Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ο Παύλος Χαρτοματζίδης σε βιβλίο




Ολόκληρη η ζωή και το έργο του παρεξηγημένου και- μετά θάνατον- αναγνωρισμένου Παύλου Χαρτοματζίδη θα αποτυπώνεται μέσα στο –υπό έκδοση- βιβλίο του εδεσσαίου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιώργου Ρουμελιώτη. 
Ο έγκριτος συγγραφέας, που έχει δώσει στο παρελθόν δείγμα αξιόλογης γραφής με τα βιβλία- μελέτες που έχει εκδώσει, εδώ και αρκετούς μήνες συλλέγει ανεκτίμητο υλικό και μαρτυρίες επιζώντων για τον ταραγμένο βίο ενός Έλληνα δάσκαλου, ποντιακής καταγωγής, που εγκαταστάθηκε στην Έδεσσα, την αγάπησε όσο λίγοι και αφιέρωσε ολόκληρο το ανήσυχο πνεύμα του στην ελληνική παιδεία, την αρχαιολογία, τις εικαστικές τέχνες, την γεωπονία, τις εφευρέσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, τη φιλοσοφία κλπ. Ο Χαρτοματζίδης ήταν ένα φαινόμενο για την εποχή του. Υπήρξε πρωτοπόρος, σε πολλές τέχνες και επιστήμες , όπως στη διασταύρωση ποικιλιών καρποφόρων δέντρων (χωρίς να είναι γεωπόνος) στην αποτύπωση σε κινηματογραφικό φιλμ σκηνών από την εδεσσαϊκή ζωή με μηχανή που κατασκεύασε ο ίδιος, οραματίστηκε την ίδρυση και έβαλε τις βάσεις του αρχαιολογικού μουσείου στην Έδεσσα, έκανε ανασκαφές με προσωπική εργασία για να έρθει στο φως η ιστορία του τόπου μας. Δυστυχώς, στα τέλη της ζωής του, έζησε στο περιθώριο. Ελάχιστοι τον θυμήθηκαν και τον τίμησαν. Όλα αυτά και άλλα πολλά μας περιγράφει ο Γ. Ρουμελιώτης και περιμένουμε με ανυπομονησία την κυκλοφορία του βιβλίου του που θα είναι πλαισιωμένο με πολλές και σπάνιες φωτογραφίες.  .
( Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν πληροφορίες ή έχουν στη κατοχή τους φωτογραφίες που αφορούν το θέμα του βιβλίου, μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλ. 2381020491 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more