Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Συρίγος: “Με προσοχή προσπαθούμε να χειριστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών”

 


Δ. Γιάννου: Δεν θα τους πω ποτέ Βορειομακεδόνες αλλά Σκοπιανούς...



Δ. Ευαγγελίδης: Είστε ανιστόρητος κ. Υπουργέ... 

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησε την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 ο Δήμος Τριφυλίας την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ανδριάντα του Τέλλου Αγρα, στο πάρκο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Αναστασόπουλο, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτη Νάκη, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον Πλωτάρχη Λιμεναρχείου Πύλου Κουκούτση Λεωνίδα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, από εκπροσώπους των σχολικών μονάδων Γαργαλιάνων και εκπροσώπους του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.


Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού προηγήθηκε μικρή παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αντιπροσωπειών των σχολείων της πόλης.


Συρίγος: “Με προσοχή προσπαθούμε να χειριστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών”


Τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε  από βήματος στους Γαργαλιάνους, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Καπετάν Τέλλου Άγρα, “Αγαπήνεια 2021”, ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, έπειτα από σχετική αναφορά του δημάρχου Έδεσσας ότι τρία χρόνια μετά η Συμφωνία δεν έχει ένα καλό για την Ελλάδα.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Γιάννου ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες. Τους ονομάζει Μακεδόνες σκέτο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εσείς ως κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό και του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους. Αυτό είστε, είστε βορειοπεριοχίτες, δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες (σ.σ. σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών). Ως προς το να την αλλάξουμε (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), πρέπει να θυμόμαστε  μια φράση του Ευαγγελίου η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης.

Όταν έγινε η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το όνομα της γειτονικής μας χώρας ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Άλλαξε και έγινε Βόρεια Μακεδονία. Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δε θα ξαναγυρίσει στο ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το Βόρεια μπροστά απ’ το Μακεδονία.

Εάν τραβηχτούμε απ’ τη συνθήκη, την καταγγείλουμε, προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε ή οτιδήποτε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μια ανθοδέσμη την επόμενη μέρα, που θα φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών, και θα λέει “Σας ευχαριστούμε που μας απαλλάξατε απ’ τον όρο Βόρεια. Αποκάτω υπογραφή Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό ήταν το πρόβλημα της Συμφωνίας, ότι οι κάτοικοι ονομάζονται Μακεδόνες και είσαι με δεμένα χέρια, διότι αν φύγεις απ’ τη Συμφωνία, οι άλλοι θα ονομαστούν την άλλη μέρα το πρωί Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό προσπαθούμε να χειριστούμε όλο αυτό τον καιρό».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Συνοπτική απάντηση προς αδιάβαστο, ημιμαθή και ανιστόρητο πολιτικάντη…
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης –Συγγραφέας

Τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε να δικαιολογήσει το βράδυ της Κυριακής 4-7-2021 ως κεντρικός ομιλητής στους Γαργαλιάνους, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της ηρωικής θυσίας του Μακεδονομάχου Καπετάν Τέλλου Άγρα/Τέλλου Αγαπηνού, «Αγαπήνεια 2021», ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, έπειτα από σχετική αναφορά του δημάρχου Έδεσσας κ. Δημ. Γιάννου, ότι τρία χρόνια μετά η Συμφωνία δεν έχει ούτε ένα καλό για την Ελλάδα.
Ο εν λόγω υφυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων τα παρακάτω εξωφρενικά:
"...Εσείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, [...] δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους. Αυτό είστε, είστε βορειοπεριοχίτες, δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες..." (!)
"...Ως προς το να την αλλάξουμε (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), πρέπει να θυμόμαστε μια φράση του Ευαγγελίου η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης..." (!)
"...Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δε θα ξαναγυρίσει στο ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες (!) γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το Βόρεια μπροστά απ’ το Μακεδονία..." (!)
Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας (ακούγοντας την απομαγνητοφώνηση του σχετικού ηχητικού) τις συσσωρευμένες ανακρίβειες, τις φαιδρές δικαιολογίες, τις λανθασμένες διατυπώσεις και τις απαράδεκτες, εθνικά και διπλωματικά, εκφράσεις του εν λόγω.
Απαντώ:
1. Δηλαδή μετά την διάτρητη νομικά, εθνολογικά, πολιτικά και ηθικά συμφωνία θα ονομαζόμαστε εμείς οι Μακεδόνες Έλληνες «βορειοπεριοχίτες» και οι Σκοπιανοί θα ονομάζονται Μακεδόνες; Έτσι ερμηνεύετε εσείς εκεί στην ΝΔ την διαβόητη «Συμφωνία των Πρεσπών»;
2. Αυτό το φαιδρό επιχείρημα ότι αν φύγουμε από την Συμφωνία το σκοπιανό κρατίδιο θα ονομάζεται «δημοκρατία της μακεδονίας» και θα χάσουμε το «βόρεια» τι σημαίνει; Και πριν και τώρα (όπως αποδείχθηκε περίτρανα προσφάτως) έτσι αυτοαποκαλούνται. Και λοιπόν; Δεν διδαχθήκατε κάτι από το βέτο της Βουλγαρίας;
3. Πόθεν προέκυψε ο όρος «Σλαβομακεδόνες» που τον χρησιμοποιήσατε με τόση ευκολία; Ο κακόφημος αυτός όρος χρησιμοποιήθηκε από το ΚΚΕ κατ’ εντολή της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας την δεκαετία του 1920 και συνοδεύτηκε από το σύνθημα «Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» (δηλ. να αποσπαστούν από την Ελλάδα).
Σας πληροφορώ ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων απορρίπτουν μετά βδελυγμίας αυτόν τον όρο και αυτοαποκαλούνται «μακεδόνες» νέτα-σκέτα.
4. Προφανώς λησμονήσατε ότι στο σκοπιανό τιτοϊκό κατασκεύασμα των Σκοπίων υπάρχει μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα Αλβανών, οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν ίσως το 35% του συνόλου, ένα 10% Βουλγάρων, ένα 10-15% Σέρβων και ένα 10% διάφορες μειονότητες. Βεβαίως δεν έχει αναγνωριστεί η εκεί ελληνική μειονότητα, την οποία ο γνωστός Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο τότε παντοδύναμος Πρόεδρος των Σκοπίων υπολόγιζε σε 100.000 άτομα (είναι πολύ μεγαλύτερη) και για την οποία οι εθνικά ολίγιστες ελλαδικές κυβερνήσεις ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν. Προφανώς αγνοείτε επίσης ότι ήδη καταγράφεται εσχάτως αξιόλογη κινητικότητα μεταξύ Αλβανών και Βουλγάρων για την μετατροπή των Σκοπίων σε Αλβανο-Βουλγαρική Ομοσπονδία, σχετική αρθρογραφία από Αλβανούς και Βουλγάρους επισήμους, διπλωματικές συναντήσεις κλπ. Μήπως αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι πίσω από το δέντρο υπάρχει ολόκληρο δάσος;
5. Αναφέρατε στην ομιλία σας ότι: «Εσείς ως κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό και του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας…». Αυτή η γελοία διατύπωση που αναφέρουν ΟΛΟΙ οι άσχετοι και ημιμαθείς πολιτικάντηδες πώς προκύπτει; Υπήρχε επί Οθωμανικής κατοχής κάποια διοικητική διαίρεση με το όνομα «Μακεδονία»; Σας πληροφορώ ότι ουδέποτε υπήρξε. Υπήρχαν τα Εγιαλέτια που αντικαταστάθηκαν το 1867 από τα Βιλαέτια. Βάσει ποίων υπολογισμών λοιπόν προέκυψαν τα περιβόητα ποσοστά που επικαλούνται οι άσχετοι, οι ημιμαθείς και οι αγεωγράφητοι και αναφέρουν ότι «μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η Μακεδονία διαμοιράσθηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας με ποσοστά τόσο, τόσο και τόσο. Υπήρχε Βιλαέτι Μακεδονίας με σαφή και καθορισμένα όρια ώστε να προκύψουν κάποια ποσοστά; Όχι βέβαια!
Σας θεωρούσα σοβαρό άτομο και καταφέρατε με τα λεγόμενά σας να με διαψεύσετε εκκωφαντικά! Κρίμα…
Δ.Ε.Ε. 7-7-2021


Δ. Γιάννου: Είμαστε Μακεδόνες Ελληνες
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου που τόνισε ότι είναι συγκινημένος που βρέθηκε στους Γαργαλιάνους για να τιμήσει έναν ήρωα που κάνει τον τόπο του περήφανο και την Μακεδονία απελευθερωμένη. Ο Τέλος Άγρας έγινε ήρωας για να μπορούμε εμείς οι Μακεδόνες να ζούμε ελεύθεροι. Ο κος Γιάννου τόνισε ότι θα τα ψάλλει σε ήχο πλάγιο. Όπως τόνισε 3 χρόνια μετά την συμφωνία των Πρεσπών ποια είναι τα οφέλη για την την Ελλάδα; Όταν οι Έλληνες Βουλευτές που προέρχονται από την Μακεδονία δεν ξέρουν τι έκαναν όταν χασκογελούσαν κάτω από την τέντα. Έγινε ένα έγκλημα. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι και δεν θα αισθανθούμε κάτι άλλο από Έλληνες Μακεδόνες. Είμαστε όλοι Έλληνες και θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη. Το είδαμε στον ποδόσφαιρο με την φανέλα των Σκοπίων. Θέλουμε να έχουμε καλούς γειτόνους. Θέλουμε να ζούμε ως Μακεδόνες στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more