Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

 


Μεγάλη έρευνα της εταιρείας INTERVIEW για τα Νέα της Πέλλας


Οι αριστούχοι και οι μετεξεταστέοι, οι φέρελπις και οι παλιές καραβάνες...

Μια σημαντική έρευνα παρουσιάζει σήμερα η καθημερινή εφημερίδα Νέα της Πέλλας, η μοναδική καθημερινή της περιοχής, για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα του νομού Πέλλας. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρωτοποριακή έρευνα η οποία έγινε με την μέθοδο του διαδικτύου και την επιστημονική φροντίδα του πολιτικού αναλυτή Δημήτρη Βασιλειάδη. Αναφορικά με την ταυτότητα της έρευνας, αυτή έγινε από την εταιρία Interview δημοσκοπήσεις με ανάθεση από την καθημερινή εφημερίδα Νέα της Πέλλας. Περίοδος διεξαγωγής ήταν ο Ιούνιος του 2021 μέσα από τις ιστοσελίδες www.meapopsi.gr και www.aridaianews.gr . Η μεθοδολογία έγινε μέσω  ιστοσελίδας του διαδικτύου. Το μέγεθος του δείγματος είναι  605 άτομα, ηλικίας 17+ με σταθμίσεις  σύμφωνα με τον πληθυσμό των Δήμων και τις εκλογές του 2019. Τα πρόσωπα αυτά που μετρήθηκαν έχουν να κάνουν με Κόμματα και με εκπροσώπους τους. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η έρευνα δεν κατέδειξη πρόθεση ψήφου ή σταυροδοσίας των πολιτικών αλλά δημοφιλία, αρνητικές γνώμες καθώς και αναγνωρισιμότητα. 

Πρώτος ο Γ. Καρασμάνης στην δημοφιλία 
Ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας  Γιώργος Καρασμάνης είναι πρώτος στις θετικές γνώμες με 39% έχοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι έχει διείσδυση και σε άλλους χώρους πέραν της ΝΔ. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Βουλευτής της ΝΔ  Διονύσης Σταμενίτης ενώ στην τρίτη θέση κατέχει ο Βουλευτής της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης. Οι δυο τελευταίοι έχουν λιγότερη διείσδυση σε άλλους χώρους πέραν της ΝΔ. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη Βουλευτής και πρώην Υπουργός καταγράφει 27% θετική γνώμη. Έκπληξη ότι στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης με 22%. Στην τρίτη θέση καταγράφηκε ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης με 17%. Στα άλλα Κόμματα και στο Κίνημα Αλλαγής ισοπαλία έχουμε ανάμεσα στον πρώην Δήμαρχο Πέλλας Νίκο Παπανικολάου και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου Πέλλας Πάνο Ζαρογουλίδη. Στο ΚΚΕ ο Αλέκος Ουγγρίνος με 14% έχει λ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που καταγράφει στην ίδια ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης και πρώην παίκτης τηλεπαιχνιδιού, γνωστός ως αντιδήμαρχος Σκύδρας Χρήστος Μακρίδης κατάγραψε περίπου το ποσοστό του Κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στην Πέλλα. Τέλος στην μέτρηση υπήρξε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος με 24% θετικές καθώς και ο Εδεσσαίος Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας Γιώργος Καρανίκας με 26% θετικές, ευρισκόμενοι στον σχετικό πίνακα στο γενικό σύνολο στην 6η και 5η θέση αντίστοιχα. 

Η Θ. Τζάκρη τα περισσότερα αρνητικά 
Αναφορικά με τις αρνητικές γνώμες, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς καταγράφει ένα 60% ενώ από κοντά ακολουθεί ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης. Στην τρίτη θέση των αρνητικών γνωμών, βρίσκονται οι Ηλίας Θεοδωρίδης και Ι. Τσώτσος και στην συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης. Τα λιγότερα αρνητικά έχουν το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Πάνος Ζαρογουλίδης και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. 

Θ. Τζάκρη, Γ. Καρασμάνης και Λ. Βασιλειάδης έχουν την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα 
Άλλη μια κατηγορία που είναι πολύ σημαντική, είναι η αναγνωρισιμότητα των πολιτικών. Δηλαδή οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, πόσους από τους πολιτικούς γνωρίζουν. Οι Γ. Καρασμάνης και Λ. Βασιλειάδης αναγνωρίζονται θετικά ή αρνητικά από το 80% του δείγματος. Βέβαια πρώτη είναι η Θεοδώρα Τζάκρη που μόνο το 10% δεν την αναγνωρίζει. Από εκεί και πέρα δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που έχουν σαφές θέμα με την αναγνωρισιμότητα τους. 

Δημοφιλία ανά Δήμο 
Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η καταγραφή που γίνεται ανά Δήμο με βάση τους πολίτες που ψήφισαν. Εκεί υπάρχει σαφή διαφοροποίηση. Στον Δήμο Πέλλας πρώτος στις θετικές γνώμες είναι ο Λάκης Βασιλειάδης και στις αρνητικές η Θεοδώρα Τζάκρη. Στον Δήμο Σκύδρας ο Διονύσης Σταμενίτης είναι πρώτο στις θετικές με την Θ. Τζάκρη πρώτη στις αρνητικές. Στον Δήμο Έδεσσας πρώτος στις θετικές ο Γιώργος Καρασμάνης με την Θ. Τζάκρη πρώτη στις αρνητικές. Τέλος στο Δήμο Αλμωπίας πρώτος Γ. Καρασμάνης και στις αρνητικές η Θ. Τζάκρη. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στην ανάλυση συμμετείχαν μόνο οι εν ενεργεία Βουλευτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more