Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Σημαντική η ατομική ευθύνη όλων ώστε η Πέλλα να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες...

 


Αποτελεί την καλύτερη ασπίδα κατά της πανδημίας


Η Πέλλα παραμένει σε σταθερό διψήφιο νούμερο, με τους πολίτες να ελπίζουν ότι και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει  πτωτική πορεία…


 Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων με κυριότερο την ελεύθερη μετακίνηση από Νομό σε Νομό, και το άνοιγμα του τουρισμού.
Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί από τους πολίτες ότι τελειώσαμε με τον ιό, κάτι που πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι θα συμβεί.
Μπορεί να καταγράφεται μια αργή, αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως είπε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση, όμως έσπευσε να τονίσει ότι «ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας». Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε σε δέκα περιοχές της χώρας, όπου η επιδημιολογική τους εικόνα είναι επιβαρυμένη. Σ’ αυτές δεν συμπεριέλαβε τα Γιάννενα, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, όμως φαίνεται πως το επιδημιολογικό φορτίο βαίνει μειούμενο.

Η ατομική ευθύνη…

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα μετά από το πολύμηνο lockdown και η άρση των απαγορεύσεων, επαναφέρει έντονα στο προσκήνιο, την σημασία της ατομικής ευθύνης που όλοι οφείλουμε να επιδεικνύουμε για να μην υπάρξουν δυσάρεστα πισωγυρίσματα. Μάλιστα η ατομική ευθύνη πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τα περιοριστικά μέτρα. Σ’ αυτό που ίσως θα έπρεπε η Κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο από την πρώτη στιγμή ήταν στο να καταφέρει να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, χωρίς τον… μπαμπούλα της επιβολής προστίμων.
Ας ελπίσουμε ότι πλέον έχουν όλοι κατανοήσει πως πρόκειται για έναν ύπουλο ιό, τον οποίο εκτός από τον εμβολιασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τηρώντας ευλαβικά όλα τα βασικά μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού! Εικόνες συνωστισμού που βλέπει κανείς και σε Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία, Σκύδρα και Κρύα Βρύση κυρίως σε στέκια που συχνάζουν οι νέοι, θα πρέπει να εκλείψουν. Κι όχι υπό τον φόβο των προστίμων, αλλά υπό τον φόβο του ιού!

Διψήφιος ο αριθμός 
Κατά την  ενημέρωση της Παρασκευής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε μείωση στο ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά.
Ο δείκτης Rt στην επικράτεια, με βάση τους πιο σκληρούς και πιο αξιόπιστους δείκτες, είναι 0,83.
Παρόλα αυτά παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας γι’ αυτό σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο, τελείως διαφορετικό, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να προσέχουμε»!
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό αλλά και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, αποτελούν τα βασικά μας όπλα για να αποφύγουμε μια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων μας».
. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 677, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78. Η Πέλλα συνεχίζει να καταγράφει διψήφιο αριθμό ενώ ζητούμενο θα πρέπει να αποτελεί η μείωση τους
Η χαλάρωση των μέτρων…
Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επιγραμματικά στην σταδιακή άρση των μέτρων και πιο συγκεκριμένα στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, για τις οποίες υπενθύμισε ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.
-Επίσης από χθες καταργήθηκε το click away και το click inside για το λιανεμπόριο.
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά πλέον μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η μετακίνηση από τις 00:30 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο. Για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γίνονταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και το συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
-  Δευτέρα ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ όσον αφορά τα σχολεία πλέον θα απαιτείται η διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
- Στη συνέχεια, την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με: κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%,υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος, μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή, υποχρεωτική ταξιθεσία και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
- Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more