Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Σταμενίτης: Σφοδρή επίθεση στον Θ. Τζάκρη για το δικαστικό μέγαρο ΓιαννιτσώνΣταμενίτης: «Τα δικαστικά Μέγαρα Γιαννιτσών και Έδεσσας έχουν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε σχέδιο κατασκευής».
«Κάποιοι θυμούνται το δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση».
Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, των Βουλευτών Πέλλας και των Δημάρχων του Νομού πραγματοποιήθηκε χθες (15.06.2020) σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα της ανέγερσης των Δικαστικών Μεγάρων Γιαννιτσών και Έδεσσας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής και των δύο Δικαστικών Μεγάρων, όπως έχει δηλώσει άλλωστε από την πρώτη στιγμή.
·        Σε συνάντηση του (06.08.2019) με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου και την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο κ. Σταμενίτης έθεσε εκ νέου το αίτημα της ανέγερσης και των δύο δικαστικών Μεγάρων, Έδεσσας και Γιαννιτσών.
Συγκεκριμένα, όπως είχε ενημερώσει τον Αύγουστο του 2019 τον κ. Τσιάρα, το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το δε Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών παρουσιάζει ήδη από το 2009 μελετητική ωριμότητα και μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω ένταξης στο ΠΔΕ.

·        Στις 9 Ιανουαρίου του 2020 ο Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών και για τα δύο Δικαστικά Μέγαρα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, ο Βουλευτής Πέλλας είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών μέσω ΣΔΙΤ. Αναφορικά με το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών ο κ. Σταμενίτης πρότεινε την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ ή εναλλακτικά τη χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Δυστυχώς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ορισμένοι δεν ανέλαβαν, για ακόμη μια φορά, τις ευθύνες τους, επιχειρώντας να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, σήμερα η τύχη των Δικαστικών Μεγάρων θα ήταν διαφορετική αν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009 – 2012), την οποία υποστηρίζαν και στην οποία συμμετείχαν αυτοί που αργά θυμήθηκαν το Δικαστικό Μέγαρο των Γιαννιτσών, είχε επιλέξει να εντάξει την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα μπορούσε να έχει τη μελετητική ωριμότητα. Επομένως σήμερα που μιλάμε, το ένα από τα δύο έργα θα είχε κατασκευαστεί και τώρα θα επικεντρωνόμασταν στο άλλο.
Επίσης, καλύτερη θα ήταν η τύχη και των δύο Μεγάρων, αν και κατά την περίοδο του 2015 - 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απαιτούμενες διαδικασίες για την κατασκευή τους. Σε αντίθεση με αυτό η τότε ηγεσία του Υπουργείου επέλεξε να εντάξει σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, συνδέοντας μάλιστα την τύχη του με έναν παράλογο σχεδιασμό που περιλάμβανε και την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον προγραμματισμό δεν υπήρχε ποτέ η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, για το οποίο ο μοναδικός σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξασφάλιση μερικών λίγων χιλιάδων ευρώ για την επισκευή της στέγης και την αποκατάσταση της υγρασίας στο υπόγειο κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή στο Νομό Πέλλας.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να τα επιβεβαιώσουν οι Δήμαρχοι Γιαννιτσών και Πέλλας από το 2009 μέχρι σήμερα, καθώς και όλοι οι Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών των τελευταίων 10 χρόνων.
Συνεπώς, η ιστορία των Δικαστικών Μεγάρων του Νομού Πέλλας διδάσκει ότι για να είναι κάποιος χρήσιμος στην πολιτική πρώτος και απαράβατος κανόνας είναι τα λόγια να συμβαδίζουν με τις πράξεις και να μην διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση ευθύνης που κατέχει.
Δυστυχώς κάποιοι θυμούνται το Δικαστικό Μέγαρο των Γιαννιτσών μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση, και μόνο για να δημιουργούν εντυπώσεις. Ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού Πέλλας επιτυγχάνουμε όταν διεκδικούμε χωρίς διακρίσεις, όταν δεν ενταφιάζουμε ώριμες μελέτες και όταν αξιοποιούμε τις θέσεις ευθύνης που κατέχουμε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ρητώς εκφράστηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όλων των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Πέλλας είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τα δύο Δικαστικά Μέγαρα Γιαννιτσών και Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more