Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ



 

Οι δημοτικές αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από διοικητικές δομές παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες. 

 

Πιο συγκεκριμένα, πρωταρχικός στόχος τους είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

 

Για να μπορέσει όμως η οποιαδήποτε δημοτική αρχή να φέρει εις πέρας την αποστολή της, με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και τακτική αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες.

 

Η παρακάτω αφήγηση περιγράφει τι συμβαίνει όταν ο δήμος είναι αδιάφανος, τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στον δήμο και τον δημότη ανύπαρκτα, και οι δημοτικές αρχές αρνούνται να αφήσουν πίσω συμπεριφορές κοτζαμπάση και προεστών.

 

Στις 04/06/2021 δημότης του δήμου Πέλλας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Γιαννιτσών σχετικά με την κατάσταση του υδατόπυργου των Εσωβάλτων.

 

Ο εν λόγω δημότης δεν το έπραξε “ελαφράν την καρδίαν” αλλά μετά από μνημειώδεις παραλείψεις και άμετρη αδιαφορία για την προστασία και την ασφαλεια των δημοτών από την μεριά του δήμου.

 

Στις 09/11/2009 ο υδατόπυργος των Εσωβάλτων κρίθηκε άμεσα κατεδαφιστέος απο κλιμάκιο μηχανικών της υπεύθυνης για τέτοιες υποθέσεις υπηρεσίας.


Ο τότε δήμος Κρύας-Βρύσης προφανώς μεταβίβασε την υπόθεση στον δήμο Πέλλας καθώς μεσολάβησε το σχέδιο Καλλικράτης.

 

Τα χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν έγινε αφήνοντας τους δημότες εκτεθιμένους σε κίνδυνο από την αποκόλληση σκυροδέματος της κατασκευής η την κατάρρευσης της.

 

Στις 26/08/2014 κατατέθηκε στον δήμο διαμαρτυρία των κατοίκων των Εσωβάλτων σχετικά με την κατάσταση του υδατόπυργου. Η διαμαρτυρία γνωστοποιήθηκε στον κο. δήμαρχο, τον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας (κο Δεληγιαννίδη) και τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΓ (κο. Παναγιωτίδη).

 

Παρά την διαμαρτυρία και παρά το κατεπείγον της υπόθεσης, οι δημοτικές αρχές έδειξαν ανεξήγητη και εγκληματική αδιαφορία για την ασφάλεια των δημοτών.  Αντί να θέσουν την υπόθεση σε προτεραιότητα στο τεχνικο προγραμμα του 2015, προτίμησαν να την αγνοήσουν και να αδιαφορήσουν.

 

Ολα τα παραπάνω δεν ήταν γνωστά μέχρι την στιγμή που ο εν λόγω δημότης ζήτησε την συνδρομή της ΟΜΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ η οποία τον συμβούλεψε να καταθέσει γραπτό αίτημα στο δήμο για στατική μελέτη του υδατόπυργου στις 09/06/2020. 

 

Αυτό όμως δημιούργησε θέμα στις υπηρεσίες του δήμου καθώς δεν μπορούσε να γίνει στατική μελέτη γιατί ο υδατόπυργος είχε ήδη κριθεί κατεδαφιστέος το 2009.

 

Και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης καθώς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί υπήρχε τόση μυστικότητα γύρω από το θέμα του υδατόπυργου των Εσωβάλτων.

 

Ο δημότης έχοντας αποδείξει ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες για την διευθέτηση του προβλήματος δεν υπήρξε καμία πρόοδος για έντεκα ολόκληρα χρόνια, αποφάσισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του δήμου.

 

 Η αναφορά κρίθηκε έκτακτης ανάγκης από την εισαγγελία μετά την κατάθεση του αναφέροντος στις 26/06/2021..

 

Πως θα μπορούσε λοιπόν να είχε αποφευχθεί όλο αυτό?

 

Καλούμε τις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν την αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης έτσι ώστε οι δημότες να είναι σε θέση να γνωμοδοτούν και να συμβουλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

 

Συνηγορούμε για την σύσταση του Αυτοτελούς Γραφείου Διαφάνειας, καθώς αυτό αναφέρεται στο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Πέλλας, έτσι ώστε οι δημότες να έχουν πλήρη πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με υπηρεσίες και υποθέσεις του δήμου.

 

Προτείνουμε την αγαστή συνεργασία του δήμου με την κοινωνία των πολιτών έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής και εποικοδομητική συνέργεια ανάμεσα στο δήμο και τους δημότες.  

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more