Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Εξιχνιάστηκαν 51 απάτες και απόπειρες απάτης που έγιναν το τελευταίο δίμηνοΣυνελήφθη μία γυναίκα που μαζί με συνεργούς της εξαπατούσε ηλικιωμένους

Τηλεφωνούσαν και ισχυρίζονταν ότι το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα ή τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα

Ζητούσαν χρήματα για να αποφύγει το παιδί τους δήθεν τις ποινικές συνέπειες ή για να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργείο

Σε 5 περιπτώσεις κατάφεραν και απέσπασαν χρήματα και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 50.000 ευρώ και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν πάνω από 1.200.000 ευρώ

Σε αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε κρυμμένο κάτω από το πατάκι του οδηγού το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ

 

Οι στοχευμένες ενέργειες και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση 51 περιπτώσεων απάτης και απόπειρας απάτης, που έγιναν το τελευταίο δίμηνο σε περιοχές των Σερρών.

Για την υπόθεση συνελήφθη προχθές (30 Μαΐου 2021) το απόγευμα στις Σέρρες μία αλλοδαπή γυναίκα, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συνέδραμαν και αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Εμμανουήλ Παππά.

Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι η προαναφερόμενη μαζί με συνεργούς της, συνέστησαν εγκληματική ομάδα και διέπρατταν συστηματικά, τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές των Σερρών.

Προσποιούνταν τον γιατρό ή τον αστυνομικό και προφασίζονταν ότι το παιδί τους έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση ή ότι το παιδί τους έχει προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ανήλικο παιδί, προκαλώντας στα θύματα έντονη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιώντας την παραπάνω μεθοδολογία κατάφεραν να εξαπατήσουν μια ηλικιωμένη γυναίκα προχθές σε χωριό των Σερρών και να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε έρευνα του οχήματος που χρησιμοποιούσε η ανωτέρω, βρέθηκε κρυμμένο κάτω από το πατάκι του οδηγού το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και αποδόθηκε στην ηλικιωμένη παθούσα.

Επίσης χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία κατάφεραν να εξαπατήσουν το τελευταίο δίμηνο ακόμη 4 ηλικιωμένους, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά, το χρηματικό ποσό των 21.550 ευρώ, καθώς και κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας 18.850 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο, επιχείρησαν να εξαπατήσουν άλλους 46 ηλικιωμένους, ζητώντας χρήματα και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 1.200.000 ευρώ.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, καθώς και 2 κινητά τηλέφωνα.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

 

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στον επίσημο λογαριασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στον παρακάτω σύνδεσμο:

·        https://www.facebook.com/gadpkmakedonias/videos/370881884448490

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

·      Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

·      Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

·      Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

·      Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

·      Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

·      Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

·      Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

·      Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more