Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Συντελείται έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων, των σημερινών και των επόμενων!



                            107995739_112740323844866_3374264765869876877_n.jpg 

                                                                    

                                                    Νίκος Χατζόπουλος

                                     πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ)

 Φορολογία αναδρομικών στο 72,4%. Το σχόλιό σας;


Πρόκειται για ντροπή της κυβέρνησης και ειδικότερα του Οικονομικού Επιτελείου! Αφού πρώτα έδωσαν «κουτσουρεμένα» αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο, έρχονται φέτος και ζητούν να καταβληθεί φόρος. Μάλιστα, με εντελώς κυνικό τρόπο, βάζουν τα ποσά αυτά, στα έτη αναφοράς (2015-2016) και απαιτούν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για εκείνες τις χρονιές! Αποτέλεσμα είναι, περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι να υποστούν «σφαγιαστική» πρόσθετη φορολόγηση που θα κυμανθεί από 20% έως 55%, για τα αναδρομικά τους. 


Όλα αυτά, ενώ πρόκειται για ποσά, που με επίσημη και τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε ότι παράνομα παρακρατήθηκαν από το Κράτος επί μία πενταετία το λιγότερο! Επίσης, τα ποσά αυτά που δόθηκαν πίσω ως αναδρομικά, δόθηκαν χωρίς το νόμιμο ετήσιο τόκο (6%), όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι έχασαν ένα 30% του κεφαλαίου τους, το οποίο δεν τους επιστράφηκε ποτέ. Ακόμα χειρότερα, που τώρα τους ζητούν να επιστρέψουν οι ίδιοι, χρήματα πίσω στο Δημόσιο Ταμείο.


Φυσικά, θα υπάρξουν και ακραίες περιπτώσεις υπερ – φορολόγησης, σαν και αυτή που αναδείξαμε την περασμένη Τετάρτη στην εκπομπή «Η Ώρα των Συνταξιούχων», όπου γυναίκα συνταξιούχος καλείται να καταβάλλει φόρο 72,4% για τα αναδρομικά που πήρε. Το Δίκτυο θα συνεχίσει να διεκδικεί τη δίκαιη φορολόγηση των συνταξιούχων, με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις.



Θεωρείτε πως υπάρχει άνιση φορολογία ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες;


Φυσικά. Ειδικά οι συνταξιούχοι, είναι η πλέον αδικημένη κοινωνική ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να έχουν στερηθεί δεκάδες δισ. ευρώ, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές της τελευταίας δεκαετίας και τώρα, που δικαιώνονται εν μέρει από το ΣτΕ, να τους ζητούν να γυρίσουν πίσω, τα όποια πενιχρά ποσά έλαβαν. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είναι ο κόπος τους, είναι τα κλεμμένα λεφτά που παίρνουν πίσω με δικαστικές αποφάσεις. Δεν τους χαρίζονται από καμία κυβέρνηση ούτε τη σημερινή, ούτε την προηγούμενη. Ας πάψουν λοιπόν οι κυβερνώντας να ψάχνουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τους συνταξιούχους για άλλη μια φορά. Οι απόμαχοι της ζωής και φωνή έχουν και δύναμη διαθέτουν. Ας μην προσπαθήσουν οι κυβερνώντες να διαπιστώσουν στην πράξη αν μπορούν οι συνταξιούχοι να αντιδράσουν. Γιατί τότε θα εκπλαγούν δυσάρεστα.



Τι σημαίνει για την δημόσια κοινωνική ασφάλιση αυτή η αλλαγή και ποια η εικόνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης άλλων ευρωπαϊκών χωρών;:

Αν αναφέρεστε στο σκέλος της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση, η θέση του Δικτύου είναι ξεκάθαρη: Συντελείται έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων, των σημερινών και των επόμενων! Το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό σύστημα, στο κεφαλαιοποιητικό, που κυμαίνεται από 49-78 δισ. ευρώ είναι τόσο μεγάλο, που καθιστά πρακτικά επικίνδυνη την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας, περί εσόδων έως 50 δισ. ευρώ, από επενδύσεις που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ποιος μπορεί να δεσμευτεί ότι για τα επόμενα 48 χρόνια, δηλαδή έως το 2070, η χώρα θα «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% ετησίως; Ποιος μπορεί να βάλει τέτοια «θηλιά στο λαιμό» των εκατομμύρια συνταξιούχων και ασφαλισμένων; Το Δίκτυο θα αντιδράσει δυναμικά, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, στην προγραμματισμένη κυβερνητική παρέμβαση στην επικουρική ασφάλιση.


Να όμως, που όπως φαίνεται πριν από εμάς, αντιδρούν οι θεσμοί! Το υπουργείο Εργασίας μετέφερε το «επίμαχο» νομοσχέδιο για να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, για μετά τις διακοπές. Όσο και αν θέλει να «κρύψει το πρόβλημα» αυτό έρχεται στο προσκήνιο. Οι θεσμοί έριξαν «κίτρινη» κάρτα, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για την επιβάρυνση που θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Τώρα, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να απολογηθούν σε αυτούς. Τους ευχόμαστε καλή τύχη…



Ως συνταξιούχος τι θα ρωτούσατε στον υπουργό;


Οι ερωτήσεις προκύπτουν αβίαστα: Γιατί τέτοια αναλγησία σε βάρος των συνταξιούχων; Σε βάρος των ανθρώπων που στήριξαν και στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στους απόμαχους της ζωής;. Γιατί θα πρέπει μετά από τόσες δεκαετίες δουλειάς, να λαμβάνουν συντάξεις – πείνας; Γιατί θα πρέπει να τους οφείλονται ποσά και να υπάρχουν πολύχρονες καθυστερήσεις για να τα λάβουν; Γιατί θα πρέπει να περιμένουν επί σειρά ετών για να τους απονεμηθεί η σύνταξή τους, δηλαδή η παροχή για την οποία δούλεψαν τίμια επί τόσα έτη; Γιατί θα πρέπει να φορολογούνται υπέρογκα για τα αναδρομικά τους; Γιατί ενώ υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων, αυτές δεν εκτελούνται; 

Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο υπουργό. Σημασία όμως δεν έχουν τα ερωτήματα. Σημασία έχουν οι απαντήσεις σε αυτά. Τις οποίες μάταια τις περιμένουμε…


Πως είναι η ζωή του μέσου συνταξιούχου Έλληνα στην Ελλάδα του 2021;


Η ζωή του μέσου συνταξιούχου χαρακτηρίζεται από μια ασταμάτητη καθημερινή μάχη για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του. Με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνει, είναι υποχρεωμένος να διαβιεί ανθρώπινα, να πληρώνει το ενοίκιο του, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες τους. Για όσους είναι άρρωστοι, προστίθεται και η δαπάνη για φάρμακα, τυχόν θεραπείες και πολλές φορές νοσοκομεία και δυσβάσταχτες πρόσθετες δαπάνες.


Όλα αυτά, με μια Πολιτεία πρακτικά ανύπαρκτη. Η στήριξη που παρέχεται στους συνταξιούχους είναι από πολύ περιορισμένη, έως ανύπαρκτη για όλα τα πολύ σοβαρά προβλήματά τους. Σα να μην φτάνει αυτό, η Πολιτεία βάζει και μια σειρά εμπόδια στους συνταξιούχους. Ούτε αναδρομικά δίνονται στην ώρα τους, πρόσθετη φορολόγηση επιβάλλεται και το… κυνηγητό συνεχίζεται. Λες και οι συνταξιούχοι είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Λες και τη σύνταξή τους, δεν την πήραν με τον ιδρώτα του προσώπου τους, αλλά την έκλεψαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία και η έλλειψη σεβασμού προς τους συνταξιούχους, είναι προκλητική. Και γι’ αυτό το ΕΝΔΙΣΥ αντιδρά δυναμικά και δικαιώνεται. Με δικαστικούς αγώνες, με αγωγές, με δυναμικές διεκδικήσεις, το Δίκτυο αποτελεί μοναδικό στήριγμα για τους συνταξιούχους, που συσπειρώνονται συνεχώς κοντά του. Πρόκειται για μια μοναδική σχέση, μια μοναδική κατάκτηση αυτή η επαφή του Δικτύου με τους συνταξιούχους. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε στο δρόμο της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης. Το ΕΝΔΙΣΥ θα συνεχίσει να αποτελεί το μοναδικό στήριγμα των συνταξιούχων. Θα το αποδεικνύει καθημερινά, με έργα, όχι με λόγια!



Σας ευχαριστώ θερμά

Από Βίκυ Μπαϊρακτάρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more