Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Λάκης Βασιλειάδης: Οι αγρότες της Πέλλας θα κάνουν "μαύρο" Πάσχα

Την αγωνία του αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά τις μεγάλες καταστροφές των παραγωγών εκατοντάδων αγροτών στην Πέλλα από το χαλάζι, έδειξε με ανάρτηση του στα social media, ο περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας και εκ νέου υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα, Λάκης Βασιλειάδης. Ο κος Βασιλειάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες της Πέλλας θα κάνουν "μαύρο" Πάσχα. Διαβάστε την ανάρτηση παρακάτω: 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι παραγωγοί της ΠΕ Πέλλας βιώνουν έναν εφιάλτη παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση να καταστρέφονται οι παραγωγές τους από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα επλήγησαν οι τοπικές κοινότητες Καλλίπολης – Σανδαλίου, Καλής, Ανύδρου, Μανδάλου, Λάκκας, Δροσερού, Πλαγιαρίου, Αψάλου, Πολυκάρπης, Μοναστηρακίου, Κωνσταντίας, Μηλιάς, Ίδας . Κατόπιν της νέας σημερινής χαλαζόπτωσης που έπληξε τις τοπικές κοινότητες Δαμιανού, Λεπτοκαρυάς, Αγ. Γεωργίου, Γαλατάδων, Λιπαρού, Καρυώτισσας, Τριφυλλίου, Μελισσίου, Π. Μυλότοπου, Ν. Μυλότοπου, Αμπελείων και Πενταπλατάνου είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία των αγροτών της ΠΕ Πέλλας θα κάνουν ΄΄μαύρο΄΄ Πάσχα μην προσδοκώντας σε παραγωγική χρονιά. Η περαιτέρω πτώση του εισοδήματος των αγροτών της Πέλλας είναι δεδομένη και συμπίπτει με τις υπάρχουσες δυστοκίες (αυξημένο κόστος, υπέρμετρη φορολογία, ρωσικό εμπάργκο) που βιώνουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια. Οι χαλαζοπτώσεις αυτές αποτελούν ΄΄ταφόπλακα΄΄ στον καθημερινό αγώνα των αγροτών αυτών καθώς οι δενδροκαλλιέργειες βρίσκονται στην καρποφορία και σε πρώιμο στάδιο. Νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια και βερίκοκα έχουν πραγματικά καταποντιστεί από τις συνεχόμενες θεομηνίες.
Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της βίαιης κλιματικής αλλαγής δεν νοείται να αφήσουμε απροστάτευτους τους αγρότες μας. Ζητούμε την δρομολόγηση των διαδικασιών που προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ για άμεσες και δίκαιες καταγραφές των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν. Αναλογιζόμενοι το μέγεθος και την έκταση των ζημιών θεωρούμε απαραίτητη την πρόσληψη από τον ΕΛΓΑ συμβασιούχων γεωπόνων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων. Κρίνεται επιτακτική η πρωτοβουλία εκ μέρους του ΕΛΓΑ για χορήγηση ταμειακών διευκολύνσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς μέχρι την αποπληρωμή των αποζημιώσεων τους καθώς είναι απαγορευτική αυτή την στιγμή για την επιβίωση τους η αναμονή 8 με 9 μηνών και αποπληρωμή τους και σε δόσεις (όπως είθεσται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια). Επίσης να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της φετινής εναέριας αντιχαλαζιακής προστασίας καθώς τα αλλεπάλληλα κρούσματα χαλαζοπτώσεων δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κάθε μέσο θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more