Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Οι μικρομεσαίοι της Πέλλας εκπέμπουν SOS

 




Ο επιχειρηματικός κόσμος παλεύει να κρατηθεί όρθιος, αναζητώντας διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία…

Να ενισχυθούν οι  επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από την Περιφέρεια Κ.Μ. , ζητά ο Ι. Τσώτσος 


• Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εδώ και μήνες είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας, μπορεί να δημιουργεί μια νότα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις και την κοινωνία που θα πάρει «ανάσες ελευθερίας», όμως η επανεκκίνηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν τα μέτρα που είτε ήδη «τρέχουν» (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες, απαλλαγή ενοικίου, ΓΕΦΥΡΑ 2 κ.α.), είτε θα ενεργοποιηθούν άμεσα, αποτελούν σημαντική ενίσχυση, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.
Στο επίκεντρο αυτή την περίοδο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης που ανέβασε ρολά στις αρχές Μαΐου και αύριο θ’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση που θα αφορά πρώτες ύλες, όμως γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι «μικροί» παλεύουν να κρατηθούν όρθιοι, αναζητώντας «ανάσες» ρευστότητας από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώνονται κατά διαστήματα.

Πιέζει το Επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος μίλησε στην Πέλλα τηλεόραση και στον Δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μεγάλου καναλιού της Κεντρικής Μακεδονίας, επανερχόμενος  στο θέμα της ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων που έμειναν εκτός χρηματοδότησης μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για αδικίες ζητώντας παράλληλα   να εξευρεθούν οι πόροι για την ενίσχυσή τους, η οποία – όπως σημειώνει - θα επιφέρει επιχειρηματική ηρεμία και κανονικότητα στους επιχειρηματικούς κλάδους καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
«Οιν επιχειρήσεις της Πέλλας που υπέβαλαν φάκελο αξιολόγησης και τελικά λόγω μαθηματικού τύπου δεν αξιολογήθηκαν, δεν είναι επιχειρήσεις κερδοφόρες ή επιχειρήσεις χωρίς ζημιές και πτώση τζίρου. Είναι επιχειρήσεις που δικαιούνται να αξιολογηθούν και χρήζουν βοήθειας και στήριξης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμη δήλωσε  την πρόθεση του να πιεστεί η Κυβέρνηση ώστε το γρηγορότερο δυνατό να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα στην Εθνική οδό Έδεσσα-Θεσσαλονίκη. Ο κος Τσώτσος τόνισε ότι εδώ και 30 χρόνια από ένα χιλιόμετρο την χρονιά να κάναμε. σήμερα θα είχε γίνει το έργο.Σύμφωνα με τον κο Τσώτσο  είναι ανάγκη να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία προγράμματος ενίσχυσης, έτσι ώστε να καλυφθούν αδικίες που προέκυψαν από τους όρους προκήρυξης του προγράμματος, καθώς και από τον αλγόριθμο αξιολόγησης.


Η εστίαση
Την ίδια ώρα, επιτέλους η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» και σήμερα Παρασκευή ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης, με τα κεφάλαια να αφορούν την αγορά πρώτων υλών, ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» μέσω ΕΣΠΑ και θα βοηθήσει σημαντικά να βρουν ξανά τον βηματισμό τους, μετά από τόσους μήνες λουκέτου.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31-12-2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.

Ποιοι εντάσσονται
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν επιχειρήσεις που:
- παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
-επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
- επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Το μεγαλύτερο βάρος
Στο μεταξύ, την ανάγκη στήριξης με φθηνό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κων. Μίχαλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής γενικής συνέλευσης της Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ιδιωτικός τομέας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και αξίζει κάθε στήριξη για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να πρωταγωνιστήσει στην ταχύρρυθμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της επόμενης μέρας.
Σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχουν γίνει κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο πρόσθεσε ότι: «πολλά προβλήματα παραμένουν. Και σε αυτά θα επικεντρώσουμε τις παρεμβάσεις μας στο επόμενο διάστημα».
Το πιο άμεσο, όπως είπε, αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και της επακόλουθης ύφεσης. Ακόμη κι αν η αγορά ανοίγει, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν αρκετό καιρό, για να μαζέψουν τις ζημιές.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο χρέος που συσσωρεύτηκε στη διάρκεια της πανδημίας και υπενθύμισε ότι η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί την περικοπή μέρους αυτού του χρέους, ώστε να μην εξελιχθεί σε «βαρίδι» στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό, έστω ανταγωνιστικό, κόστος, τονίζοντας ότι «αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, για να επενδύσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη»
!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more