Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ομιλία της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ρατσισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου




Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε χθες για το ρατσισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προαναγγέλλοντας μια δομημένη συζήτηση σχετικά με το θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε τα εξής:

Ως κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να καταπολεμούμε διαρκώς τον ρατσισμό και τις διακρίσεις: τις ορατές διακρίσεις, φυσικά. Αλλά επίσης και τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που δεν διακρίνονται εύκολα — τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μας.
Αυτό δεν είναι έργο μίας τομεακής πολιτικής ή ενός μόνο ατόμου ή ενός μόνο Επιτρόπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να φτάσω στην ουσία αυτών των ερωτήσεων. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια δομημένη συζήτηση σχετικά με τον ρατσισμό στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας, εδώ, σε αυτό το ημικύκλιο. Η πολυμορφία της κοινωνίας μας δεν εκπροσωπείται. Και θα είμαι η πρώτη που θα παραδεχθώ ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων ή στο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γι’ αυτόν τον λόγο λέω ότι πρέπει να μιλήσουμε για το ρατσισμό. Και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είναι πάντοτε δυνατή η αλλαγή κατεύθυνσης, εφόσον υπάρχει σχετική βούληση. Πρέπει να μιλήσουμε για τον ρατσισμό με ανοιχτό μυαλό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διακρίσεις απαγορεύονται στο υψηλότερο δυνατό νομικό επίπεδο: εννοώ τη Συνθήκη και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Απαγορεύονται οι διακρίσεις τόσο λόγω φυλετικής όσο και λόγω εθνοτικής καταγωγής. Έχουμε επίσης ευρωπαϊκούς νόμους κατά του ρατσισμού, των εθνοτικών διακρίσεων και της ρητορικής μίσους:
- την οδηγία για τη φυλετική ισότητα,
- την απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, για να αναφέρω απλώς μερικές περιπτώσεις.

Διαθέτουμε εργαλεία συνεργασίας, όπου συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη, μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας και ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φορέων Ισότητας. Και πάλι τα αναφέρω ενδεικτικά.

Διαθέτουμε επίσης ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει, όμως, να προσπαθήσουμε περισσότερο.

Είμαι ευτυχής που ζω σε μια κοινωνία που καταδικάζει τον ρατσισμό. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί.

Εάν τον συναντούμε, πρέπει να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να ενεργούμε αμέσως. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η επαγρύπνηση και η ευαισθητοποίηση αρχίζουν σε μικρή κλίμακα.

Η ευαισθητοποίηση περιλαμβάνει και την εξέταση του ίδιου μας του εαυτού.

Η ευαισθητοποίηση περιλαμβάνει το να ορθώνουμε το ανάστημά μας σε περιπτώσεις διακρίσεων.

Και η ευαισθητοποίηση περιλαμβάνει την αμφισβήτηση προνομίων που ενδεχομένως θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν είναι.

Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσής μας είναι: «Ενωμένοι στην πολυμορφία». Καθήκον μας είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις λέξεις και να κάνουμε πράξη τη σημασία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανυπομονώ να σας ακούσω. Για μια καλύτερη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more