Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

300 εκ. ζημιές μαμούθ στην Πέλλα

 


Αγρότες: Όλα τα λεφτά για τα κιλά που χάθηκαν


Τον Ιούνιο κληρώνει, τον Σεπτέμβριο πληρώνει…

 

Ολοκληρώθηκαν οι περιοδείες του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου στις περιοχές που επλήγησαν ώστε να δει από κοντά τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, συνοδευόμενος από το γ.γ οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, περιόδευσε σε Πέλλα και Ημαθία.        Άλλωστε η όλη επίσκεψη είχε ως αντικείμενο  την αντιμετώπιση των διαδοχικών παγετών, καθώς και της χαλαζόπτωσης που κατέστρεψε πλήρως τη γεωργική παραγωγή της Ημαθίας και της Πέλλας.

 Ο κος Λυκουρέντζος αναφέρθηκε σε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία μπροστά στην ολοσχερή καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της Πέλλας. «Η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Εξαντλήσαμε τις προσλήψεις του εκτάκτου προσωπικού του ΕΛΓΑ και θα προσλάβουμε και άλλους, για να τελειώσουν σύντομα οι εκτιμήσεις. Ετοιμάζουμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών  το σχέδιο των μέτρων στήριξης των αγροτών μας. Ο κ.Λιβανός θέτει στη σύνοδο της υπουργών γεωργίας της ΕΕ το αίτημα οικονομικής στήριξης των αγροτών μας,, όπως αντίστοιχα πράττουν και οι συνάδελφοί του από Ιταλία και Γαλλία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο χρόνο που οι αγρότες του θα διέθεταν την παραγωγή τους, ο ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με  τις πληρωμές αποζημιώσεων. Θα αιφνιδιάσουμε θετικά με τις αποφάσεις μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

 

 

Α. Βεσυρόπουλος: Παραμένουμε κοντά στους αγρότες

 Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών  που συνόδευσε τον κ. Λυκουρέντζο σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ημαθία, δήλωσε :

«Παραμένουμε κοντά στους αγρότες, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκεφθήκαμε τους συμπατριώτες μου που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές. Στόχος, δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις».

 

Τα χωράφια της Πέλλας

Στα χωράφια της Πέλλας βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος που είδε από κοντά την καταστροφή. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τα χωράφια της Ημαθίας ενώ είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δήμο Πέλλας ενώ στο πλευρό είχε τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλο. Το παρόν έδωσαν Βουλευτές και Δήμαρχοι της περιοχής. Σκοπός της συζήτησης ήταν να βρεθεί ο τρόπος  αντιμετώπισης των συνεπειών στις δενδροκαλλιέργειες από τον παγετό. Επί της ουσίας ο κος Λυκουρέντζος είδε από κοντά την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι παγωνιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας. Ο Κος Λυκουρέντζος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων στα πλαίσια της παρόμοιας κακοκαιρίας στην Καρδίτσα. Εκπρόσωποι των παραγωγών έδωσαν το παρόν στην σύσκεψη και εξέφρασαν την απογοήτευση τους, τον προβληματισμό τους καθώς και τις ανησυχίες τους. Ακόμη ο Πρόεδρος του ΕΓΛΑ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του έχει πάρει το ζήτημα πάνω του και έχει πλήρη γνώση της κατάστασης. Ακόμη τόνισε ότι οι ενέργειες θα είναι συγκεκριμένες όπως οι στοχεύσεις καθώς και οι παρεμβάσεις.

 

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που βγήκαν  επιγραμματικά από την σύσκεψη ήταν:

Το αργότερο έως τα τέλη του Μάη θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ενώ θα γίνει μια πρώτη προσέγγισης εκτίμησης των ζημιών από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Στόχος είναι οι διαδικασίες να  ολοκληρωθούν μέσα στο 2021 και σίγουρα το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι ανάλογες αποζημιώσεις έκαναν μέχρι και ένα χρόνο

Οι εκτιμήσεις να είναι δίκαιες ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτά που τους ανήκουν.

Θα υπάρξουν ενισχύσεις από την Κυβέρνηση ώστε ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις και για ζημιές που δεν καταγράφονται στον κανονισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει πλάτη καθώς θα της ζητηθεί έξτρα ενίσχυση.

Το συμπέρασμα είναι ότι στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει η ακριβής εκτίμηση με βάση τις ζημιές και τις αποζημιώσεις ώστε μέσα το Φθινόπωρο να γίνει η εξόφληση…


300 εκ. οι ζημιές της Πέλλας

Οι έως τώρα υπολογισμοί αναφέρουν πως σε επίπεδο Πέλλας οι ζημιές φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ στα χωράφια. Ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο. Ο προγραμματισμός αναφέρει πως υπάρχουν σκέψεις από την Κυβέρνηση οι πληρωμές να γίνουν μέχρι το Φθινόπωρο. Από την άλλη οι αγρότες ζητούν όλα τα λεφτά για τα κιλά που χάθηκαν από την παγωνιά.

 

2 εκ ο ΕΛΓΑ στην Πέλλα

Παράλληλα οι παραγωγοί δικαιούχοι χρημάτων από τον ΕΛΓΑ μέσα από τις αποζημιώσεις, είδαν σήμερα να πιστώνονται στους λογαριασμούς από το νομό Πέλλας, 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: καταβλήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 19.463.135,60 ευρώ σε 7.342 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Με αυτή την πληρωμή εξοφλούνται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι αποζημιώσεις για ζημίες του προηγούμενου έτους στο ακέραιο και ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής ακόμα και ζημιών του έτους 2021.

Είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε ταχύτατα τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου για τις ζημίες των προσφάτως ακραίων καιρικών φαινομένων, παγετού και χαλαζιού, ούτως ώστε με την συνδρομή της Κυβέρνησης να ανταποκριθούμε άμεσα στις προσδοκίες των δικαιούχων αγροτών».

Παράλληλα,  καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις συνολικού ύψους 238.094,60 ευρώ σε 78 δικαιούχους παραγωγούς του Προγράμματος Οικονομικών Ενισχύσεων «ΕΤΗΣΙΟ 2017» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής. Η Πέλλα έλαβε 2 εκατομμύρια ευρώ.


Κ. Ιγνατιάδου: Ικανός Πρόεδρος ο Α. Λυκουρέντζος...

 



Σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Αναφέρθηκα στα αιτήματα των αγροτών μας που αναλυτικά αναφέρονται στα ψήφισμα που συνδιαμορφώθηκε στη σύσκεψη του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας, του Σωματείου Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και του Δήμου Σκύδρας και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ήδη ο Δήμος Σκύδρας απέστειλε στον πρόεδρο ( προκαταβολές αποζημιώσεων, αποζημίωση στο 100% της ζημίας, αναστολή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων κλπ).

Ειδική αναφορά έκανα στην δια παντός κατάργηση των εκτιμητικών τελών για την υποβολή δηλώσεων ζημιών, διότι δεν είναι δίκαιο από τη στιγμή που καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για την κάλυψη των ζημιών να καταβάλλονται και εκτιμητικά τέλη...δηλαδή είναι σαν να πληρώνουμε ασφάλεια οδικής κάλυψης για το αυτοκίνητό μας και σε περίπτωση ατυχήματος να πληρώνουμε για να κάνουμε τη δήλωση ατυχήματος.

Ο πρόεδρος αναγνώρισε το βάσιμο του αιτήματος μου, αναφέρθηκε στα πολλά έξοδα που έχει ο ΕΛΓΑ, επιφυλάχθηκε όμως για την εξέταση του θέματος.

Ακολούθησε μετάβαση σε κτήμα στα Καλύβια για την ιδίοις όμμασι διαπίστωση της ζημίας.

Και την προηγούμενη φορά που ήρθε ο πρόεδρος στην Πέλλα, είπα ότι πρόκειται για έναν ικανότατο πρόεδρο, που τον ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία του οργανισμού, η δίκαιη και ορθολογική αποζημίωση των αγροτών, κυρίως είναι ειλικρινής και αληθινός, τα ίδια επαναλαμβάνω και τώρα και προσαυξάνω!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more