Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η μετάλλαξη Δ και η Πέλλα


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Δυστυχώς η μετάλλαξη Δ είναι εδώ όπως και ο ίδιος ο covid 19 όσο και να κάποιοι νομίζοντας ότι βάζοντας το κεφάλι στο χώμα, θα ξεχάσουν ότι υπάρχει. Η άρνηση του σχεδόν 50% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, λειτουργεί αρνητικά στο τοίχος ανωσίας και επί της ουσίας είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή. Έτσι το 4 κύμα που θα έρθει, θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα τόσο στην οικονομία όσο και στο σύστημα υγείας. 

Σήμερα όμως θα πρέπει να προσέξουμε ακόμη και όσοι έχουμε εμβολιαστεί, καθώς μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα. Επί της ουσίας τα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης είναι πολύ διαφορετικά  από τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η Covid-19 που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα» στους νέους που μολύνει. Η επισήμανση για τους νεαρούς πάσχοντες δεν είναι τυχαία. Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ τους. Σε αυτό πιθανώς συμβάλλει το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι  τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς με «Δέλτα» είναι δυνατός πονοκέφαλος, πονόλαιμος, συνάχι ενώ ο προηγούμενος ιός είχε βήχα, πυρετό, δύσπνοια και απώλεια όσφρησης και γεύσης. Το στέλεχος «Δέλτα» που δημιούργησε ο νέος κοροναϊός κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Βρετανία. Προκαλεί περισσότερο από το 90% των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia,gr, όπως εξήγησε ο Dr. Spector, ήδη από τις αρχές Μαΐου η μελέτη Zoe είχε αρχίσει να δείχνει αλλαγή στα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών. Η αλλαγή συνέπεσε χρονικά με την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα», το οποίο είχε ανιχνευθεί πρώτα στην Ινδία. Ο πυρετός είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα σε όσους νοσούν από το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) δεν εμφανίζεται πλέον στον κατάλογο με τα 10 κυριότερα συμπτώματα.

Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κοροναϊός φαίνεται να δρα λίγο διαφορετικά. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί ο ασθενής να νομίζει ότι έχει απλώς κάποια ίωση της εποχής. Πρέπει όμως να εξεταστεί, διότι αν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό.  Βάσει των έως τώρα στοιχείων στη Βρετανία, κάθε ασθενής με κοροναϊό «Δέλτα» μολύνει 6 ακόμα άτομα.

 Η αλλαγή των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώνεται ραγδαία το στέλεχος «Δέλτα».  Οι νέοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα έχουν μόνο ηπιότερα συμπτώματα από την Covid-19. Θα είναι και διαφορετικά. Επομένως, πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για κοροναϊό. Αν έχουν το στέλεχος «Δέλτα», θα είναι πολύ μεταδοτικοί. Και θα θέσουν σε κίνδυνο κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Άρα το μήνυμα είναι εμβολιαζόμαστε, προσέχουμε καθώς τα δύσκολα ακόμη δεν έχουν περάσει και είναι μπροστά μας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more