Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη


 


Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είχε σήμερα στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια και την Επιτροπή, με στόχο σε όλη τη διάρκεια του έτους να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους Ήρωες του 1821 και να προβληθούν οι αξίες της Επανάστασης και οι ένδοξες στιγμές της σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας, αλλά και να μεταλαμπαδευτούν ειδικά στις νεότερες γενιές.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεγάλο έργο, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, διάρκειας δύο ετών. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία», το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών με συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Αγγελοπούλου για τη στήριξή της όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο για τις εκδηλώσεις τιμής στην Επανάσταση του 1821 που έχουμε προγραμματίσει ως Περιφέρεια, αλλά και για όσα έχουμε προγραμματίσει για το μέλλον. Οι εορτασμοί των 200 ετών από την Επανάσταση δεν είναι μια υπόθεση μόνο του 2021. Είναι μια υποχρέωση όλων των Ελλήνων, αφενός για να τιμήσουμε την ένδοξη Ιστορία μας και τους προγόνους μας, αφετέρου για να υπογραμμίσουμε σε όλες τις άκρες της Γης την αξία της σύγχρονης Ελλάδας και το λαμπρό μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Σήμερα ανακοινώνουμε την ένταξη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ενός σπουδαίου έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μείνει για τα πολλά επόμενα χρόνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για την ‘Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία’. Είναι ένα έργο, το οποίο αφού αποτυπώσει, διασώσει και εντάξει ψηφιακά όλα τα κειμήλια που έχουμε από τη συμμετοχή της Μακεδονίας στην Απελευθέρωση, θα τα προβάλλει ψηφιακά σε όλο τον κόσμο, για να γνωρίσουν όλοι όχι μόνο την Ιστορία της Ελλάδας, αλλά κυρίως το λαμπρό μέλλον που έχει μπροστά της».

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε μάλιστα πως η σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» γίνεται σε μια συμβολική ημερομηνία: «Σήμερα είναι η μέρα που απελευθερωνόμαστε από μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, είναι η μέρα που γυρίζουμε σελίδα, που ανοίγουμε και πάλι την Ελλάδα. Σήμερα, που κι εσείς επισκέπτεστε για πρώτη φορά το κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η Μακεδονία ήταν πρωταγωνίστρια στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Η Μακεδονία και στην Επανάσταση έβαλε τα θεμέλια για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη χώρα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη επισήμανε: «Μου έχουν μείνει χαραγμένα όσα είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσφάτως στο Στρασβούργο ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για το τι μπορεί να κάνει και τι σημαίνει η Αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι τα ισχυρά θεμέλια, που δίνουν τη δυνατότητα στους τολμηρούς και καινοτόμους όχι απλώς να φροντίσουν για το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά να τολμήσουν ένα νέο τρόπο ανάπτυξης, με συνέργειες του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό το ενωτικό μήνυμα το χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες. Εμείς οι Έλληνες, όπως δείχνουν και τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα των συνεργειών και της ενότητας όλων μας. Η Μακεδονία στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Σκηνές και μνήμες από την Επανάσταση υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία. Υπάρχουν όμως και προεπαναστατικές σκηνές και μνήμες, ενώ η Μακεδονία δίνει επαναληπτικά το μήνυμα της ανθεκτικότητάς της μέσα στα 200 χρόνια, με ολοκαυτώματα και διωγμούς πληθυσμών, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της περιοχής και της σπουδαιότητας των ανθρώπων της, δίνει ένα μήνυμα για τη σημασία της Παιδείας και των γραμμάτων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει ότι είναι ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής σε πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν τόσο με το παρόν, όσο και με το μέλλον. Το έργο της Περιφέρειας για την ‘Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία’ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής μας, διότι θυμίζει διαχρονικά τους Ήρωες, τις μάχες και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ενώ φροντίζει τα ισχυρά θεμέλια της Αυτοδιοίκησης να τα μετατρέπει σε ουσία αντιληπτή για όλους τους πολίτες. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη και στη Μακεδονία και προχωράμε μαζί όχι μόνο αυτή τη χρονιά. Αυτή η χρονιά είναι μόνο η αρχή του τρίτου αιώνα της Ιστορίας μας».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κομβικές είναι οι ημερομηνίες 12 – 13 Ιουνίου διήμερο στο οποίο 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη θα προβάλλουν δημοσίως ψηφιακές εικόνες της Επανάστασης, αλλά και το διήμερο 24 – 25 Ιουλίου, που σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας θα διοργανωθούν ανοιχτές μουσικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε την κ. Αγγελοπούλου στη Βίλα Αλλατίνι και στους κήπους και την ενημέρωσε για τις χρήσεις του κτιρίου, αλλά και για την προτομή του Μωυσή Αλλατίνι. Η κ. Αγγελοπούλου χάρισε στον Περιφερειάρχη ένα σπάνιο νόμισμα της Επιτροπής με την ηρωική μορφή του Παύλου Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more