Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

4 οι διαθέσιμοι τάφοι…

 


Πάλι στα όρια του το νεκροταφείο Έδεσσας


Επιβαρύνθηκε η κατάσταση από τους θανάτους covid 19

 

Πάλι σε οριακό σημείο βρίσκεται το νεκροταφείο Έδεσσας καθώς μένουν μόνο 4 κενοί τάφοι εκ των οποίων οι δυο προήλθαν από εκταφές, γεγονός που δημιουργεί οξύ πρόβλημα και χρειάζεται άμεσης λύσης. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στα Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας αλλά λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αξιοποιηθεί και νέοι χώροι δίπλα στους διαδρόμους ενώ υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο για δημιουργία 10 νέων τάφων σε διαδρόμους και άλλα σημεία των νεκροταφείων. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από τους δεκάδες θανάτους που είχαμε στην εποχή του covid 19 στην Έδεσσα.

Τα στρατιωτικά νεκροταφεία

Στον χώρο των κοιμητηρίων της Έδεσσας λειτουργούν και τα στρατιωτικά νεκροταφεία στα οποία υπάρχουν οι αποθανόντες κυρίως από τον πόλεμο του 1940. Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να υπάρξουν εκταφές αλλά και δημιουργία ενός μνημείου στο χώρο για όλους τους ήρωες, αλλά έχει πέσει στο κενό.

 

Άλλες λύσεις

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το αυτό το ζήτημα. Πλέον τα Νεκροταφεία της Έδεσσας έχουν περικυκλωθεί από οικόπεδα που ανήκουν στο σχέδιο πόλεως. Άρα είναι αδύνατο στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αγοραστεί κάποιος χώρος ώστε να γίνει επέκταση τους. Η λύση ίδρυσης δεύτερου νεκροταφείου συναντά και αυτή πολλά προβλήματα μιας και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί χώρος και να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες άμεσα. Κάποιοι γνωρίζοντες τονίζουν ότι ίσως χρειαστεί και 10 χρόνια. Μια Τρίτη λύση είναι η συνολική απογραφή των θανόντων ώστε να εντοπιστεί ποιοι τάφοι είναι ανενεργοί ή θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκταφές, πράξη και διαδικασία που είναι μπερδεμένη καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μητρώο αλλά στην πράξη εμπλέκονται και οι οικογενειακοί τάφοι όπου εκεί ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει.

Γρήγορες αποφάσεις

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα πρέπει να είναι άμεσες, γρήγορες και φυσικά με γνώμονα το κοινό καλό και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου.  Σήμερα το πρόβλημα αυτό δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί καθώς στα νεκροταφεία είναι θαμμένοι προσφιλείς άνθρωποι και ο πόνος είναι ανείπωτος. Το μόνο σίγουρο είναι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι άμεσες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more