Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 86,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για την ανακούφιση του πληθυσμού διαφόρων περιοχών στη Γαλλία και στην Ελλάδα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή πρότεινε μια σημαντική δέσμη μέτρων στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ελλάδας. Σήμερα παρέχουμε επίσης βοήθεια στους πληθυσμούς των δύο αυτών χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020. Αυτή είναι η όψη της αλληλεγγύης της ΕΕ: η διασφάλιση ότι κανείς δεν θα αφεθεί στο περιθώριο.»
Η δέσμη των μέτρων βοήθειας απαρτίζεται από τα εξής κονδύλια:
- 59,3 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία, μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Άλεξ» στην περιφέρεια Provence-Alpes-Côtes d'Azur τον Οκτώβριο του 2020·
- 21,6 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020·
- 3,3 εκατ. ευρώ για την ελληνική περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2020·
- 2,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου τον Οκτώβριο του 2020.
Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη λάβει προκαταβολές για τις τέσσερις περιφερειακές καταστροφές.
Επόμενα στάδια
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη σημερινή πρόταση ενίσχυσης. Μετά την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής, η τελική οικονομική βοήθεια μπορεί να καταβληθεί.
Ιστορικό
Το ΤΑΕΕ δημιουργήθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002, κυρίως για να βοηθήσει τις επιλέξιμες χώρες στις ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης ύστερα από φυσικές καταστροφές. Μεταξύ του 2002 και του 2020 το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 96 περιπτώσεις καταστροφών σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, είτε μείζονος είτε περιφερειακής, η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ουσιώδεις ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, όπως για την επισκευή κατεστραμμένων υποδομών, την προστασία του πληθυσμού, τη διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και τη λήψη μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για ενέργειες καθαρισμού. Το ΤΑΕΕ αποτελεί ειδικό μέσο αλληλεγγύης και ενεργοποιείται κατόπιν αιτήσεων και αφού αξιολογηθεί η επιλεξιμότητά τους. Κατά την προσεχή περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 το ΤΑΕΕ θα συγχωνευθεί με το νεοσυσταθέν Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας. Από τον Απρίλιο του 2020 και στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, το πεδίο εφαρμογής του ΤΑΕΕ έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Στις 11 Μαρτίου η Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη μέτρων 530 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει 17 κράτη μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Στις 18 Μαρτίου 2021 η Επιτροπή έλαβε νέα αίτηση για το ΤΑΕΕ από την Κροατία σε σχέση με τη σειρά σεισμών που έπληξαν την κομητεία Sisak-Moslavina και άλλες κομητείες της Κροατίας από την 28η Δεκεμβρίου 2020 και μετά, οι οποίοι, κατά την Κροατία, προκάλεσαν συνολική άμεση ζημία ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Η εν λόγω αίτηση βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου