Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Αγρότες Πέλλας: Δύναμη μας οι φωνή μας!!!

 


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


    Μεγαλειώδη μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 21 Απριλίου, οι αγρότες της Πέλλας, με αφορμή τους καταστροφικούς παγετούς που έπληξαν την περιοχή, αλλά και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που αποτελείωσαν ό,τι είχε απομείνει. 

    Ύστερα από κοινό κάλεσμα των Αγροτικών μας Συλλόγων, και ενώ προηγήθηκαν δεκάδες συσκέψεις το προηγούμενο διάστημα στα χωριά του Νομού, εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση.

    Κάτω από τα κοινά προβλήματα, που μας έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης, συγκεντρωθήκαμε, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα αγροτικά μας οχήματα και μηχανήματα στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης με πρώτο σταθμό το Δημαρχείο της Σκύδρας, όπου και επιδώσαμε το κοινό ψήφισμα αιτημάτων στη Δήμαρχο κα Ιγνατιάδου. Η Δήμαρχος με τη σειρά της δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της και την ταύτισή της με τα δίκαια αιτήματά μας. Στη συνέχεια, με τη  συνδρομή της τροχαίας,  ακολούθησε η μεγάλη πορεία με τα οχήματα μας προς το Διοικητήριο της Έδεσσας, όπου και κατέληξε. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων παρέδωσε το ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κο Τζαμτζή. Στο σύντομο διάλογο με τον Αντιπεριφερειάρχη δηλώσαμε πως η πρόταση της κυβέρνησης για προκαταβολή των αποζημιώσεων βάση της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021 δε μας ικανοποιεί, γιατί μετατίθεται έτσι πολύ μακρυά χρονικά. Αντίθετα, μπορεί να γίνει εύκολα με τη δήλωση ζημίας. Επιπλέον απαιτήσαμε δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της πραγματικής ζημίας. Τέλος ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ στην Πέλλα. 

    Τα μοναδικά μας έσοδα προκύπτουν από τη διάθεση των προϊόντων που παράγουμε. Φέτος τα στοιχεία της φύσης δεν άφησαν τίποτα στα χωράφια μας. Πώς θα επιβιώσουμε; Παράλληλα, τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, πώς θα τα καλύψουμε; Ζητάμε τα αυτονόητα ‘ ο ασφαλιστικός μας φορέας, ο ΕΛΓΑ, που είμαστε ΕΜΕΙΣ ο κύριος χρηματοδότης του, να μας αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια. Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση κήρυξη της Π.Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  • Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια κλπ) ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν (ανθοφορία, φούσκωμα οφθαλμών, καρπόδεση, καρποφορία), καθώς και σε όλες τις αροτρέες καλλιέργειες και κηπευτικών.

  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με την μορφή προκαταβολής στο 50% της εκτιμώμενης ζημίας ανά περιοχή.

  • Πάγωμα των οφειλών των αγροτών, των οποίων επλήγησαν οι παραγωγές τους για το τρέχον έτος 2021 προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες, Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ.

  • Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ.

  • Συμψηφισμός των Ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

  • Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το Νομό μας και για να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

Στη κινητοποίηση παρευρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, οι παρακάτω φορείς:

  1. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ

  2. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡ. ΗΛΙΑ

  3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΥ

  4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

  5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΗΛΙΑΣ

  6. ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ¨ΒΟΡΑΣ¨ ΑΡΝΙΣΣΑ

  7. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ

  8. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ

  9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ

  10. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ

  11. ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

  12. ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας)

  13. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

  14. ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

  15. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ


ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ, Ο ΑΓΩΝΑΣ!

ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ, Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ!


Το επόμενο διάστημα δίνουμε συνέχεια στις παρεμβάσεις μας με συντονισμό των Αγροτικών μας Συλλόγων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική εγρήγορση.


Οι Σύλλογοι:

1) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ


2) ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ


3) ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» ΠΕΛΛΑΣ


4) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ


5) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more