Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Το BREXIT άλλαξε τα δεδομένα στο Ευρωκοινοβούλιο




Του Χρήστου Δημητριάδη*

Εδώ και 40 μέρες, μετά από 47 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παρελθόν από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και μια μεγάλη εκλογική νίκη, να καταφέρει το BREXIT. Βέβαια σε περίπου ένα χρόνο θα ξεκαθαρίσει οριστικά η σχέση που θα διακατέχει τις χώρες της Ε.Ε. με το Μεγάλο νησί που κάποιοι θεωρούν πως πλέον έχει μικρύνει. Πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απολέσει τους Ευρωβουλευτές του. Από την 1η Φεβρουαρίου το ΕΚ αριθμεί 705 ευρωβουλευτές, αντί για 751 που ήταν το σύνολο μέχρι την 31η Ιανουαρίου και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρεατνίας από την ΕΕ.


Οι 27 από τις 73 θέσεις που κατείχε η Μεγάλη Βρετανία μοιράστηκαν σε ορισμένα κράτη-μέλη και οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εκλογική πράξη του 1976, τα κράτη- μέλη οφείλουν να κοινοποιήσουν τα ονόματα των ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο πριν αρχίσει επίσημα η θητεία τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ για την αναδιανομή των θέσεων καμία χώρα δε χάνει ευρωβουλευτές, ενώ μερικές αυξάνουν τις θέσεις του (από μία έως πέντε θέσεις), ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία.



Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό των κρατών -μελών και ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μικρότερες.



Βέβαια είναι αλήθεια ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τα Κράτη μέλη και σαφώς και την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζεται άμεσα καθώς διαθέτει Ευρώ ομάδες τις οποίες θα δείτε παρακάτω και σε κάποιες από αυτές άνηκαν και Βρετανοί Ευρωβουλευτές. Πλέον οι νέοι Ευρωβουλευτές έλαβαν τις θέσεις του στο κοινοβούλιο και εντάχθηκαν στις υπάρχουσες ομάδες. Βέβαια σε Εθνικό επίπεδο, Γαλλία και Ισπανία να κερδίσαν από 5 Ευρωβουλευτές, ενώ από τρεις κερδίσε η Ιταλία και η Ολλανδία. Οι Ευρωβουλευτές ορίστηκαν από τις Χώρες που κερδίζουν Ευρωβουλευτές. , με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2019. Πλέον υπάρχουν 7 Ευρω ομάδες τις οποίες θα δείτε παρακάτω:



ΕΛΚ - Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) 187 Ευρωβουλευτές

Η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που εκπροσωπεί την Κεντροδεξία στην Ευρώπη είναι το Λαϊκό Κόμμα με αρχηγό τον Ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). Αυτή είναι η 4η θητεία του ως ευρωβουλευτής και είναι επικεφαλής του ΕΛΚ από το 2014. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Νέα Δημοκρατία με 7 Ευρωβουλευτές συν τον ανεξάρτητο Θεόδωρο Ζαγοράκη που παραμένει μέλος της Ευρω ομάδας αλλά όχι και της Νέας Δημοκρατίας. Κανένα Βρετανικό Κόμμα δεν ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα μετά την απόφαση του Κάμερον το 2009 οι Ευρωβουλευτές του να μην ανήκουν σε αυτή την Ευρωομάδα κρατώντας ανεξαρτησία. Μεγαλύτερη δύναμη έχει το Κόμμα της κας Μέργκελ που διαθέτει 29 Ευρωβουλευτές ενώ στην δεύτερη θέση είναι το Πολωνικό ρεμπουπλικανικό κόμμα με 17 Ευρωβουλευτές. Ακολουθούν Ρουμάνοι, Ισπανοί και Ούγροι κεντροδεξιοί. Η Ελλάδα είναι ενισχυμένη στο Λαϊκό Κόμμα καθώς περνά Χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία ενώ είναι μαζί με την παραδοσιακή δύναμη Γαλλία. Με την νέα σύνθεση των 701 Ευρωβουλευτών το Λαϊκό Κόμμα βγήκε ενισχυμένο καθώς από 182 Ευρωβουλευτές έχει πλέον 187 Ευρωβουλευτές. Πλέον ως επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέχει από το 24% το 26%. Εν ολίγης δεν επηρέασε καθόλου το πρώτο Κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου εν αντιθέσει το ενισχύει, η απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.



S&D - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 148 Ευρωβουλευτές




Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Επί της ουσίας είναι η κεντροαριστερά της Ευρώπης. Είναι μια παραδοσιακή ισχυρή πολιτική ομάδα που με την άνθηση των Κεντροαριστερών της δεκαετίας του 90 και του 2000΄ έβγαινε στο παρελθόν πρώτη Ευρωπαϊκή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Από το 2009 όμως υποχωρεί. Με το BREXIT χάνει 10 Ευρωβουλευτών που εκπροσωπούσαν τους Άγγλους εργατικούς. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (Ισπανία), ευρωβουλευτής από το 2004. Μεγαλύτερη ομάδα στους Σοσιαλιστές έχουν οι Ισπανοί με 20 Ευρωβουλευτές, ενώ στην δεύτερη θέση είναι οι Γερμανοί με 16 και ακολουθούν οι Ρουμάνοι και Πορτογάλοι κεντροαριστεροί. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 2 Ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Η εν λόγω Ευρωομάδα πάντως έχει αναπτύξει σχέσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στην θητεία αυτή να ενταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την Ευρωομάδα, κάτι που θα προκαλέσει σαφώς ζήτημα στον Κίνημα Αλλαγής. Με την νέα σύνθεση των 701 Ευρωβουλευτών οι Σοσιαλιστές διατηρούν το 20,5% της επιρροής που είχαν με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η μείωση του συνόλου των Ευρωβουλευτών τους σώζει. Από την ανακατανομή κέρδισε 4 Ευρωβουλευτές. Άρα έχει συνολική απώλεια 6 Ευρωβουλευτών.



Renew Europe - Renew Europe group 97 Ευρωβουλευτές

Είναι η Τρίτη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου αφενός που όμως χάνει 17 Ευρωβουλευτές λόγω BREXIT. Είναι η Ευρω ομάδα που χάνει τους περισσότερους από αυτή την εξέλιξη. Παρόλα αυτά διατηρείται στην Τρίτη θέση καθώς δεν απειλείται από τους Πράσινους. Είναι η κεντρώα ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ, μιλώντας σε ένα debate, ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα διαλυθεί για να σχηματιστεί μια νέα Ομάδα, με τη συμμετοχή και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η νέα ομάδα ανακοίνωσε την υιοθέτηση του ονόματός της στις 12 Ιουνίου 2019, αφού σχημάτισε συμμαχία με την La République En Marche!.

Στις 19 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Ντατσιάν Τσιόλος, πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας και Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε επιλεγεί ως αρχικός πρόεδρος της ομάδας.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρω ομάδα συμμετείχαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 16 Ευρωβουλευτές και το Κόμμα συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με 1 ευρωβουλευτή. Πλέον μεγαλύτερη Χώρα που συμμετέχει είναι η Γαλλία με 21 Ευρωβουλευτές, ενώ ακολουθούν κεντρώοι και φιλελεύθεροι από την Γερμανία, την Ισπανία και την Ρουμανία. Τέλος από το 14,4% της επιρροής που είχε με το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον έχει 13,6% καθώς πήρε 6 Ευρωβουλευτές. Δηλαδή συνολικά απώλεσε 11 Ευρωβουλευτές. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται σε αυτή την Ευρω ομάδα.



ID - Identity and Democracy 76 ευρωβουλευτές 

Μεγάλοι νικητές του BREXIT όχι γιατί κέρδισαν κάτι, αλλά γιατί έχασαν οι Πράσινοι 11 Ευρωβουλευτές και έτσι πέρασαν στην τέταρτη θέση. Δεν κατέγραψαν καμία απώλεια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη Ευρωσκεπτικιστική ομάδα. Το όνομα της είναι Ταυτότητα και Δημοκρατία (γαλλικά: Identité et démocratie‎) και είναι μια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δημιουργήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019, ως συνέχεια της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας. Τοποθετείται από Δεξιά ως Ακροδεξιά και αποτελείται απο εθνικιστικά, λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από εννέα χώρες της Ευρώπης. Ήταν υπέρ του BREXIT χωρίς όμως να διαθέτει κάποιον Ευρωβουλευτή. Μεγάλος ηγέτης της πολιτικής ομάδας είναι ο Σαλβινι και η Λέγκα του Βορρά όπως και η Λεπέν που άλλωστε διαθέτουν τους περισσότερους Ευρωβουλευτές. Βέβαια σε αυτή τη ομάδα ανήκουν και οι Γερμανοί Εθνικιστές. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Μάρκο Ζάνι (Ιταλία), ευρωβουλευτής από το 2014. Η Ελλάδα δεν διαθέτει κάποιον Ευρωβουλευτή σε αύτη την ομάδα. Σήμερα από το 9,7% που είχε ως επιρροή με την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, σήμερα με το BREXIT 10,8% της επιρροής. Έχει κερδίσει 3 Ευρωβουλευτές.





Verts/ALE - Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 67 Ευρωβουλευτές

Και εδώ έχουμε μεγάλη μείωση της παραδοσιακής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου καθώς οι Πράσινοι από το BREXIT χάνουν 11 Ευρωβουλευτές και μαζί την τέταρτη θέση καθώς υποχωρούν στην Πέμπτη μετά από αυτή την απώλεια. Δεν επηρεάζει όμως και πολύ αυτή η κατάσταση. Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (αγγλ. The Greens/European Free Alliance, γαλλ. Verts/Alliance libre européenne) είναι πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει θέσεις υπέρ του περιβάλλοντος και της οικολογίας, υποστηρίζει τις τοπικές μειονότητες και είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η πολιτική ομάδα εκπροσωπεί δύο ξεχωριστά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα: το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και τηνΕυρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία αποτελείται από από κόμματα που εκπροσωπούν έθνη χωρίς κράτος, καθώς και θέματα περιφερειακά και μειονοτικά. Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία έχει γενικά περιορίσει την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της σε προοδευτικά κόμματα. Στην πολιτική ομάδα συμμετέχουν και άλλα κόμματα όπως το ολλανδικό κόμμα Διαφανής Ευρώπη και το σουηδικό Κόμμα Πειρατών. Επικεφαλής είναι ο Σκα Κέλερ (Γερμανία), ευρωβουλευτής από το 2009 και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας από το 2016 και Φιλίπ Λαμπέρτς (Βέλγιο), ευρωβουλευτής από το 2009 και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας από 2014. Μεγαλύτερη χώρα που εκπροσωπείται στους Πράσινους παραδοσιακά είναι η Γερμανία με 25 Ευρωβουλευτές και ακολουθεί η Γαλλία με 12. Δεν εκπροσωπούνται Χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και φυσικά η Ελλάδα. Σήμερα από το 9,9% της επιρροής, μετά το BREXIT έχει 9,3% της επιρροής ενώ κέρδισε 4 Ευρωβουλευτές.





ΕΣΜ - Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 62 Ευρωβουλευτές

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (Ε.Σ.Μ.) (αγγλ. European Conservatives and Reformists, γαλλ.Conservateurs et réformistes européens) είναι μία συντηρητική, αντι-φεντεραλιστική και ευρωσκεπτικιστική] πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πολιτική ομάδα ιδρύθηκε ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2009, ενώ βασίζεται στο Κίνημα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Τα μεγαλύτερα κόμματα που απαρτίζουν την ομάδα είναι το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου που πλέον όμως αποχωρεί, τα κόμματα Νόμος και Δικαιοσύνη και Η Πολωνία Έρχεται  Πρώτη της Πολωνίας και το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας. Τα περισσότερα από τα κόμματα-μέλη της πολιτικής ομάδας προέρχονται από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών που ήταν ενσωματωμένη στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την πολιτική ομάδα Ένωση για μια Ευρώπη των Εθνών.

Στα ΜΜΕ, το κόμμα χαρακτηρίζεται ως κεντροδεξιό με δεξιό. Είναι πιο ευρωσκεπτικιστικό από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο είναι λιγότερο ευρωσκεπτικιστικό από την ισχυρά ευρωσκεπτικιστική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Συνδέεται με το πανευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, αλλά συμπεριλαμβάνει και τον μοναδικό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος. Άξιο αναφοράς ότι ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανήκει σε αύτη την ομάδα. Μετά την αποχώρηση των Βρετανών Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον οι Πολωνοί θα είναι Πρωταγωνιστές αυτής της ομάδας. Αρχηγός της είναι ο Ρισάρντ Λεγκούτκο (Πολωνία), ευρωβουλευτής από το 2014, έγινε επικεφαλής το 2017 και Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία), ευρωβουλευτής την περίοδο 1999-2000 και ξανά το 2014. Από το 8,2% ανεβάσει την επιρροή τους οι Συντηρητικοί στο 8,8% μετά το BREXIT ενώ κέρδισε 4 Ευρωβουλευτές.



GUE/NGL - Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών 40 Ευρωβουλευτές

Είναι η αριστερά της Ευρώπης. Εδώ ανήκουν και οι 6 Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά το παρελθόν άνηκαν και οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αλλά όταν εντάχθηκαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώτοι αποχώρησαν και πλέον είναι στους μη εγγεγραμμένους. H Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά είναι μια σοσιαλιστική και κομμουνιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποτελείται από δύο υποομάδες, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (ΕΕΑ / EUL) που απαρτίζεται από ένα πυρήνα κομμάτων που είναι μέλη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μερικά ανεξάρτητα αριστερά κόμματα και τη Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΒΠΑ / NGL) που αποτελείται από τους ευρωβουλευτές που ανήκουν στη Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερή Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 1989, όταν το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η Ισπανική Ενωμένη Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα από τη Δανία και ο Συνασπισμός από την Ελλάδα έφτιαξαν μια ομάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.Οι Ιταλοί άφησαν την ομάδα, αφότου άλλαξε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα το όνομά του σε Δημοκράτες της Αριστεράς, και προσχώρησαν στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σύντομα η ομάδα διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και κόμματα από άλλες χώρες. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε την απώλεια ενός Ευρωβουλευτή. Διατηρεί το 5,5% της επιρροής στο Ευρωκοινοβούλιο. Σήμερα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, Οι Ισπανοί PODEMOS, Η Γερμανική και η Γαλλική παραδοσιακή αριστερά είναι τα μεγαλύτερα κομμάτια της πολιτικής ομάδας. Ενδεχόμενη μετάλλαξη και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια θα προκαλέσει απώλειες, αλλά δεν αποκλείεται να ενταχθεί το ΚΚΕ με τους 2 Ευρωβουλευτές που διαθέτει.



Μη εγγεγραμμένοι

(Από 53 προ του Brexit έχει 27 Ευρωβουλευτές)

Οι Μη εγγεγραμμένοι (συντομογραφία NI) είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές που δεν εντάσσονται σε καμία πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να εντάσσονται σε κάποιο εθνικό ή πανευρωπαϊκό κόμμα, ωστόσο, για να δημιουργηθεί μία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικά κράτη-μέλη. Η συμμετοχή σε κάποια πολιτική ομάδα επιτρέπει τη λήψη επιχορηγήσεων και τη συμμετοχή σε επιτροπές, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει ιδεολογική συνοχή.

Οι πολιτικές ιδεολογίες που παρουσιάζονται στους μη εγγεγραμμένους ποικίλλουν, καθώς παρουσιάζονται ιδεολογίες από τον κομμουνισμό και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό μέχρι τον λαϊκισμό, τον συντηρητισμό, τον εθνικό συντηρητισμό, τον εθνικισμό και τον ναζισμό. Ωστόσο, από το 2009 η ομάδα αποτελείται περισσότερο από ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Η Ελλάδα διαθέτει 4 Ευρωβουλευτές στους μη εγεγραμμένους. Δυο από το ΚΚΕ, έναν από την Χρυσή Αυγή καθώς και τον ανεξάρτητο κο Λαγό που έφυγε από την Χρυσή Αυγή. Εδώ ήταν ενταγμένοι και οι Ευρωβουλευτές του κου Φάρατζ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και εδώ κάποιους ενταγμένους από τους 27 νέους Ευρωβουλευτές μέχρι να κατασταλάξουν. Εδώ ανήκουν και οι Ευρωβουλευτές των 5 Αστέρων της Ιταλίας που ουσιαστικά κυβερνούν με τους Σοσιαλιστές, αλλά δεν τους εκφράζει κάποια από αυτή την ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more