Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Η ενίσχυση της Πύλης Εισόδου του Προμαχώνα προϋπόθεση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.




Τριμελές κλιμάκιο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από την Κυριακή Μάλαμα, Βουλευτή Χαλκιδικής Τομεάρχη Μακεδονίας – Θράκης, τον Χρήστο Γιαννούλη, Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης,  Αναπληρωτή Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών και το Λευτέρη Αβραμάκη, Βουλευτή Σερρών, επισκέφθηκε την Πύλη Εισόδου του Προμαχώνα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Οι Βουλευτές κατά την επίσκεψή τους ξεναγήθηκαν στους χώρους της Πύλης και συνομίλησαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Αστυνομίας και της Τελωνειακής Υπηρεσίας καθώς και με τους εργαζομένους στο υφιστάμενο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, δύο ημέρες πριν το άνοιγμα του Τουρισμού δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID - 19 που θα εφαρμοστούν κατά την είσοδο των τουριστών, ενώ έκαναν σαφές πως φέτος δεν πρέπει να επαναληφθεί η αστοχία της προηγούμενης χρονιάς να λειτουργήσει μόνο μία Πύλη Εισόδου στη χώρα. Είναι αναγκαίο, στο πλαίσιο αυτό, να ανοίξουν και τα άλλα σημεία εισόδου, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού και πολύωρης αναμονής που παρατηρήθηκαν πέρυσι προκαλώντας δυσαρέσκεια και επιτείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στο σημείο εισόδου.

Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι της Τελωνειακής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στις ανάγκες του γραφείου της Πύλης Εισόδου, που σήμερα αποτελείται από 15 υπαλλήλους ενώ διαθέτει 36 οργανικές θέσεις, γεγονός που αυτονόητα δυσχεραίνει την αποτελεσματική λειτουργία του. Είναι κατά συνέπεια αναγκαία η ενίσχυσή του με επιπλέον προσωπικό για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων κενών θέσεων. Όσον αφορά στους εκπροσώπους της αστυνομικής υπηρεσίας, δήλωσαν πως είναι έτοιμοι, όταν εκδοθεί το ΦΕΚ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την υποστήριξη της 24ωρης λειτουργίας της Πύλης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης του σταθμού με την βελτίωση του οδοστρώματος και την αναδιαμόρφωση του χώρου, πρωτοβουλίες που απαιτούν χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους καθώς ο πρώην συνοριακός σταθμός Προμαχώνα μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ έχει μετατραπεί σε Πύλη Εισόδου κι έχει αποκλειστεί έτσι η χρηματοδότητηση της αναβάθμισης των υποδομών του από κονδύλια της ΕΕ.

Όσον αφορά στο κλιμάκιο που διατηρεί ο ΕΟΔΥ στην Πύλη, είναι προφανές πως παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων εκεί δεν μπορεί, όπως είναι σήμερα, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μαζικής προσέλευσης αλλοδαπών πολιτών, όταν ξεκινήσει η τουριστική κίνηση. Σημειώνεται ότι πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες διέρχονται κάθε χρόνο από τον Προμαχώνα.  Είναι δεδομένη, λοιπόν, η ανάγκη ενίσχυσής του με επιπλέον προσωπικό.

Κοινή διαπίστωση των Βουλευτών αποτέλεσε η μικρού βαθμού προετοιμασία από την πλευρά της Κυβέρνησης αναφορικά με το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του τουρισμού σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εισόδου στη χώρα. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου προετοιμασίας των υποδομών και των υπηρεσιών της Πύλης με κυριότερη την ενίσχυσή του με προσωπικό για την διασφάλιση της γρήγορης, ασφαλούς και χωρίς ταλαιπωρία εισόδου στην Ελλάδα των τουριστών που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Για να μην δούμε ξανά εικόνες, όπως της περασμένης χρονιάς, και να αποφύγουμε τη διεθνή δυσφήμιση ενός από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα, αυτού του Τουρισμού.


-- 
Γραφείο Κυριακής Μάλαμα
Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ
Αν. Τομεάρχη Μακεδονίας - Θράκης ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more