Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Εκτός Μητρώου του Υπουργείου Πολιτισμού η Οργάνωση φάντασμα

 


Τζάμπα έβαλαν περικεφαλαίες όψιμοι Μακεδονομάχοι


Ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ είχε απασχολήσει την δικαιοσύνη... 


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το ζήτημα που προέκυψε, από οργάνωση με ανθελληνικό περιεχόμενο και τόπο ίδρυσης της την Αριδαία, όπου διαγράφηκε από την λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Όλα ξεκίνησαν όταν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού εγγράφηκε η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας», η οποία ενημερώνεται αρμοδίως ότι θα μπορεί να παίρνει επιχορηγήσεις και να εντάσσεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα.


Εταιρεία προώθησης της «μειονοτικής μακεδονικής γλώσσας» στα μητρώα του υπουργείου ΠολιτισμούΗ «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού

Η κίνηση αυτή εγγραφής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κάποιους όψιμους Μακεδονομάχους που φορώντας την περικεφαλαία, βγήκαν στο διαδικτυακό μεϊντάνι για να διαμαρτυρηθούν. Φυσικά η πολιτεία είχε τα μάτια και τα αυτιά της ανοικτά για αυτό το ζήτημα και δεν χρειάζονται νουθεσίες, νταβατζιλίκια, μαγκιές και τσακαλίκια από κανέναν...

«Μειονοτική γλώσσα»

Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ»», η οποία έχει ως στόχο τη διάδοση της «μακεδονικής γλώσσας», την οποία χαρακτηρίζει «μειονοτική».

Οπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του υπουργείου Πολιτισμού προς την εταιρεία «εφόσον επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία (newsletter) σχετικά με δράσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, προσκλήσεις επιχορηγήσεων του Σύγχρονου Πολιτισμού κ.α., παρακαλούμε να αποστείλετε e-mail…».

Στις 22 Απριλίου, με ανάρτηση στο facebook, η μη κερδοσκοπική εταιρεία ενημέρωνε ότι «Καταθέσαμε αίτηση για την εγγραφή της ΑΜΚΕ «Κρστε Μισιρκοβ» στο μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού!».

«Γλώσσες τοπικής υπερηφάνειας»

Η είδηση συνοδευόταν από κείμενο στο οποίο αναφερόταν ο σκοπός ίδρυσής της:

«Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων…».

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας” (…) έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας” με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

»Σημειώνεται πως η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών. Από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά.

»Διευκρινίζεται τέλος πως ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Εγγεγραμμένη…

Οπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα, το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού έχει ημερομηνία 10/05/2021 (προχθεσινή, δηλαδή) και μέχρι χθες η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (βλ. εικόνα, κάτω) 

…Διαγραμμένη

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, αργά χθες Τετάρτη το βράδυ, η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» εξαφανίστηκε από το αντίστοιχο σημείο του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (βλ. εικόνα, κάτω) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more