Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Φαρμακευτική στρατηγική: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ανοικτή δημόσια διαβούλευση



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη. Η στρατηγική αυτή, που σχεδιάζεται στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και η οποία θα διαμορφώσει επίσης το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία (EU4Health)» και θα συμβαδίζει με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την έρευνα και την καινοτομία, θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ασφαλή και οικονομικώς προσιτά φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, καθώς και να στηρίξει την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ώστε αυτή να παραμείνει καινοτόμος και ηγέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις μήνες και περιλαμβάνει ερωτήσεις που επικεντρώνονται στα εξής βασικά θέματα: στρατηγική αυτονομία και παραγωγή φαρμάκων, πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα, καινοτομία, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προκλήσεις για την υγεία.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας στον τομέα της υγείας για την επόμενη πενταετία, και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τώρα την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαμόρφωσή της. Καλώ τις ενώσεις ασθενών, τη βιομηχανία, τις δημόσιες αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό να συνεισφέρουν σ' αυτή. Με τη στρατηγική αυτή, την οποία θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του έτους, θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που πολλαπλασίασε η πανδημία COVID-19 και σε όλα τα διαρθρωτικά θέματα σχετικά με την πρόσβαση, την οικονομική προσιτότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης όσον αφορά τα φάρμακα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε βέλτιστη περίθαλψη και σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα. Μαζί θα κάνουμε τη διαφορά».
Η στρατηγική επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος ανθεκτικού στον χρόνο, το οποίο θα αξιοποιεί τα οφέλη της ψηφιοποίησης και θα προωθεί την καινοτομία, ιδίως σε τομείς όπου υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες, όπως οι αντιμικροβιακές ουσίες, τα παιδιατρικά φάρμακα και τα φάρμακα για σπάνιες νόσους. Επιδιώκει επίσης να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.Ένα μέρος των δραστικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή ορισμένων γενόσημων φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων κάποιων «παλιών» αντιβιοτικών, ογκολογικών φαρμάκων και ορισμένων βασικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη) προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία.
Η στρατηγική θα μειώσει επίσης τις επιπτώσεις των φαρμάκων στο περιβάλλον και θα ασχοληθεί και με τη μικροβιακή αντοχή.
Τέλος, η παρούσα κρίση της νόσου COVID-19 έδειξε ότι η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, θα είναι διαθέσιμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Παράλληλα με τη διαβούλευση, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει επίσης διμερείς τεχνικές συνομιλίες με ενδιαφερόμενους φορείς κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.
Επόμενα βήματα
Η στρατηγική, η οποία συμβαδίζει με τη βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη και με τις προτεραιότητες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στο σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και στην ψηφιακή στρατηγική, θα πραγματεύεται χρόνιες προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες επιδεινώθηκαν από την κρίση της νόσου COVID-19.
Στόχος της παρούσας διαβούλευσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό, σε εμπειρογνώμονες και σε ενδιαφερόμενους φορείς να συνεισφέρουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που σχετίζονται με τα φάρμακα στην ΕΕ.Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση της φαρμακευτικής στρατηγικής εντός του φθινοπώρου, προκειμένου αυτή να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει 13 εβδομάδες, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Οι ερωτήσεις της διαβούλευσης είναι διαθέσιμες στο EUSurvey.
Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή έχει επίσης ξεκινήσει, στις 2 Ιουνίου, διαβούλευση σχετικά με τον χάρτη πορείας για τη στρατηγική, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more