Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΟΙ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 





Δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων, αγωνία για εκατοντάδες αγρότες 

Ακόμα περιμένουν την αποζημίωση , προκειμένου να αντισταθμιστούν τα προβλήματα της φετινής σοδειάς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, οι παραγωγοί πατάτας από την Πέλλα. Μεγάλο το πρόβλημα για τους παραγωγούς των χωριών Νότια και Αρχάγγελος. Δυστυχώς, τα χρήματα που αφορούν αποζημιώσεις  δεν έχουν ακόμα δοθεί και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και, κατά συνέπεια, αγοράς εφοδίων στους παραγωγούς που έχουν εισέλθει στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Στο χέρι που ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να δοθούν τα χρήματα ενώ ο οργανισμός θα πρέπει να ανοίξει την σχετική  πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών. Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε γνωστό ότι αυτό θα γίνει μετά την υπογραφή της εξειδίκευσης των όρων της αποζημίωσης από τους υπουργούς κ.κ. Σκυλακάκη και Λιβανό, κάτι που, δυστυχώς, εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Μέσω της εξειδίκευσης θα διευκρινίζονται τα ποσά των αποζημιώσεων, οι εξαιρέσεις, ποιοι αποκλείονται διότι έχουν λάβει ποσά επιδοτήσεων άνω των καθορισμένων ορίων κ.ο.κ. Το ποσό που φαίνεται ότι αντιστοιχεί ανά στρέμμα στους πατατοπαραγωγους της Πέλλας είναι 
205 ευρώ ανά στρέμμα.
Η αποζημίωση θεωρείται ικανοποιητική, παρότι, σε σχέση με την αποζημίωση που δόθηκε για την ανοιξιάτικη πατάτα πέρσι σε άλλες περιοχές, υπολείπεται κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις δεν τέθηκε σε λειτουργία και βέβαια η εκταμίευση των χρημάτων προς του αγρότες δεν έχει γίνει. Αρχικός στόχος ήταν τα χρήματα της ενίσχυσης να δοθούν στους παραγωγούς μέχρι το Πάσχα, κάτι που, όπως αποδείχθηκε τελικώς, δεν έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά κύλησε με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία, τομείς που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος και, κατά συνέπεια, να πέσει αρκετά η τιμή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more