Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΜΙΓΓΑΣ – 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1907




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
 
  Το χρονικό της δράσης τους, όπου στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Βουλγαρική πλευρά εφόσον δεν υπήρχε άλλη λύση, για να τερματιστεί ο αγώνας στον Βάλτο των Γιαννιτσών, με δόλιο τρόπο συνελήφθησαν ο Καπετάν Τέλλος Άγρας με τον πιστό του φίλο Αντώνη Μίγγα - έπειτα από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις - από τους  αδίστακτους και αιμοσταγείς βοεβόδες Κασάπτσε και Ζλατάν και απαγχονίστηκαν στις 7 Ιουνίου 1907
 Παιδιά από το δημοτικό σχολείο Καρυδιάς απήγγειλαν ποιήματα, έγινε κατάθεση στεφάνων και σε στάση προσοχής ψάλθηκε από όλους ο εθνικός ύμνος.
 Στη συνέχεια, επειδή βρίσκονται και τα οστά τους εκεί δίπλα, στο εκκλησάκι ακολούθησε προσκύνημα στα Ιερά Οστά  Άγρα και Μίγγα.
 Παρόντες στην τελετή μνήμης : κάτοικοι από την Έδεσσα και τα γύρω Τοπικά Διαμερίσματα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας,  ο πρόεδρος Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων,  η Στρατιωτική – Αστυνομική και Πυροσβεστική ηγεσία, ο δήμαρχος Εδέσσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, υποψήφιοι κομμάτων, βουλευτές
 Ο Καπετάν Άγρας –  Σαράντος ή Τέλλος Αγαπηνός γεννήθηκε το 1880 στο Ναύπλιο. Η καταγωγή του ήταν από την παλιά αριστοκρατική οικογένεια των Αγαπηναίων από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, με αγωνιστική παράδοση, καθώς ο αδελφός του παππού του, ο Διονύσιος Αγαπηνός, πολέμησε πλάι στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και το Γεώργιο Παπαφλέσσα. 
 Σπούδασε 6 χρόνια στη σχολή Ευελπίδων και το 1906 κατάφερε μετά από προσπάθεια και διαβήματα να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, δηλαδή να βρεθεί στη σκλαβωμένη Μακεδονία.  Δραστηριοποιήθηκε στη λίμνη των Γιαννιτσών από το Σεπτέμβριο του 1906 μαζί με άλλους Μακεδονομάχους. Εγκαινίασε επιθετική πολιτική μέσα στο Βάλτο και έθεσε βασικό στόχο την κατάληψη των ενδιάμεσων βάσεων και τη συστηματική και σταδιακή προσέγγιση του αντιπάλου με τη συγκρότηση τοπικών σταθμών.
 Αλύγιστος και οπλισμένος ο Άγρας δεν υπολόγιζε το θάνατο και τις κακουχίες, κατέλαβε ορμητήριο για τις επιθέσεις του και με οδηγό τον ακούραστο Γκόνο πέτυχαν κατάληψη του Ζερβοχωρίου, κάτι που επηρέασε ευνοϊκά τους Ελληνικούς πληθυσμούς και άνοιξε το δρόμο για την επίθεση στην ομώνυμη βουλγαρική καλύβα. Παρόλο που είχε προσβληθεί από ελονοσία και τραυματισμένος δε σταμάτησε να αγωνίζεται. Οι συναγωνιστές του τον λάτρευαν, καθώς ήταν  ευχάριστος και αδίστακτος προς τον αντίπαλο. Σχεδίαζε επιχειρήσεις με κάθε λεπτομέρεια και στην προσπάθειά του  να βρεθεί λύση με δόλιο τρόπο συνελήφθη μαζί με τον πιστό του φίλο Μίγγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more