Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ 4ου ΚΥΜΑΤΟΣ;

 


Νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας



- Νέα έκκληση για εμβολιασμό νέων και ηλικιωμένων για να αποφευχθούν νοσηλείες και θάνατοι από τη μετάλλαξη «Δ»

Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες και στην Κυβέρνηση και  τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρά μέτρα για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης τα οποία ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το «ποτήρι» ήταν τα 1.797 νέα κρούσματα που είχε ανακοινώσει  ο ΕΟΔΥ.
Η επικέντρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση έγινε μετά την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τις ιχνηλατήσεις που διενεργούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, από τα οποία προκύπτει ότι η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στους χώρους διασκέδασης και στους συγχρωτισμούς, καθώς τα πρωτόκολλα που έχουν εγκριθεί και βάσει αυτών υποτίθεται δόθηκε «πράσινο φως» για την επανέναρξη της λειτουργίας της εστίασης και των χώρων διασκέδασης έμεινε «κενό γράμμα».

Απουσία ελέγχων στην Πέλλα!
Άλλωστε όπως έχει επισημάνει και η εφημερίδα μας σε  ανάλογες καταστάσεις επικρατούν και σε ορισμένα καταστήματα στο νομό Πέλλας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα των Γιαννιτσών, της Έδεσσας και της Αριδαίας, εξ αιτίας των οποίων τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει αρκετά κρούσματα σε νέους. Χθες επιχειρηματίας εστίασης που δραστηριοποιείται στην πόλη της Έδεσσας, μας ενημέρωσε ότι αν δεν γίνει κάτι ώστε να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, στο «τέλος θα την πληρώσουν όλοι». Τόνιζε μάλιστα ότι οι έλεγχοι είναι μηδενικοί και συμπλήρωνε: «Όσο πιο ανεύθυνος είσαι και όσο πιο θρασύς είσαι τόσο πιο πολύ κόσμο βάζεις στο μαγαζί σου, χωρίς συνέπειες γιατί οι αρμόδιοι για την εφαρμογή των μέτρων είναι διακοπές. Ασχολούνται λέει μόνο με καταγγελίες και όχι με τακτικούς ελέγχους ως… πόντιοι πιλάτοι. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έρθει έκρηξη κρουσμάτων στην οποία φυσικά και θα χρεωθεί όλος ο κλάδος της εστίασης»!

Τα μέτρα
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς στη  έκτακτη συνέντευξή του επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.
Όπως σημείωσε τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές σε beach bar.
Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η Κυβέρνηση αποφάσισε από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης να λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:
«Όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε τον συνωστισμό και την υπερμετάδοση.
Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, 10.000 ευρώ πρόστιμο και «λουκέτο» 15 ημέρες.
Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».
Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).

Ανεμβολίαστο το 99% των νεκρών
Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.
«Να τονιστεί -υπογράμμισε συγκεκριμένα- ότι όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δ απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους. Να δώσω και ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο: το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω COVID στις ηλικίες 60-80. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% των βαριών περιστατικών που δυστυχώς καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι τριπλό: εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποφεύγοντας αυτή την περίοδο την στενή επαφή μαζί τους, και κάνετε τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
Θυμίζουμε ότι υπάρχουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού για όποιον αποφασίσει τώρα να κάνει εμβόλιο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου. Τονίζουμε εδώ ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Άρα η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more