Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Aνοιχτή επιστολή: Όχι στο κόψιμο των δέντρων στην Αριδαία



Από το 1999 παιδεύομαι με τα παιδιά μου να μεγαλώσουμε τα δέντρα που είχαν φυτευτεί από την τότε Δημοτική αρχή του κου Σάκη Χατζηδημητρίου στην περιοχή των σχολείων, απέναντι από τα ΚΤΕΛ. Η τότε Δημοτική αρχή είχε φυτεύσει  Ιτιές. Δυστυχώς λόγω της αδιαφορίας, τα δέντρα  αφέθηκαν στην τύχη τους. Εμείς τα μεγαλώσαμε, τα φροντίσαμε και σε καθημερινή βάση τα ποτίζαμε. Δυστυχώς όμως είχαν χαλάσει.

Τότε λοιπόν με δικά μου έξοδα αντικατέστησα τα άρρωστα δέντρα με αιωνόβια δέντρα όπως καρυδιές και πλατάνια. Το να μεγαλώνεις αυτά τα δέντρα και να φέρνεις στην σημερινή τους μορφή, απαιτεί κόπο και καθημερινή φροντίδα.  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνω πάρα πολύ χρόνο για να προσέχω. Μάλιστα αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά που μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν οι Ρομά που μας έκοβαν τα λάστιχα ποτίσματος με τα μπεκ που αμέσως τα αντικαταστούσαμε. Πηγαίναμε το βράδυ να τα ποτίζουμε ώστε να μην δημιουργούμε πρόβλημα στην υδροδότηση της Αριδαίας. Τα προσέχαμε πολύ. Τα βάζαμε πασσάλους. Ραντίζαμε τα δέντρα και ρίχναμε λιπάσματα. Όταν δεν υπήρχε νερό, κουβαλούσαμε με κουβάδες και τα ποτίζαμε.

Το αποτέλεσμα ήταν καλό καθώς για πάρα πολλά χρόνια συνυπήρχαν τα δέντρα μαζί με τις πλάκες και τα τσιμέντα. Είναι μια όαση δροσιάς και δίνουν χρώμα στην περιοχή. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να τα ξηλώσει καθώς θα γίνει ανάπλαση της περιοχής. Παρά τις επισκέψεις μου και τις εκκλήσεις μου ώστε αυτά τα δέντρα να διασωθούν και να αποτελέσουν μέρος της ανάπλασης, δυστυχώς δεν έχω εισακουστεί.  Αν βάλουμε νέα δέντρα θα μεγαλώσουν μετά από δεκαετίες. Γιατί να μην κρατήσουμε αυτά που τα φροντίσαμε με κάθε τρόπο.

Δείτε το Χριστουγεννιάτικο Έλατο που μπαίνει στην κεντρική Πλατεία της Αριδαίας κάθε χρόνο. Ξεραίνεται. Δείτε στα πεζοδρόμια της Αριδαίας όσες φορές μπήκαν νέα δέντρα, αυτά έχουν ξεραθεί και έχουν μείνει τρύπες.  Αν είναι πρόβλημα ότι σε βάθους χρόνου μπορεί να σηκωθούν οι πλάκες, τότε κόψτε τα πλατάνια της πλατείας. Αλλά σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Κάθε 4 χρόνια οι δημοτικοί άρχοντες έρχονται και φεύγουν και ο καθένας βάζει την υπογραφή του. Άλλος κόβοντας δέντρα και άλλος αξιοποιώντας τα υπάρχοντα.

Στέφανος Φωτιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more