Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ραντεβού στα τυφλά για το ροδάκινο

 


Δεν δίνουν τιμές οι βιομηχανίες

 


 

30 λεπτά και βλέπουμε για την προκαταβολή

 

 

 

 

Ραντεβού στα τυφλά δίνουν οι ραδακινοπαραγωγοί της Πέλλας καθώς το τοπίο είναι θολό. Φως στην ομίχλη δεν αχνό φαίνεται καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ποια θα είναι η προκαταβολή, ούτε οι βιομηχανίες έχουν δώσει τιμές.

 

Πέρυσι η τιµή παραγωγού περιορίστηκε στα 26 λεπτά το κιλό, µείον 1 λεπτό για τα µεταφορικά. Φέτος η συγκυρία δείχνει ότι ακόµα και τα 30 λεπτά είναι λίγα για να αποτυπώσουν την αξία της διαθέσιµης παραγωγής

Άλλωστε δεν είναι µόνο η προσφορά πρώτης ύλης που έχει περιοριστεί δραµατικά. Είναι και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές τέτοιες που ενισχύουν τη ζήτηση, µε τα αποθέµατα των βιοµηχανιών να έχουν περιοριστεί, µε το κανάλι στις εστίασης και του τουρισµού να αποσυµφορίζεται έπειτα από την πανδηµία, αλλά και τους δασµούς των ΗΠΑ που «χτύπησαν» την προηγούµενη διετία τις ελληνικές εξαγωγές κοµπόστας να έχουν αρθεί.

Ήδη από την άνοιξη οι ζυµώσεις µεταξύ παραγόντων από παραγωγικά κέντρα συµπύρηνου και εκπροσώπων των βιοµηχανιών µαρτυρούσαν τον ανταγωνισµό που θα επικρατήσει φέτος για την εξασφάλιση ποσοτήτων. Από την πλευρά της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) επιµένει στην πάγια τακτική της µη έγκαιρης ανακοίνωσης τιµών, µε τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Αποστόλου να περιορίζεται στο ότι «είναι εύλογο να υπάρξει µια αύξηση της τιµής, το επίπεδο όµως µένει να φανεί αφού δούµε το πραγµατικό µέγεθος της παραγωγής και τις ποιότητες»..

Η φετινή χρονιά ωστόσο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους «τερτίπια», δεδοµένου του αισθήµατος εκνευρισµού και της αγανάκτησης που κυριαρχεί στα παραγωγικά κέντρα, προς όλες τις κατευθύνσεις: Πολιτεία και Βιοµηχανία. «Ποτίζω δέντρα που δεν έχουν ούτε έναν καρπό πάνω τους» περιγράφει στην Agrenda ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, λέγοντας πως εκτός από τις ζηµιές από παγετούς και χαλάζι, οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες κοστίζουν κι αυτές παραπάνω πλέον.

Αρκετοί έσπευσαν την άνοιξη να συγκρίνουν την καταστροφή µε εκείνη του 2003. «Το 2003 που είχε γίνει πάλι το ίδιο, πήραµε 50 λεπτά και προκαταβολές» θυµάται ο συνοµιλητής µας για να καταλήξει «τώρα πάµε στα τυφλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more