Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από την συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»

 


Με πρόσκληση της η «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» κάλεσε τον Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο τις εξελίξεις σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Ο Δ. Κουτσούμπας αποδέχθηκε την πρόσκληση, λόγω όμως του επιβαρυμένου προγράμματος – ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν ήταν εφικτή η προσωπική του παρουσία. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε στη διαδικτυακή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γιάννη Δελή βουλευτή του ΚΚΕ στην Α’ Θεσ/νίκη και Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ΠΚΜ και μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε εκ μέρους του Γ.Γ για την πρόσκληση αλλά και για την ενημέρωση πάνω στις προτάσεις της «Κίνησης Πολιτών» στο ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση αναπτύχθηκε η θέση του Κόμματος όπως αυτή έχει γίνει γνωστή και δημόσια. Πιο συγκεκριμένα:

- Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ μέσω του εγκεκριμένου ειδικού χωρικού σχεδίου (ΕΧΣ), η οποία αποτελεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την πιο κερδοφόρα αξιοποίηση ενός χώρου - φιλέτου στο κέντρο της πόλης, για την αναβάθμισή της «ΔΕΘ Helexpo ΑΕ» ως εκθεσιακού εργαλείου και οικονομικού φόρουμ που στηρίζει συνολικά τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προώθησε αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη Π.Κ.Μ και δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο λαός της πόλης στερείται της δυνατότητας να «αναπνεύσει» με την αξιοποίηση ενός από τους τελευταίους μεγάλους χώρους προς όφελος του.

- Το ΚΚΕ διεκδικεί τη μετατροπή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο με δυνατότητα για αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες και χρήσεις, την εξέταση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την  ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέδιο πολιτικής προστασίας ως χώρου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Για το σκοπό αυτό να διασφαλιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κρατική χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίσει και το αναγκαίο προσωπικό για τη συντήρηση και αναβάθμιση του πάρκου. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και ανταποδοτικές χρήσεις. Ταυτόχρονα, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ, ο χώρος του Γ' ΣΣ μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, ο χώρος του πρώην 424 ΓΣΝ και της περιοχής του πρώην συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής, και να αξιοποιηθούν για επέκταση των χώρων πρασίνου καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών, π.χ. παιδείας, φοιτητικής στέγης, αθλητικών χώρων

- Όσον αφορά τη Δυτική Θεσσαλονίκη, να ιεραρχηθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία η ανάπτυξη της σχολικής στέγης, υποδομές Υγείας, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος του λαού, η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία. Να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες άμεσα και με μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Προαστιακός) μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά η βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία, να μην προχωρήσει η εγκατάσταση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Λαγκαδά, και των μονάδων καύσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Σίνδο. Να ενισχυθούν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι, να γίνουν μελέτες για την επίδραση της βιομηχανικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, να υπάρξει σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων.

- Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και συνολικά για τις υποδομές-λειτουργίες εκθεσιακής δραστηριότητας, να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις, που άλλωστε επωφελούνται από τη λειτουργία της.

Το πραγματικό ερώτημα για το λαό της περιοχής δεν είναι απλά το «μένει ή φεύγει» η ΔΕΘ, αλλά τι πρέπει να γίνει για να βγουν πραγματικά κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Οι Γ. Δελής και Σ. Αβραμόπουλος ενημέρωσαν ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το δίκαιο αίτημα της μετατροπής του χώρου τη ΔΕΘ σε πάρκο, με παρεμβάσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους αλλά και μέσα από την δραστηριότητα των κομματικών οργανώσεων. Ακόμα ότι το ΚΚΕ εντάσσει συνολικότερα τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων, του πράσινου, των υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού σε μια ευρύτερη οπτική που αφορά στο συνολικότερο επίπεδο ζωής των εργαζόμενων και ότι από αυτή την άποψη οι κομμουνιστές που δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε άλλους φορείς θέτουν προς συζήτηση και διεκδίκηση και το ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ προς όφελος του λαού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more