Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Λ. Αυγενάκης: «Δίνουμε άμεσα λύσεις, στηρίζουμε και ενισχύουμε τις ανάγκες του αθλητισμού, των αθλητικών φορέων και της αθλητικής οικογένειας» 

-Για τις τροπολογίες που ρυθμίζουν την καταβολή 4 εκατ. € ως ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, την αναβολή κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, για συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τη διεξαγωγή εκλογών σε φορείς με προσωρινά ΔΣ και για νεοσύστατους, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού

 

 

Για τρεις αθλητικές τροπολογίες, οι οποίες αφορούν σε ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν με επείγοντα τρόπο, λόγω ανελαστικών προθεσμιών, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου  του Υπουργείου Υγείας «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα».

 

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι διατάξεις «στοχεύουν στην στήριξη και την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του αθλητισμού, των αθλητικών φορέων και της αθλητικής οικογένειας. Δίνουμε άμεσα λύσεις και λειτουργούμε ως εγγυητές της απρόσκοπτης λειτουργίας και της ενίσχυσής τους».

 

Με τις τροπολογίες ρυθμίζονται:

·        Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, ως και τις 31/05/2021, σε αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες)

Ø στους οποίους έχει διοριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο δυνάμει δικαστικής απόφασης ή απόφασης της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας

Ø οι οποίοι έλαβαν ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του έτους 2020.

·        Δίδεται μικρή παράταση, έως τις 31/06/2021, στη θητεία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του νέου αθλητικού σχεδίου νόμου, με το οποίο θα ρυθμίζεται η αναδιοργάνωση της ΕΕΑ και θα καθορίζεται το νομικό πλαίσιο στελέχωσης και λειτουργίας της.

·        Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις αθλητών που συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έως το τέλος του έτους διεξαγωγής των διοργανώσεων, προκειμένου να μην εμποδιστεί η απρόσκοπτη προετοιμασία για τη σπουδαία συμμετοχή τους σε τόσο σημαντικούς αγώνες που ευνοούν την ανάπτυξη του αθλητισμού και την προβολή της χώρας μας.

·        Καταβάλλονται 4 εκατ. € ως εφάπαξ παροχή στα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για τη β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων και αφορά σε περισσότερα από 1.403 σωματεία, που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων από τις 11/12/2020 έως και 31/12/2020. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταβληθεί 9.672.000 € σε 3.408 σωματεία, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους έως και 10/12/2020.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

 

«Φέρνουμε σήμερα για συζήτηση και ψήφιση τρεις τροπολογίες που αφορούν σε θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με επείγοντα τρόπο λόγω προθεσμιών που υπάρχουν.

Τα θέματα αυτά δεν μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στο αυριανό μας νομοσχέδιο.  Όπως ξέρετε, αύριο συζητάμε και ψηφίζουμε εδώ στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Επειδή πρόκειται για Κώδικα, δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε διατάξεις για άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας. Πρόκειται δηλαδή για ένα νομοτεχνικό ζήτημα.

Α. Με την πρώτη τροπολογία  (άρθρο 108) ρυθμίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων αθλητικής ομοσπονδίας, στις περιπτώσεις:

α) αθλητικής ομοσπονδίας, στην οποία έχει διοριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο δυνάμει δικαστικής απόφασης ή απόφασης της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας, ή

β) αθλητικής ομοσπονδίας, που έλαβε ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του έτους 2020.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι αρχαιρεσίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως την 31/05/2021.

 

Οι  ρυθμίσεις αυτές αφορούν τους αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων, δηλαδή και τα σωματεία, και τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες.

 

Γιατί είναι αναγκαία αυτή η ρύθμιση:

α) Γιατί σήμερα, 31 Μαρτίου 2021 λήγει η νόμιμη προθεσμία για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών σε αθλητικές ομοσπονδίες. Και βεβαίως, οι περισσότερες Ομοσπονδίες έχουν κάνει τις εκλογές τους και έχουν εκλεγεί νέα Διοικητικά Συμβούλια. 

 

β) Κατ’ εξαίρεση, όμως, είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί ο χρόνος διεξαγωγής αρχαιρεσιών σε αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν προσωρινά διοικητικά συμβούλια, διορισμένα δυνάμει απόφασης.

Κι αυτό διότι εσφαλμένα θεώρησαν ότι δεν δεσμεύονται από  τα χρονικά όρια που τίθενται στο άρθρο 143 του ν. 4714/2020, όπως ισχύει σήμερα, με αποτέλεσμα να μην  είναι πλέον σε θέση να τηρήσουν τις νόμιμες προθεσμίες για την προκήρυξη αρχαιρεσιών, τη σύνταξη εκλογικών καταλόγων και την επικύρωση των τελευταίων από τη Γ.Γ.Α.

 

Με την προτεινόμενη διάταξη δίδεται στις ομοσπονδίες αυτές ο απαιτούμενος χρόνος έως την 31/05/2021 να διεξαγάγουν νόμιμες και μη ακυρώσιμες Γενικές Συνελεύσεις αρχαιρεσιών και παρατείνονται αναλόγως οι θητείες των προσωρινών διοικήσεων.

 

Επίσης, σωματεία μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες έλαβαν την ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του έτους 2020, δεν θα μπορούσαν να πληρούν την 3η από τις προϋποθέσεις, που τίθενται στην παρ.2 του άρθρου 14 του ν.2725/1999.

Ποια είναι αυτή; Η προϋπόθεση της επίδειξης αγωνιστικής δραστηριότητας εντός των δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα έτη.

 

Οι ομοσπονδίες αυτές δεν μπορούσαν να αποστείλουν στη ΓΓΑ εκλογικούς καταλόγους με σωματεία, που να πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις του νόμου. Με αποτέλεσμα να χάσουν τη δυνατότητα να διεξαγάγουν αρχαιρεσίες μέχρι και την 31/03/2021.

Τους δίνουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να διενεργήσουν εκλογές έως την 31/05/2021. 

 

Ουσιαστικά, με την ρύθμιση αυτή διευκολύνουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στους αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων. Αποσαφηνίζουμε θέματα προς αποφυγή παρερμηνειών ή ερμηνευτικών αμφισβητήσεων. Και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος 

 

Στην παρ. 3 αυτού του άρθρου ρυθμίζεται η παράταση της θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού του άρθρου 77 του ν. 2725/1999.

Η παράταση της θητείας της ΕΕΑ δίνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021.

 

Η λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σχετίζεται με όλες τις ομάδες, που συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.

 

Γιατί παρατείνουμε τη θητεία της ΕΕΑ;

Όπως έχω ανακοινώσει επίσημα -και από αυτό το βήμα- θα φέρουμε το αμέσως επόμενο διάστημα προς συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις και για την ΕΕΑ. Έχει ολοκληρωθεί η Διαβούλευση και σύντομα θα το συζητήσουμε στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.   

Ενόψει, λοιπόν, της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία θα ρυθμίζεται η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα καθορίζεται το νομικό πλαίσιο στελέχωσης και λειτουργίας της, είναι επιβεβλημένη η μικρή παράταση της θητείας της ΕΕΑ. Δεν έχει νόημα η ανανέωση ή ο ορισμός νέων μελών για μια τόσο μικρή περίοδο.

Άλλωστε, τυχόν λήξη της θητείας της Επιτροπής στην παρούσα φάση θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων στην ομαλή  αδειοδότηση των ομάδων και την ολοκλήρωση των πάσης φύσεως πρωταθλημάτων.

Τέλος, η παράταση κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας των φακέλων για τη χορήγηση των πιστοποιητικών του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999. Αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη έναρξη των πρωταθλημάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Β. Με τη 2η τροπολογία (άρθρο 109) αντιμετωπίζουμε το θέμα που έχει προκύψει από την υποχρέωση αθλητών, που συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα, να καταταγούν στο στρατό και να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Δίνουμε στους αθλητές αυτούς τη δυνατότητα αναβολής.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο να διευκολύνουμε τους αθλητές που πρόκειται να συμμετάσχουν, αποδεδειγμένα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή/και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις της προετοιμασίας τους.

Για τον σκοπό αυτό, χορηγείται στους αθλητές αναβολή κατάταξης έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους διεξαγωγής των αγώνων, εφόσον η νόμιμη παραμονή τους εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έληξε το προηγούμενο έτος.

Είναι αυτονόητος ο λόγος που φέρνουμε αυτή τη διάταξη: Η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των αθλητών που έχουν προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα θα παρακώλυε την απρόσκοπτη προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στους αγώνες και θα επηρέαζε αρνητικά την απόδοσή τους.

Εξάλλου, η σπουδαιότητα της συμμετοχής αθλητών σε αθλητικά γεγονότα τέτοιου βεληνεκούς, καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα να λαμβάνει η Πολιτεία μέτρα προς διευκόλυνση της κατάλληλης προετοιμασίας τους.

Δημιουργούμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του αθλητισμού και την προβολή της χώρας, μέσω της συμμετοχής αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Γ. Τέλος, στην 3η τροπολογία (άρθρο 110) αποφασίζεται η καταβολή ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο τηρούμενο από τη Γ.Γ.Α. ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Η καταβολή του ποσού αφορά ειδικά το έτος 2021.

Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια της χώρας μας, προκειμένου να στηριχθεί το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με την διάταξη αυτή ενισχύουμε περαιτέρω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί πυρήνα ομαδικής κοινωνικής δράσης, κύτταρο εθελοντισμού, φυτώριο του επαγγελματικού αθλητισμού και έχει πολύπλευρη και σημαντική προσφορά στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία. 

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί έναν από τους τομείς, που επλήγησαν εντονότερα από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Να σας θυμίσω ότι με το ν. 4714/2020 (άρθρο 142), που ψηφίσαμε τον περασμένο Αύγουστο, θεσμοθετήσαμε την καταβολή ποσού δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000) ευρώ προς ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, που είναι εγγεγραμμένα στο τηρούμενο από τη Γ.Γ.Α. ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, για το έτος 2020.

Ήταν ένα από τα άμεσα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δυστυχώς, οι δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού και στον αθλητισμό συνεχίζουν να υφίστανται και το 2021. Έτσι, αποφασίζουμε για το έτος 2021 την καταβολή του ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο τηρούμενο από τη Γ.Γ.Α. ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων. Στόχος μας, με την ενίσχυση αυτή, να μετριαστούν οι επιπτώσεις της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας.

Το ποσό θα διανεμηθεί μέσα από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων απευθείας στα σωματεία, με διαφανή, αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Άλλωστε, υπάρχει ήδη η εμπειρία του 2020.

Kαι οι τρεις ανωτέρω διατάξεις στοχεύουν στην στήριξη και την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του αθλητισμού, των αθλητικών φορέων και της αθλητικής οικογένειας. Δίνουμε άμεσα λύσεις και λειτουργούμε ως εγγυητές της απρόσκοπτης λειτουργίας και της ενίσχυσής τους.

Ιδιαίτερα, για τους αθλητές δίνουμε το δικαίωμα στην κατάκτηση του ονείρου τους να συμμετέχουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more