Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

 


*του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας


Όσοι παρατηρούν τον δημόσιο διάλογο για το εργασιακό τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα κάνει αντιπολίτευση σε ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει.

Με συνθήματα και κραυγές προσπαθούν να πείσουν ότι η Νέα Δημοκρατία καταργεί το 8ωρο, θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν αδιάκοπα και ότι απελευθερώνονται οι απολύσεις.

Όποιος μπαίνει στη διαδικασία να διαβάσει όντως το νομοσχέδιο θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πουθενά τέτοιες διατάξεις, αντίθετα εισάγονται μέτρα που δίνουν πραγματική δύναμη στον εργαζόμενο.

Δύναμη είναι να αυξάνεις το εισόδημά σου. Επιτέλους μια Ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί ρεαλιστικά μέτρα ώστε να πληρώνονται οι υπερωρίες που θα δηλώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου. Πλέον κάθε εργαζόμενος, μόνο εάν το θέλει ο ίδιος, θα μπορεί να ρυθμίζει τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Και εάν συμφωνήσει να εργάζεται παραπάνω, αυτό θα καταγράφεται και θα αμείβεται ανάλογα ή θα επιλέγει την αντίστοιχη άδεια.

Δύναμη είναι να επιλέγεις εσύ την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής σου ζωής. Να μπορείς δηλαδή, όπως θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, να λάβεις άδεια ή να δουλέψεις λιγότερο άλλες ημέρες ή ακόμα και 4 ημέρες την εβδομάδα. Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές σου, ούτε να αυξάνονται οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σου.

Δύναμη είναι το “δικαίωμα στην αποσύνδεση”, δηλαδή να μη σε ενοχλεί κανείς όταν τελειώνει το ωράριο σου. Να φεύγεις από το γραφείο και να μη ζεις με το άγχος, μήπως ο manager σου έστειλε βραδιάτικα email ή να πρέπει να δουλέψεις έξτρα την Κυριακή, χωρίς να φαίνεται πουθενά αυτό. Εάν πληρώνεσαι για 40 ώρες την εβδομάδα, τόσες πρέπει να δουλεύεις.

Δύναμη είναι να μπορείς να πεις όχι στην σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να φοβάσαι ότι θα απολυθείς. Και τα εργαλεία που εισάγει το νομοσχέδιο θα διασφαλίζουν όσες και όσους μέχρι τώρα αισθάνονται μέχρι σήμερα αυτόν τον φόβο.

Δύναμη είναι να έχεις δικαιώματα, να τα γνωρίζεις, και εάν ποτέ βρεθεί κάποιος που να θέλει να σε εκμεταλλευτεί, να γνωρίζει πως μια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αρκεί για να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες.

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο. Και είναι μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε σύγχρονες χώρες επιτυγχάνοντας ένα μοντέλο υψηλής παραγωγικότητας χάρη στην ικανοποίηση των εργαζομένων.

Οι χιλιάδες πορείες και απεργίες της αριστεράς “υπέρ των εργαζομένων” απέτυχαν. Στην πραγματικότητα δεν έγιναν καν γι αυτούς. Η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μην γεμίσει τους δρόμους της Ελλάδας με αφίσες για να τους πείσει, αλλά αποδεικνύει με αυτό το νομοσχέδιο ότι παίρνει το μέρος των εργαζόμενων στην πράξη.

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more