Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ – ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ


 Ρομπίνη Καραγκιαούρη δικηγόρος στέλεχος του Κινήματος Δικαιοσύνης 


Τι έγινε η τι δεν έγινε  κυρία Ρουμπίνη  και φτάσαμε ως εδώ ;
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο πως φτάσαμε στο σήμερα, πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής γεγονότα. Στις 5 Νοεμβρίου 2018 ανακοινώθηκε από τους «θεσμούς» της κυβέρνησης ότι ήσαν αρνητικοί στην παράταση του νόμου Κατσέλη, για άλλο ένα έτος, ως το τέλος του 2019, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Επιπλέον, η προστασία δεν μπορεί να αφορά οφειλέτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους! Αμέσως την επομένη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης ανακοίνωσε την απόφαση της τότε συγκυβέρνησης να καταργήσει τον νόμο 3869/2010, γνωστό σαν «νόμος Κατσέλη». Για τον νόμο Κατσέλη, είχε πει πως ήταν ένα «προϊόν της κρίσης», σαν να την έχουμε ξεπεράσει! Τελικά, η κυβέρνηση με τους «θεσμούς» της κατάφεραν να καταργήσουν ουσιαστικά τον νόμο Κατσέλη αφού δεν θα υφίσταται πλέον προστασία της κύριας κατοικίας.
Ποιοι θα βρεθούν εκτός προστασίας  και ποιοι έχουν όφελος τελικά ;
 Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, αρχικά δεν θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες στον νόμο Κατσέλη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτός προστασίας θα βρεθούν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών :
1. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου βάσει των οποίων η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι μέχρι 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ και το εισόδημα από 12.500 ευρώ για τον άγαμο έως 36.000 για τρίτεκνη οικογένεια.
2. Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, που όμως δεν έχουν υποθήκη πρώτης κατοικία.
3. «Κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δευτερεύουσα κατοικία
4. Τα δάνεια που δεν είχαν «κοκκινίσει» στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δεν ήταν δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
5. Όσοι έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει - σύμφωνα με πληροφορίες - το 50% των οφειλών που πρόκειται να ρυθμίσουν.
 6. Επίσης εκτός πλαισίου θα βρεθούν εκείνοι οι δανειολήπτες που η συνολική ακίνητη περιουσία τους, εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει το διπλάσιο της προς ρύθμιση οφειλής. Αν δηλαδή πρόκειται κάποιος να ρυθμίσει δάνεια 130.000 ευρώ, το εξοχικό, το σπίτι στο χωριό, το οικόπεδο ή τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν αξία χαμηλότερη από 260.000 ευρώ.
 7. Όσοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί εκτός νόμου Κατσέλη με οριστική δικαστική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε «δόλος».
 Στόχος είναι ο νέος νόμος να μην αφήνει περιθώρια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τον χρησιμοποιήσουν ως «καταφύγιο», προκειμένου να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Όλα αυτά είναι όσα έχουν διαρρεύσει από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της. Χτες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να κατατεθεί στις αρχή της επόμενης εβδομάδας στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Όμως δεν επήλθε συμφωνία. Νέα τηλεδιάσκεψη θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς υπάρχουν έντονες ενστάσεις τις οποίες κατέγραφε σε κείμενό της η ΕΚΤ. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...» σχολίασαν χαρακτηριστικά στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Σημειώνεται πως στόχος του Τσίπρα είναι το θέμα να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup στις 11 του μηνός. Στην τηλεδιάσκεψη, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτριο Λιάκο, και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τον Θεόδωρο Καλαντώνη και την Χαρίκλεια Απαλαγάκη.
Πως κρίνεται την στάση των   ξένων <<θεσμών >> ;
Η ανησυχία των ξένων «θεσμών» επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσον αφορά στους πλειστηριασμούς. Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν άλλωστε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, καθώς οι δήθεν δανειστές απαιτούν την εφαρμογή των προαπαιτουμένων για να ανοίξει η «κάνουλα», όπως προέκυψε και από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες. Αν οι ελληνικές Αρχές δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Θεσμών, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθεί σε επόμενο Eurogroup, πιθανόν σε αυτό στις 5 Απριλίου. Για να είναι πλήρης η ανάλυσή μας, πρέπει να δούμε και ποιοι είναι οι απώτεροι σκοποί των «θεσμών» της κυβέρνησης που θέλει να ικανοποιήσει ο Τσίπρας προσπαθώντας παράλληλα να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα στους ψηφοφόρους του. Στόχος των «θεσμών» είναι η αρπαγή των κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας μας. Τα διαπιστωμένα αποθέματα λιγνίτη αντιστοιχούν σε 9 δισεκατομμύρια τόνους οι οποίοι αντιστοιχούν σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου, η σε Ευρώ σε 720 δισεκατομμύρια.
 Μέσα στα προαπαιτούμενα λοιπόν είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε εξευτελιστική τιμή, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση με την δημόσια περιουσία, για να αρπάξουν αυτό τον πλούτο. Καίγεται λοιπόν η κυβέρνηση να παρουσιάσει τάχιστα το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας για να μην χάσει τους ελάχιστους ψηφοφόρους που της απέμειναν και οι «θεσμοί» «καίγονται» να αρπάξουν τους λιγνίτες μας, το οποίο είναι από τα «προαπαιτούμενα»! Σε αυτά τα πλαίσια οι εμπειρογνώμονες της Γερμανίας και της Ολλανδίας έδειξαν να μην «πείθονται» από τις δήθεν προσπάθειες, λέμε δήθεν διότι η μόνη δυσκολία της κυβέρνησης είναι να πείσει την εκλογική της βάση και όχι τίποτ’ άλλο και ξεκαθάρισαν πως πολύ δύσκολα τα κοινοβούλιά τους θα εγκρίνουν την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την καταβολή της δόσης χωρίς να έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα, στην συγκεκριμένη περίπτωση η αρπαγή των κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας μας, όπως άρπαξαν προηγουμένως τις εθνικές οδούς, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια μας και τους σιδηροδρόμους μας και αυτό μέχρι την ολοκλήρωση της λεηλασίας.
 Εξ όλων αυτών συνάγεται ότι η όποια προστασία της κύριας κατοικίας των Ελλήνων πολιτών εξαρτάται από το πότε θα αρπάξουν τους λιγνίτες μας οι «θεσμοί» της κυβέρνησης Τσίπρα, δευτερευόντως από την εξυπηρέτηση των τραπεζιτών και σε καμία περίπτωση από το να μην μείνουν άστεγοι οι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα, όπως φαίνεται οι «θεσμοί» επιδιώκουν να μείνουν άστεγοι οι Έλληνες.
Σας ευχαριστώ θερμά 
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more