Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Σ. Πέτσας: Σήμερα άνοιξαν οι Ιαματικές πηγές όπως και τα Λουτρά Πόζαρ


Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 
στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο
Η Ελλάδα ανοίγει σήμερα τις πύλες της στον τουρισμό. Όλα είναι έτοιμα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη- προκειμένου να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια για τους ίδιους, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών. Θέλουμε -όπως τόνισε- να είναι η Ελλάδα ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Και με αυτό τον γνώμονα κινούμαστε όλοι:  Κυβέρνηση, επιχειρηματίες του κλάδου και εργαζόμενοι.
Από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τα πάρκα αναψυχής, τα λουτρά, οι ιαματικές πηγές και τα γυμναστήρια. 
Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία μας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών. «Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Ανοίγουν πια και τα μουσεία μας για να μπορέσουν να υποδεχθούν με ασφάλεια, τόσο τους επισκέπτες, όσο και τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να ανακαλύψουν και πάλι την ομορφιά των αρχαιολογικών μας χώρων». «Αυτό το καλοκαίρι όλοι ξέρουμε ότι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά θέλουμε η εμπειρία της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική».
Από  σήμερα, υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Εκτός από το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», δέχεται πλέον πτήσεις εξωτερικού και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ. Όσοι ελέγχονται θα αυτοπεριορίζονται μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα  (για μια μέρα δηλαδή), στο ξενοδοχείο της επιλογής τους. Στην  περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ  θα μένει  14 ημέρες σε καραντίνα.
Στο μεταξύ, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, προκειμένου να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ενδυναμώνονται οι δομές υγείας των νησιών μας, με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν διασύνδεση με νοσοκομεία covid-19. Όλες οι ιατρικές δομές είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σε κάθε κατάλυμα θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός, αλλά και συντονιστής για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Έγιναν, ήδη, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες γιατρούς και υπήρξαν  εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. 
Όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο άνοιγμα του τουρισμού μας στον κόσμο με ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. Έτσι, εντείνουμε τους ελέγχους σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, εναρμονίζουμε τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, δημιουργώντας ένα απλό, διαφανές και ομοιόμορφο πλαίσιο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο γιατί τα υφιστάμενα πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις, είχαν θεσπιστεί για διαφορετικές περιστάσεις και όχι για την αντιμετώπιση ενός κοινού εχθρού, όπως ο κορονοϊός.  Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.
Β. Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε η εκταμίευση του τρίτου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή στηρίζεται σε συγκεκριμένους θετικούς παράγοντες:
-Αναγνωρίστηκε, από όλους, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
-Εκθειάστηκε, «η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».
-Διαπιστώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και
-Επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Σο μεταξύ -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- συνεχίζονται και διευρύνονται οι δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Ανάμεσα στα άλλα: 
Πρώτον: Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-εργασία», το οποίο μάλιστα ενισχύεται με ακόμα 190 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, πέρα από το 60% του μισθού των εργαζόμενων για όσο χρόνο δεν θα εργάζονται, θα καλύπτεται -μέχρι τα τέλη Ιουλίου- και το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Εάν χρειαστεί, η επιδότηση αυτή θα επεκταθεί και για επόμενους μήνες.
Δεύτερον: Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, η καταβολή των οποίων έχει ανασταλεί, θα ενταχθούν σε ένα πακέτο που θα αρχίσει να αποπληρώνεται το 2021. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο. 
Τρίτον: Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε 8 μηνιαίες, αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Οι εταιρείες σε 8, αντί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6, αντί 5 δόσεις. 
Τέταρτον: Επαναφέρεται η άμεση έκπτωση φόρου ύψους 2% -που καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015- για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές τους υποχρεώσεις. 
Πέμπτον: Προχωρά -έχει ήδη κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικό νομοσχέδιο- η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις. Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.  Πρόκειται για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική, η οποία εισάγεται και στη χώρα μας, πάντα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημά της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει οξυγόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα ώστε τα όνειρά τους να γίνουν πραγματικότητα.
Έκτον: Προβλέπεται -στο ίδιο νομοσχέδιο- η επέκταση  και για τον Ιούνιο της έκπτωσης 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
Έβδομον: Θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Όγδοον: Εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Ένατον: Προωθείται ρύθμιση -περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο- που δίνει λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, που εισπράχθηκαν το 2013. Δίνεται δυνατότητα να διορθωθούν τα σχετικά εκκαθαριστικά, καθώς και δυνατότητα φορολόγησης των σχετικών ποσών στη χρήση στην οποία ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν. Έτσι, μειώνεται αυτό το φορολογικό βάρος για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας. 
Τονίζεται ότι, σήμερα θα καταβληθεί στους δικαιούχους η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές εργασίας του Μαΐου.  Συνολικά θα καταβληθούν 208 εκατομμύρια ευρώ σε 526.051 δικαιούχους. 
Υπογραμμίζεται ότι από σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019. Αμέσως μετά την επαναπρόσληψη μπορούν να τους θέσουν -όλους, ή κάποιους- σε αναστολή έως και τον Σεπτέμβριο. Έτσι ώστε να καλυφθούν από την Πολιτεία με την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση. 
Γ. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Κράτους
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό βήμα, καθώς αποκτά πρόσβαση στα Στοιχεία των Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φορείς όπως ο e-EΦΚΑ ή ο ΟΠΕΚΑ μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες πιο αποτελεσματικά. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται η μετάβαση των πολιτών στις υπηρεσίες προκειμένου να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους. Επιταχύνεται η διεκπεραίωση μιας σειράς υποθέσεων των πολιτών, όπως η παροχή ενός κοινωνικού επιδόματος και η πρόσβαση σε παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Διασφαλίζεται καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς την χρήση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
Δ. Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Είναι το πρώτο ταξίδι εκτός Ελλάδας, μετά από την πανδημία του κορονοϊού. Τουρισμός, επενδύσεις και ενέργεια αποτελούν βασικά σημεία της ατζέντας της επίσκεψης.
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19. ​
Κλείνω με την επισήμανση ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα παιδιά της Γ’ Λυκείου -που από σήμερα προσέρχονται στις εξετάσεις αυτές- είχαν διακόψει τα μαθήματά τους για ένα σημαντικό διάστημα. Επέστρεψαν στα θρανία κάτω από διαφορετικές συνθήκες και καλούνται από σήμερα να αποτυπώσουν στο χαρτί τις γνώσεις τους. Σημειώνεται ότι η διαδικασία διεξήχθη ομαλά και όλα κύλησαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που υπαγορεύθηκαν από την Επιτροπή Ειδικών και τον ΕΟΔΥ. Φέτος διαγωνίζονται 100.232 υποψήφιοι. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more