρό, πόσο μάλλον να έχουν ανακληθεί. Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις αυτονόητες ευθύνες της και να πει τι είδους και ποιες ακριβώς είναι οι μειώσεις που έχει συμφωνήσει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου.
 
Η αρμόδια Υπουργός καλείται  να απαντήσει στα παρακάτω:

  1. Ποιο είναι το ποσό της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συνολικά και ανά ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή ανά ταμείο;
  2. Ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνολικά και ανά ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή.
  3. Στο ποσό της περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών, θα ληφθεί υπόψη η μείωση της προσωπικής διαφοράς που ήδη επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016;  Τι θα ισχύσει για το όριο των 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής), μετά  τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων;
  4. Σε πόσες νέες και παλαιές συντάξεις –πριν και μετά τη 12/5/2016- έχει ήδη εφαρμοστεί η μείωση λόγω προσωπικής διαφοράς και ποιο το ύψος της;
  5. Πότε οι μειώσεις από τις προσωπικές διαφορές, κυρίων και επικουρικών συντάξεων, θα εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων και κυρίως πότε επιτέλους θα ενημερώσει τους συνταξιούχους;


 
Οι μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου- και ήδη εφαρμόζονται για τους νέους συνταξιούχους- είναι μειώσεις με υπογραφή Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα πει ότι οι μειώσεις αυτές δεν χρειάζονταν και δεν προβλέπονταν μέχρι την ώρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (27.2.2018) το σημερινό αδιέξοδο σύστημα που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών. Ο 1ος πυλώνας, θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος  θα είναι πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
 
 
Β. Για εκλογικό νόμο και «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών 
 
"Άλλο ένα εφεύρημα της Κυβέρνησης που ξέρει ότι θα συντριβεί στις επερχόμενες κάλπες και αναζητά διάφορες μεθοδεύσεις νομίζοντας ότι θα λειτουργήσουν σαν σωσίβιο."

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου σε αυτή τη χρονική περίοδο που πλησιάζουν εκλογές. Τα σενάρια άλλωστε αυτά συνιστούν άλλο ένα εφεύρημα της Κυβέρνησης που ξέρει ότι θα συντριβεί στις επερχόμενες κάλπες και αναζητά διάφορες μεθοδεύσεις νομίζοντας ότι θα λειτουργήσουν σαν σωσίβιο. Την ίδια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν και τα σενάρια που διακινούσε η Κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο αλλά και το χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τώρα αφενός διαρρέει σενάρια κατάτμησης της Β’ Αθηνών και αφετέρου προσπαθεί να επαναφέρει στη Βουλή το νόμο για την απλή αναλογική που ήδη ψήφισε, αλλά δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε αυτές τις μεθοδεύσεις του πανικόβλητου κ. Τσίπρα και των Υπουργών του, η Νέα Δημοκρατία  είναι ξεκάθαρη: Καμία συζήτηση.

Σχετικά δε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ό,τι κι αν κάνει η Κυβέρνηση, αυτές θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο. Διότι είναι βέβαιο ότι θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές και η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει το σύστημα που ισχύει σήμερα. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη συγκρότησή της, θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο, που θα αντικαθιστά το νόμο της απλής αναλογικής που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση, επιδιώκοντας να διασφαλίσει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.  Στην κατεύθυνση αυτή η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος που θα προτείνει θα προβλέπει πριμοδότηση του πρώτου Κόμματος, αλλά όχι όπως σήμερα -με το μπόνους των 50 εδρών ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λαμβάνει.


Γ. Εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα – Τσακαλώτου για τις μίζες "Εδώ και δεκαπέντε ημέρες παρά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται  ο Πρωθυπουργός σιωπά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη." 

Έχει γραφεί στον Τύπο -και δεν διαψεύστηκε από την Κυβέρνηση- ότι ο  επιχειρηματίας κ. Ιωσήφ Λιβανός κατήγγειλε ότι ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, κ. Αλέξης Πουλιάσης, του ζήτησε -μέσω συνεργατών του- μίζα 1,8 εκ. ευρώ, προκειμένου ο κ. Τσακαλώτος να προωθήσει την έγκριση της νόμιμης αμοιβής του για τη συνδρομή  του στην εξυχνίαση υπόθεσης μεγάλης φοροδιαφυγής. Αναφέρθηκε, μάλιστα ότι μέρος της μίζας προοριζόταν για τον κ. Τσακαλώτο. Το ίδιο ακριβώς καταγγέλλει ο κ. Λιβανός ότι συνέβη και προγενέστερα -στις αρχές του 2015- και με πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης φέρεται να ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη, για να προωθήσει την έγκριση της αμοιβής του.

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες παρά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται  ο Πρωθυπουργός σιωπά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Καταρχάς η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη από το Υπουργείο των Οικονομικών αφού πρώτα είχε προσφύγει ο ίδιος ο καταγγέλων.  Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις είναι το εξής: εάν ο κ. Τσακαλώτος αμφισβητεί ή θεωρεί σκευωρία τα όσα καταγγέλλει ο κ. Λιβανός, γιατί δεν κάνει μήνυση εναντίον του; Oρισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εναντίον των οποίων είχε αφήσει αιχμές ο κ. Λιβανός προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, εδώ πρόκειται για μία πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή κατηγορία που αφορά χρηματισμό υπουργού. Πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά καμία αντίδραση από τον κ. Τσακαλώτο όπως έκαναν τα στελέχη της ΝΔ. Έχει κάτι να κρύψει ο κ  Τσακαλωτος; Τι ακριβώς φοβάται και δεν κάνει μήνυση κατά του κ. Λιβανού;


Δ. Αναδοχή "Είναι θετικό βήμα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση φέρνει -έστω και με καθυστέρηση- ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί, σχεδόν στο σύνολο τους,  τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας." 
 
H θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν -και είναι- ξεκάθαρη. Θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά και το σύνολο των άρθρων πλην του άρθρου 8 που αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι θετικό βήμα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση φέρνει -έστω και με καθυστέρηση- ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί, σχεδόν στο σύνολο τους,  τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Προτάσεις όπως η Σύσταση ενός πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου για θέματα υιοθεσιών και αναδοχών, η λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων και η ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας (ΚΚΠΠ) με κοινωνικούς λειτουργούς, ανάμεσα σε άλλες, βασίζονται σε σχετικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.
 
Σχετικά με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η άποψη της ΝΔ είναι σαφέστατη και δεν στηρίζει το άρθρο 8. Ωστόσο, για θέματα όπως αυτά δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ο κάθε βουλευτής μπορεί ελεύθερα να εκφράσει την άποψη του και να ψηφίσει αναλόγως.  


Ε. Προσφυγικό & Μεταναστευτικό "Αυτή η Κυβέρνηση δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό παρά το γεγονός ότι η αρωγή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. " 
 
Τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα hot spots από τα Λαγκαδίκια μέχρι τη Μόρια δείχνουν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αφορά πλέον όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχωρίσει κατά την άφιξη πρόσφυγες από παράνομους μετανάστες τροφοδοτεί το πρόβλημα, το οποίο γιγαντώθηκε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και το χρόνο που χάθηκε για τη θέσπιση ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την παροχή ασύλου.
 
Επείγει πλέον ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών να προχωρήσει άμεσα και όσοι δεν παίρνουν άσυλο να φιλοξενούνται σε κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, προκειμένου να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους. Είναι ταυτόχρονα απαραίτητο, η κυβέρνηση να σπεύσει να χρησιμοποιήσει την αυξημένη κοινοτική χρηματοδότηση που προέρχεται από τον προϋπολογισμό 2020-2027 για το προσφυγικό και τη μετανάστευση με
διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μέχρι τώρα το δείγμα γραφής που έχει δοθεί από την έλλειψη ελέγχου στις ΜΚΟ και την περιορισμένη χρήση διαθέσιμων πόρων δείχνει ότι αυτή η Κυβέρνηση δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό παρά το γεγονός ότι η αρωγή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Η Κυβέρνηση ας κάνει επιτέλους τα αυτονόητα, διότι οι Υπουργοί αλλάζουν, αλλά η ανικανότητά της παραμένει.

ΣΤ. Σκάνδαλο υπεξαίρεσης φαρμάκων "Η περαιτέρω παραμονή των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή." 
 
Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων από δύο δημόσια νοσοκομεία είναι συγκλονιστικό. Όχι μόνο για οι δράστες προκάλεσαν ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αλλά -και είναι το πλέον θλιβερό- διότι  εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο στερήθηκαν τα φάρμακά τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Όπως αποφεύγει να λάβει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της σωστής και διαφανούς λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων. Η περαιτέρω παραμονή των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more