Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ...

 



Η αφωνία των ΟΤΑ, ρίχνει νερό στην «δεξαμενή» των «αντιρρησιών»






Πόσοι από τους 550 εκλεγμένους της Πέλλας έχουν εμβολιαστεί;











• Η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) σε συνδυασμό με την εμβολιαστική «κόπωση» που παρατηρείται σε πανελλαδικό επίπεδο προβληματίζει Επιστήμονες και Κυβέρνηση, που προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο τρόπο να πείσουν, όσους καθυστερούν να προσέλθουν για εμβολιασμό ώστε να επιτευχθεί το κρίσιμο ποσοστό του 70% που απαιτείται για το χτίσιμο του «τείχους της ανοσίας».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο ζήτημα των εμβολιασμών στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε -παρόντος του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα -με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, τους Περιφερειάρχες και εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. «Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».

Τρεις ανασταλτικοί παράγοντες

Η εκστρατεία πειθούς που λέγεται ότι θα αναλάβει η Κυβέρνηση και στην οποία ζητήθηκε και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα τρείς βασικές κατηγορίες πολιτών που δεν προσέρχονται για εμβολιασμό, όχι μόνο από φοβία, αλλά παρασυρόμενοι από δοξασίες και παραπληροφόρηση.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι από παραδείγματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, ακριτομύθιες, τοποθετήσεις ανεμβολίαστων σε συζητήσεις κλπ, βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για τον εμβολιασμό είναι:
- Οι εκ πεποιθήσεως αρνητές του εμβολιασμού που «ενισχύονται» από τις παραπλανητικές αναφορές και τα όσα ανεύθυνα διαδίδονται στο διαδίκτυο, τη μεγέθυνση ζητημάτων που έχουν προκύψει από Μέσα Ενημέρωσης ή ακόμη και από κύκλους που προβάλλουν ως... αντίσταση κατά του... κατεστημένου την άρνηση του εμβολίου.
- Ο ρόλος που διαδραματίζουν παρασκηνιακά εκκλησιαστικοί παράγοντες, είτε πρόκειται για έντυπα, είτε για ιερωμένους, οι οποίοι είτε συστήνουν να σε πιστούς να μην εμβολιαστούν, είτε ακόμη και τους αποτρέπουν. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η έκκληση του Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για αναφορές στα κηρύγματα στον εμβολιασμό, όμως το πρόβλημα προκαλείται «εκτός άμβωνος» από τις άμεσες επαφές ιερωμένων και πιστών που εύκολα στη συνέχεια διαδίδεται από στόμα σε στόμα.
- Οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις επιστημόνων στα τηλεοπτικά παράθυρα που προκειμένου να έχουν «βήμα προβολής» καταφεύγουν σε αλλεπάλληλες δηλώσεις και αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες, χωρίς να παρεμβαίνει ως οφείλει το Υπουργείο Υγείας και να ζητά εξηγήσεις για όσες αντιεπιστημονικά αρκετές φορές δημοσιοποιούνται και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Επιτροπών, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των άλλων προηγμένων χωρών.
Από τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και εφόσον η Κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε κλάδους που έρχονται σε επαφή με πολίτες, είτε οι χώροι εργασίας είναι μαζικοί, θα πρέπει οι στοχευμένες κινήσεις που προαναγγέλθηκαν να λάβουν υπόψη κι αυτές τις βασικές κατηγορίες που «κρατούν» μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα μεγάλο αριθμό πολιτών.

Διαχωρισμός καταστημάτων

Η Κυβέρνηση στηρίζει αρκετές προσδοκίες στην αύξηση των εμβολιασμών με την εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου του μέτρου για τους αμιγείς χώρους εμβολιασμένων σε καταστήματα διασκέδασης και εστίασης. Σε περίπτωση που ένας χώρος έχει χαρακτηριστεί ως «μεικτός» αλλά είτε δεν τηρηθεί το ποσοστό πληρότητας, είτε εντοπιστεί επιπλέον αριθμός ανεμβολίαστων, τότε η επιχείρηση θα κινδυνεύει να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση, χωρίς καμία προηγουμένως ενημέρωση. Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Παράλληλα υπάρχει σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν με βάση την νομοθεσία και ποιες δεν τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τους επιχειρηματίες και ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τα μέτρα. Στην φαρέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην μετάλλαξη βρίσκεται και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που θα εφαρμοστεί σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που ήδη συμβαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Να βάλουν πλάτη οι ΟΤΑ

Διαπιστώνεται οι Δήμοι που σήκωσαν μεγάλο βάρος από αυτή την πίεση το προηγούμενο διάστημα, αυτή την περίοδο που υπάρχει κάμψη στους εμβολιασμούς, δεν παίρνουν καθαρή θέση υπέρ αυτών. Σίγουρα η στάση τους δημιουργεί τεράστια ζητήματα μιας και ρίχνει νερό στις δεξαμενές των αντιρρησιών ενώ επί της ουσίας μπλοκάρει το τείχος ανοσίας φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ το 4ο κύμα που θα διαλύσει την τοπική οικονομία. Μάλιστα τα κρούσματα θα πάρουν την ανηφόρα. Το επόμενο 7ήμερο το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει 1143 κρούσματα και μέχρι τέλη Ιουλίου υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 2600…Το 40% των πλήρως εμβολιασμένων έχει συνυπολογιστεί στο μοντέλο του ΑΠΘ και όπως λέει ο καθηγητής, αν σταματήσουμε να κάνουμε 90.000-100.000 εμβολιασμού την ημέρα και επιβραδύνουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Άρα μέχρι 30 Ιουλίου πάμε με την συγκεκριμένη τάση και από τον Αύγουστο όλα θα εξαρτηθούν από τα τηρούμενα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιούλιο. Αν τώρα υποθετικά είχαμε φτάσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (αντί του 40% που πετύχαμε μέχρι σήμερα), τότε το μοντέλο δείχνει ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση καθώς θα είχαμε πιο ήπια και λιγότερα κρούσματα.



Το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου

«Σε όλα τα πιθανά σενάρια, βλέπουμε ότι λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας του το στέλεχος «Δέλτα» επικρατεί έναντι των άλλων στελεχών. Η χρονική στιγμή όμως στην οποία θα επικρατήσει, εξαρτάται από την τροφοδότηση που θα έχει από τις τουριστικές ροές και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό των φορέων του στελέχους Β.1.617 που θα εισέρχονται στη χώρα μας σε καθημερινή βάση καθώς και από το ρυθμό εμβολιασμού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Με βάση τα διάφορα σενάρια και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσοσταθμικά περίπου 50 φορείς του στελέχους Β.1.617 θα εισέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

«Εάν αντίστοιχα οι ροές είναι χαμηλότερες, η επικράτηση του Δέλτα αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν ο αριθμός των προσυμπτωματικών/ασυμπτωματικών τουριστών φορέων του Β.1.617 που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υψηλότερος (π.χ. 75 κατά μέσο όρο την ημέρα), τότε η επικράτηση του θα συμβεί νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Απαιτείται εμβολιασμός άνω του 83% μέχρι το τέλος του Αυγούστου

Κυριαρχία του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και αύξηση των κρουσμάτων στα 2.600 προς το τέλος Ιουλίου βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Όπως λέει, το πιο καθοριστικό μέτρο για την αποφυγή ή τον περιορισμό του 4ου κύματος, είναι ο εμβολιασμός μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, πάνω από το 65% (ή πάνω από το 83% των ενηλίκων) μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

«Οι προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του 4ου κύματος μπορεί να περιοριστεί δραστικά, και σε συνδυασμό με εκτεταμένη χρήση του μέτρου των self-test στους ανεμβολίαστους, μπορεί να υπάρξει έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας, με μικρής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. κλείσιμο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συγκεκριμένων βαθμίδων ή κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων», σημειώνει.
Με κάτω του 50% εμβολιαστική κάλυψη, το 4ο κύμα θα είναι υψηλό αλλά μικρό σε χρονική διάρκεια

Εάν ωστόσο το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά, λίγο πάνω από το 50%, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαρηγιάννη, τότε το 4ο κύμα, παρόλο που θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, θα είναι ακόμα πιο υψηλό σε αριθμό κρουσμάτων από το 3ο κύμα, ακόμα και με τη λήψη μέτρων.

Επειδή όμως θα αφορά τους ανεμβολίαστους, θα είναι πιο μικρό σε χρονική διάρκεια.

«Θα φτάσουμε σύντομα στα 1,500 κρούσματα ημερησίως και στα 2.500 πριν από το τέλος Ιουλίου. Έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι η μετάλλαξη «Δέλτα». Όχι μόνο όμως η μετάλλαξη «Δέλτα». Μέχρι τότε έχουμε να κάνουμε με μια επανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης «Άλφα» και τη φυσιολογική αύξηση της Νιγηριανής μετάλλαξης με δεδομένη την κινητικότητα, τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, την πτώση του εμβολιασμού και των self test», καταλήγει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more