Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

 

       



Μετά και τις τελευταίες καιρικές συνθήκες στο νομό Πέλλας, ο παγετός του Απριλίου και η χαλαζόπτωση λίγες ημέρες μετά, έχουν οδηγήσει σε ολική καταστροφή της δενδροκαλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή στο νομό μας. Η παράταξή μας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου Πέλλας και των βουλευτών του νομού, καθώς και εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων, αλλά δεν κλήθηκαν οι δήμαρχοι όλου του νομού καθώς και εκπροσώπων του ΕΛΓΑ.

Η «ΠΕΛΛΑ – ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» πρότεινε στην σύσκεψη τα μέτρα ανακούφισης των αγροτών της Πέλλας με συγκεκριμένες προτάσεις.  

Κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με:

1.       Αναστολή πληρωμών για όλες τις υποχρεώσεις

2.       Άμεση αποζημίωση για όλους

Όπως γνωρίζουμε ο ΕΛΓΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και τα έσοδά του είναι από τις εισφορές των αγροτών. Ανέρχονται σε 110 με 130 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση η εκτιμώμενη ζημιά αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την άποψη των ειδικών. Άρα υπάρχει αδυναμία από τον ΕΛΓΑ να καλύψει το ύφος της ζημιάς. Ο οργανισμός λοιπόν πρέπει να ενισχυθεί άμεσα είτε με εθνικά, είτε με κοινοτικά κονδύλια.

Ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την πρόσληψη 146 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ζημιές σε γρήγορο διάστημα. Πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι και να γίνει κλήτευση των γεωπόνων των δήμων και της περιφέρειας για ενίσχυση αυτής της προσπάθειας σύντομης καταγραφής.

Πρέπει να γίνει αλλαγή άμεσα του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ (άρθρο23 παρ.2) προς όφελος των αγροτών. Σήμερα ο αγρότης αποζημιώνεται στην καλύτερη περίπτωση με το 80%, μειωμένο δηλαδή κατά 20% και επιπλέον με νόμο της τρόικας για την εξυγίανση του ΕΛΓΑ τέθηκε και όριο απαλλαγής, στο χαλάζι 20% και στον παγετό 35% κάτι  που επιβάλει επιπλέον μείωση της αποζημίωσης. Σήμερα δεν υπάρχει η ανάγκη βιωσιμότητας το οργανισμού, άρα η διάταξη πρέπει να καταργηθεί.

Σε προγενέστερες περιπτώσεις δίνονταν προκαταβολές από τους συνεταιρισμούς ή τους εμπόρους. Υπήρχε η συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή οι εγγυήσεις των επιχειρηματιών εμπόρων για δάνεια από τις τράπεζες. Τώρα χάθηκε και αυτό εφόσον η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι εκτάσεις που έχουν πληγεί φτάνουν τα 170 χιλιάδες στρέμματα για το συμπύρινο ροδάκινο και 110 χιλιάδες στρέμματα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Στην Ημαθία οι αριθμοί είναι αντίστροφοι, αλλά εξίσου μεγάλοι. Επιβάλλεται να ξεπεραστούν λοιπόν οι παθογένειες του ΕΛΓΑ με ταχύτητα και δικαιοσύνη.

Άμεση τροποποίηση του νόμου 3877/10 εφόσον έγινε τότε υπό την πίεση των μνημονίων και εφόσον έχουν αλλάξει και οι κοινωνικές συνθήκες. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της αγροτιάς και όχι μόνο και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.

Ολοκληρώνοντας τώρα τις προτάσεις μου στο κεφάλαιο Δήμος Πέλλας, πρέπει να υπάρξει μια μικρή ανακούφιση των πληγέντων αγροτών, με πλήρη απαλλαγή των τελών άρδευσης και το ισοζύγιο της μείωσης των εσόδων που είναι ανταποδοτικό, να καλυφθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών με χρηματοδότηση προς τους δήμους όπως έγινε στην περίπτωση του covid19.

                Οι ζημιές στον αγροτικό τομέα και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά λόγω και των αποζημιώσεων που σε κανονικό χρόνο θα φτάσουν Οκτώβριο του 21 είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ρήξη στον κοινωνικό ιστό. Πάνω από 10 χιλιάδες εργάτες θα χάσουν το μεροκάματο, δεν θα δουλέψουν τα εργοστάσια, θα χάσουμε τις αγορές. Όλα αυτά σημαίνουν ανέχεια σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που τα καθημερινά έξοδα τρέχουν και οι φόροι και οι υποχρεώσεις δεν εξυπηρετούνται. Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται στήριξη κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more