Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Δεν πρέπει να μείνει η Σκύδρα χωρίς Τράπεζα…

 


Κραυγή αγωνίας για το κατάστημα Πειραιώς

 

Συνέντευξη με τον Π. Αδαμόπουλο , πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων

 

Σημαντική συνέντευξη μας παραχώρησε ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Πρώην Αγροτικής Τράπεζας και νυν Πειραιώς Παναγιώτης Αδαμόπουλος  ο οποίος μίλησε στην καθημερινή εφημερίδα Νέα της Πέλλας για την σημερινή κατάσταση των Τραπεζών, των εργαζομένων αλλά και για το ενδεχόμενο λουκέτο στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στην Σκύδρα, σε μια περιοχή που αποτελεί επιχειρηματικό, βιοτεχνικό και αγροτικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνέντευξη ακολουθεί παρακάτω:

 

 

Ερώτηση 1, Ποιά είναι σήμερα η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα Τραπεζικά ιδρύματα; 

 

H  εργασιακή καθημερινότητα των συναδέλφων έχει   αποκτήσει μόνιμα  πλέον  χαρακτηριστικά σε όλους σχεδόν τους χώρους, με μοναδική διαφοροποίηση  την έντασή τους από κατάστημα σε κατάστημα, από Τράπεζα σε Τράπεζα.

 

Η αφόρητη πίεση, η διάχυτη ανασφάλεια και η συνεχώς  διογκούμενη απογοήτευση των συναδέλφων,  καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις  αβάσταχτη  την εργασιακή καθημερινότητα τους.

 

Το καθημερινό και ανελέητο κυνήγι των στόχων, που από συλλογικοί μετατρέπονται αίφνης σε ατομικοί , παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και  όπως έχουμε ξαναπεί καθιστούν δυσδιάκριτα  τα όρια για το ποιος όντως στοχοποιείται, το προϊόν ή ο  κάθε συνάδελφος.

 

Η συνακόλουθη επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά και δράση ορισμένων Στελεχών που αδυνατούν να διαχειριστούν τις προσωπικές ανασφάλειες τους και ταυτίζουν τις άμετρες προσωπικές φιλοδοξίες με τη συλλογική προοπτική, χωρίς να αναγνωρίζουν και να αξιοποιούν την ικανότητα, την προσφορά, το φιλότιμο και το μόχθο των συναδέλφων.

 

Η εμμονική λογική της  συρρίκνωσης του Δικτύου, με τα  φημολογούμενα αλλά όχι   αποσαφηνισμένα  τα όρια  και τα χαρακτηριστικά της, η οποία συγκρούεται με το παρόν   και ναρκοθετεί το μέλλον των Τραπεζών  διότι   επιχειρείται  να  δομηθεί  με οικοδομικά υλικά το φόβο και την ανασφάλεια.

 

Η αθρόες στοχευμένες  μετακινήσεις που λαμβάνουν χώρα με έωλα δήθεν  επιχειρησιακά κριτήρια,

 

Η διαμόρφωση καθεστώτος  διαφορετικών ταχυτήτων  για τους εργαζόμενους στο ίδιο κατάστημα, η εργαλειοποίηση της διαδικασίας Αξιολόγησης ως μέσο άσκησης πίεσης, ,  η έλλειψη κινήτρων εξέλιξης και η μη  μισθολογική στήριξη.

 

Η ελλιπή ενημέρωση και προετοιμασία για τις τωρινές αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στη φύση της εργασίας μας. Αντί για την ενημέρωση και την προετοιμασία των εργαζομένων για τις τωρινές αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στη φύση της εργασίας μας, τους διαχωρίζουν  τεχνητά σε ψηφιακούς και συμβατικούς, πωλησιακούς και μη, σε αρεστούς και μη αρεστούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Με διαιρέσεις και αφαιρέσεις, δεν προχώρησε μπροστά ποτέ κανείς.

 

Η απαρίθμηση θα μπορούσε να συνεχιστεί και επιπλέον να προσθέσουμε και την παρατεταμένη   ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση  από τις αναγκαιότητες που προκύπτουν στο πλαίσιο της πανδημίας.

 

 Στεκόμαστε όμως στο γεγονός ότι αθροιστικά, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα,  το οποία   επηρεάζει την εργασιακή καθημερινότητα  και οδηγεί  νομοτελειακά στη διάχυση της ανασφάλειας και της απογοήτευσης  και καθιστά την εργασία μία καθημερινή επίπονη  δοκιμασία για πολλούς  συναδέλφους.

 

 

Ένα είναι βέβαιο, ότι η παρούσα κατάσταση  δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι το μόνο που συσσωρεύει,, είναι αδιέξοδα.

 

Όπως επανειλημμένως έχουμε υπερτονίσει δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε αλλά αντιθέτως απαξιώνεται σταδιακά και συνολικά, το πολυτιμότερο κεφάλαιο των Τραπεζών,  οι άνθρωποί  τους.

 

Προβάλουν μονοσήμαντα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ως έναν αλγόριθμο της συρρίκνωσης και παραβλέπουν  όπως ανέφερε και σε σχετική ανακοίνωση η ΟΤΟΕ, το γεγονός ότι Ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή Τραπεζική, διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Δεν λαμβάνουν υπόψη, τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν λαμβάνουν  υπόψη ότι είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες συμπολιτών μας, ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζάς στον πρωτογενή  τομέα  και την αναγκαιότητα ενεργής παρουσίας της στις αντίστοιχες γεωγραφικές  περιοχές.

 

 Πόσο μάλλον όταν βιώνουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία  σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας και είναι απαραίτητη η συστράτευση και η συνδρομή όλων μας για την αντιμετώπισή της.  

 

Απαιτείται αλλαγή πλεύσης για το καλό της Κοινωνίας, της Οικονομίας, των εργαζομένων, όλων μας.

 

 

 

 

Ερώτηση 2  Τελικά η απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν προς την σωστή κατεύθυνση; 

 

Το βίαιο κλείσιμο της ΑΤΕ ήταν μία πολιτικοοικονομική απόφαση των τότε κυβερνώντων, η οποία  εκ  του αποτελέσματος και  δεδομένο το χρονικό διάστημα  και τις εξελίξεις που έχουν  μεσολαβήσει, σαφώς και  δεν επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης αλλά  τις σκοπιμότητές της.  Η  Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία στερήθηκε την ενεργή παρουσία μια εξειδικευμένης Τράπεζας, η οποία διαχρονικά παρείχε συνεχή και ουσιαστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την  επαρχία και τα νησιά μας, τις τοπικές κοινωνίες  και την ελληνική οικογένεια.   

 

 

Ερώτηση 3. Στο νομό Πέλλας υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες, κυρίως πρώην Συνεταιρισμών που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα. Έχετε εικόνα τι έχουν γίνει;

 

Αναφορικά με τις ιδιοκτησίες των πρώην Συνεταιρισμών της περιοχής, δεν έχουμε εικόνα  αλλά θα προσπαθήσουμε να ενημερωθούμε για το τι μέλλει γενέσθαι .

 

 

Ερώτηση 4 Έχει εκδοθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό συμβούλιο Σκύδρας για το ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιά είναι η άποψη σας; 

 

Με τον Δήμο Σκύδρας είμαστε σε άμεση επικοινωνία, διακατεχόμαστε από τις ίδιες ανησυχίες και έχοντας ταυτόσημες απόψεις για το θέμα, ενώνουμε τη φωνή μας και  προσπαθούμε από κοινού να αποτρέψουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει με ισχυρή επιχειρηματολογία τους  προβληματισμούς και τις ανησυχίες των συναδέλφων μας και της τοπικής κοινωνίας  και την αναγκαιότητα ενεργής παρουσίας της Τράπεζας Πειραιώς  στην ευρύτερη περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more