Τηλεφωνική συνομιλία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ είχε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με κυρίαρχο θέμα της συζήτησης το Κυπριακό.

Σε εποικοδομητικό κλίμα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία, με κυρίαρχο θέμα το Κυπριακό, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Η κα Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών, είτε στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κα Νούλαντ είπε συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του αντιπροέδρου τότε Μπάιντεν στην Κύπρο, το 2014, που άνοιξε τον δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε νέα επίπεδα, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων τομέων που άπτονται των σχέσεων και επαφών στο επίπεδο των δύο λαών.

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Τέλος, επανέλαβε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι το γεγονός πως η συνομιλία πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Χριστοδουλίδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και την αποστολή επιστολής από τον πρόεδρο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ