Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωκομματικές εξελίξεις του κόμματός της.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της Α’ Αθήνας, έκανε λόγο για «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις», ενώ επιτέθηκε και σε όσους παρεμβαίνουν στα εσωκομματικά του Κινήματος, ενόψει διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας.

«Αποκρούουμε τις παρεμβάσεις στο κόμμα μας, είτε πρόκειται για δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία, είτε για απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά μας από άλλα κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, χωρίς να τον κατονομάσει, αναφερόταν προφανώς στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη, όπου είπε… τα καλύτερα για τη Φώφη Γεννηματά, ενώ αρνητική ήταν η στάση του απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο δήλωσε πως αν εκλεγεί στην ηγεσία, «το ΚΙΝΑΛ θα γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ» και, άρα, δεν θα υπάρξουν περιθώρια για προοδευτική διακυβέρνηση.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ:

Δημ.: Εσείς έχετε απευθύνει πρόσκληση προς το ΚΙΝΑΛ, προς την κ. Γεννηματά. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Έχετε επαφή με την κ. Γεννηματά; Μιλάτε δηλαδή οι δυο σας;
Αλ. Τσίπρας: Κρυφά εννοείτε;
Δημ.: Όχι κρυφά, να την πάρετε ένα τηλέφωνο, αν έχετε ν’ αλλάξετε μια πολιτική άποψη. Γιατί, αυτό είναι προς θάνατον, κακό;
Αλ. Τσίπρας: Σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις μας είναι κανονικές, φυσιολογικές. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος η κ. Γεννηματά και πιστεύω ότι κι εγώ είμαι στις προσωπικές μου επαφές. Σε πολιτικό επίπεδο, δημόσια, καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Είδα μ’ ενδιαφέρον ότι και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της. Το σέβομαι. Θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες.
Δημ.: Θα έχει, και το θέμα της ηγεσίας τυπικά είναι ανοιχτό.
Αλ. Τσίπρας: Όχι, αφήστε με να ολοκληρώσω. Θέλω να πω ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, είναι και το με ποιες πολιτικές, ποιες προγραμματικές θέσεις θα καταθέσει κανείς πάνω στις οποίες θα θελήσει να υπάρχουν συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα. Διότι, αν σ’ εμένα ρωτάτε που είμαστε ένα κόμμα του 30%, 32% στις τελευταίες εκλογές, το ΚΙΝΑΛ που είναι του 8%, δεν φαντάζει πειστικό ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και ιδιαίτερα σε μια εκλογική αναμέτρηση απλής αναλογικής. Συνεπώς, το κρίσιμο διακύβευμα, είναι το προγραμματικό, είναι το πολιτικό. Είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το μοντέλο το νεοφιλελεύθερο που σε όλο τον κόσμο σήμερα πνέει τα λοίσθια, ή μ’ ένα μοντέλο προοδευτικό…
Δημ.: Περιμένετε γιατί λέτε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Τα χαρτιά στο ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και απ’ ό,τι διαβάζουμε, θ’ ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Εσείς λέτε ότι τότε μπορεί να δούμε εντελώς διαφορετικές θέσεις, τοποθετήσεις, σε σχέση με το θέμα των πολιτικών και των πιθανών συμμαχιών από τους τρεις μέχρι στιγμής, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, υποψηφίους;
Αλ. Τσίπρας: Το κρίσιμο πάντοτε στην πολιτική, κατά την άποψή μου, είναι οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις και οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές. Δεν είναι αν μας αρέσει το πρόσωπο.
Δημ.: Λέτε ότι θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κ. Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης. Να το κάνουμε συγκεκριμένο.
Αλ. Τσίπρας: Ναι, το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός εκφράζει κι ένα διαφορετικό σχέδιο, όχι και οι τρεις διαφορετικό, αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική.

Η αντίδραση Λοβέρδου

«Ο Αλέξης Τσίπρας επεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωκομματικά της παράταξής μας. Πρόκειται για πρωτοφανές ατόπημα. Ουδέποτε πολιτικός αρχηγός διανοήθηκε να κάνει κάτι αντίστοιχο», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη και την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.Gr, μετατρέπει με σφραγίδα και υπογραφή ψιθύρους σε κραυγές σχετικά με το πολιτικό μου αφήγημα. Ο πανικός του δεν κρύβεται. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει δύναμη εξουσίας, ο ίδιος θα γυρίσει στα αζήτητα της πολιτικής και στις προθήκες της ιστορίας. Όσο για τις «ελεύθερες», όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε «μεταφράσεις» του, είναι τουλάχιστον για γέλια», επεσήμανε ο υποψήφιος αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Και κατέληξε: «Διεκδικώ την ηγεσία της παράταξης για να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ξανά. Τελεία, παύλα».