Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Α. Συρίγος: Παιδιά, συνεννοηθείτε μεταξύ σας: Ή είμαι εθνικιστής ή είμαι προδότης. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται..


 


 

Επιστολή προς την εφημερίδα Δημοκρατία όπου και μέσα αναφέρεται στο δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας μας Νέα της Πέλλας, απέστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος έκανε και αναφορά προς τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου. Ο κος Συρίγος τονίζει απευθυνόμενος και στην επιστολή του κου Δημήτρη Ευαγγελίδη, πως δεν υοθέτησε σε καμιά περίπτωση τα της συμφωνίας, απλώς ότι μας δεσμεύει και ότι είμαστε χειροπόδαρα δεμένοι. Ακόμη τονίζει ότι δέχεται επιθέσεις και από τις δυο πλευρές και ότι θα πρέπει να συνενοηθούν καθώς ή εθνικιστής θα είναι ή προδότης. Και τα δυο μαζί δεν γίνονται…

Ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρει ότι απλώς ανέδειξε όσα προβλέπουν οι Πρέσπες, τις οποίες όμως… υποστηρίζει

Ο υφυπουργός Παιδείας και αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος με επιστολή του προς τη «δημοκρατία» δίνει τη δική του εκδοχή για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας που αφορούσε ομιλία του για το θέμα της Μακεδονίας. Στην επιστολή του αναφέρει:

«Στις 4 Ιουλίου στο πλαίσιο των εορτασμών των Αγαπήνειων 2021 εκφώνησα λόγο προς τιμήν του Σαράντου Αγαπηνού, ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, περισσότερο γνωστού ως καπετάν Τέλλου Αγγρα, στους Γαργαλιάνους, τόπο καταγωγής του.

Κλείνοντας την ομιλία μου, σχολίασα κάτι που είχε πει προηγουμένως ο δήμαρχος Εδέσσης. Ο δήμαρχος δήλωσε: “Τους γείτονες θα τους λέω Σκοπιανούς. Δεν μπορώ να τους λέω Βορειομακεδόνες”. Επισήμανα ότι το πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες αλλά σκέτους Μακεδόνες. Εκεί τόνισα ότι είναι το πρόβλημα.

Παράλληλα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ονομάζει Μακεδόνες τους κατοίκους της πολύ μεγαλύτερης γεωγραφικά ελληνικής Μακεδονίας. Τους ονομάζει “κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου Μέρους”. Επομένως, κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών οι Ελληνες Μακεδόνες είναι Βορειοπεριοχίτες, ενώ οι Σκοπιανοί είναι “Μακεδόνες”.

Ενώ απλώς επισήμανα γνωστά σημεία της προβληματικής Συμφωνίας που συνήψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., βρέθηκα από την εφημερίδα σας να εγκαλούμαι για αυτά και μάλιστα με πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης και το οπισθόφυλλο! Οι τραγικοί όροι της Συμφωνίας ως προς τον επιθετικό προσδιορισμό εμφανίστηκαν ως προσωπικές μου θέσεις και απόψεις.

Επιπλέον, στη διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις δεν ισχύει ό,τι νομίζει ή ελπίζει ο καθένας. Οι διεθνείς συμφωνίες, αφ’ ης στιγμής υπογραφούν και στη συνέχεια κυρωθούν, τίθενται εν ισχύι και δεσμεύουν τα υπογράφοντα κράτη. Το κρίσιμο σημείο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να μην κυρωθεί. Αυτό συνέβη τον Ιανουάριο του 2019. Μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους από εμάς, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα. Αυτήν καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον συμφερότερο τρόπο για την πατρίδα, χωρίς λαϊκισμούς και φρούδες ελπίδες ότι μπορούμε να την ακυρώσουμε.

Τις θέσεις μου για το Μακεδονικό ζήτημα τις έχω καταθέσει δημοσίως στο βιβλίο που συνέγραψα μαζί με τον συνάδελφο Ευάνθη Χατζηβασιλείου “Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό”. Εδώ και αρκετό καιρό δέχομαι συστηματικά επιθέσεις σε δύο διαφορετικά μέτωπα.

Αφ’ ενός διότι εξ αρχής επεσήμανα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μάς δένει χειροπόδαρα και εφόσον κυρωνόταν τα προβλήματα από την απαλλαγή μας από αυτήν θα ήταν πολύ περισσότερα από τα όποια κέρδη μας. Αφ’ ετέρου διότι όψιμα ανακάλυψα τα οφέλη από τη Συμφωνία ή ότι δήθεν άλλαξα απόψεις μετά την εκλογή μου ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Θερμή παράκληση προς τους καταγγέλλοντες όλων των πλευρών: Παιδιά, συνεννοηθείτε μεταξύ σας: Ή είμαι εθνικιστής ή είμαι προδότης. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται..

Άγγελος Μ. Συρίγος»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more