Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Το φάντασμα των περσινών αστοχιών στη διαχείριση του τουρισμού επανέρχεται.
Δύο εβδομάδες μετά ​από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής βλέπουν την κατάσταση να εξελίσσεται με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ήδη οι επισκέπτες από δύο μεγάλες τουριστικές αγορές, αυτές της Σερβίας κι εκείνη της Ρωσίας, απομακρύνονται από την αγαπημένη τους Βόρεια Ελλάδα. Σε ότι αφορά τους Σέρβους τουρίστες, οι ακυρώσεις τους μέχρι στιγμής οφείλονται στην κατάσταση που επικρατεί στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, ο οποίος κλείνει στις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα οικογένειες με παιδιά να αναγκάζονται να αναμένουν τη διέλευση τους για ώρες μέσα στη ζέστη. 

Επίσης, σε αντίθεση με πέρσι το κόστος των τεστ έχει αυξηθεί, με δεδομένο ότι πλέον επιβάλλεται τεστ pcr και για τα παιδιά από 5 ετών κι άνω. Το πρόβλημα επιτείνεται κι από το γεγονός ότι ο κύριος Θεοχάρης δεν επέτυχε συμφωνία με την κυβέρνηση της Σερβίας για απαλλαγή των Σέρβων τουριστών από τεστ pcr και κατά την αναχώρηση τους, με αποτέλεσμα μία τετραμελής οικογένεια να θέλει πάνω από 600 ευρώ για τεστ συνολικά για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική. 

Σε ότι αφορά τους Ρώσους τουρίστες, η αεροπορική έλευση τους στη Θεσσαλονίκη μοιάζει, κυριολεκτικά, με Οδύσσεια, καθώς για να έρθει ένας τουρίστας από τη Μόσχα θα πρέπει να κάνει 3 ανταποκρίσεις και να διανυκτερεύσει, είτε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, είτε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Το κόστος αυτής της μετακίνησης, δε, υπερβαίνει τα 800 ευρώ. 


Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να καταστρέφει και τον οδικό τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τις τουριστικές γέφυρες της χώρας με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα καλούμε τον κ. Θεοχάρη να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και : 


  1. Να δέχεται και τα τεστ αντιγόνου εκτός από τα τεστ pcr
  2. Να  συντονιστεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διαγνωστικά τεστ στα παιδιά που ταξιδεύουν για τουρισμό με τις οικογένειες τους. 
  3. Να ανοίξει άμεσα τον σταθμό των Ευζώνων και το βράδυ, καθώς και να επαναλειτουργήσουν πλήρως ο σταθμός της Νιμφαίας, της Δοϊράνης, του Ορμένιου και της Κακαβιάς. 
  4. Να άρει κάθε εμπόδιο για τους τουρίστες με πράσινο πιστοποιητικό, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην κωλυσιεργεί η διέλευση στον Προμαχώνα, που σήμερα υπερβαίνει τις δύο ώρες. 
  5. Επίσης, να έρθει άμεσα σε συμφωνία η κυβέρνηση για απευθεί​ας τουριστικές πτήσεις Θεσσαλονίκη - Μόσχα, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει και δεν έπραξε. 


Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για μια τουριστική χρονιά χειρότερη από  την περσινή για τη Βόρεια Ελλάδα.


-- 
Γραφείο Κυριακής Μάλαμα
Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ
Αν. Τομεάρχη Μακεδονίας - Θράκης ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more