Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Α. Πελώνη:Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή ως μεικτή.

 


Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

 


Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν  και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί, ταυτόχρονα, να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα.

 

Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα.

 

Όπως υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις Εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο». Πρέπει -όπως πρόσθεσε- να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό «δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους».

 

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά  μέτρα, η Κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών να εμβολιαστούν. Ήδη, μάλιστα, υπήρξαν επιχειρήσεις που συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριότητας. Ο Πρωθυπουργός επικρότησε το παράδειγμά τους και ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να δράσουν ανάλογα.

 

Την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.

 

Καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν rapid ή μοριακό τεστ.

 

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή ως μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν.

 

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες.

 

Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικτοί χώροι. Από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

 

Υπογραμμίζεται πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται.

 

Για τις μεταρρυθμίσεις

 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, στρώνουν το έδαφος  για την επόμενη μέρα και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συζητήθηκαν ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους είναι:

 

-Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

 

-Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που, επίσης, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 

-Εξαιρετικά σημαντικός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αποβλέπει στην ουσιαστική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί  στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

 

Στόχος είναι  να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές επενδύσεων.

 

Κυρίως, μάλιστα, να συμβάλει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. 

 

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Δράμα και την Ξάνθη.

 

Αύριο, στις 12, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Mathias Corman.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Διαβάσαμε το πρωί μία ανάρτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, του κ. Σκέρτσου, ο οποίος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξάνα κλείσουν, για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχουν καθολική πρόσβαση στα εμβόλια». Μπορεί η Κυβέρνηση να το πει αυτό με ασφάλεια, ήδη από τον Ιούλιο με δεδομένες τις μεταλλάξεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, όπως θα έχετε αντιληφθεί κι εσείς και όλοι, όλη η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό, να χτίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα το τείχος ανοσίας. Όπως προανέφερα, είναι η μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό. Είναι και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα. Σε αυτό προσβλέπουμε όλοι για προστασία από νέες μεταλλάξεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι. Όλοι θέλουμε την επάνοδο στην κανονικότητα και ν’ αποφύγουμε, προφανώς, νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε .Υπάρχουν μεγάλοι δείκτες αβεβαιότητας και η εξέλιξή εξαρτάται από όλους εμάς. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, μετά και την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών και σε επίπεδο ανακοίνωσης μέτρων, αλλά και επαφών του Πρωθυπουργού, όπως με τον κ. Ιερώνυμο, θα ήθελα να μας πείτε αν στην Κυβέρνηση έχετε εκτιμήσει, πότε και σε ποιο ποσοστό μπορεί ν’ ανέλθει το τείχος ανοσοπροστασίας που θέλουμε να χτίσουμε, ως κοινωνία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μουρελάτο, αυτό εξαρτάται από τη συμμετοχή. Θα επαναλάβω ότι εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια σε όλο τον πληθυσμό. Άρα, δεν υπάρχει δικαιολογία. Πρέπει να πείσουμε και όσους είναι δύσπιστοι ή διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί στρέφεται όλη μας η προσπάθεια και τα μέτρα ενθάρρυνσης. Ταυτόχρονα, να δώσουμε πίσω ελευθερίες σ’ όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί, για να δουν τη διαφορά στην κοινωνική τους ζωή. Εκεί απευθύνεται και η δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Αυτή τη στιγμή το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. «Το γοργόν και χάριν έχει».

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλό μήνα, κυρία Εκπρόσωπε. Στους χώρους που οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν να λειτουργούν ως αμιγείς, δηλαδή, μόνο για εμβολιασμένους, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι εμβολιασμένοι, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μεταδότες του ιού. Δεν συνιστά μία αντίφαση αυτό; Μήπως, δηλαδή, στην προοπτική υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να περιληφθούν κι αυτοί;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Καλό μήνα, κατ’ αρχάς, και σε σας. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Δεν τονίζουμε τυχαία ότι το πλαίσιο αυτό που ανακοινώσαμε, αφορά κανόνες δημόσιας υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Είναι, συνεπώς, δραστηριότητες μη ουσιώδεις. Ο  εμβολιασμένος πελάτης στους αμιγείς χώρους, είναι πελάτης. Ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος, δεν είναι εκεί για διασκέδαση και για αυτόν η εργασία του είναι προφανώς  ουσιώδης δραστηριότητα επιβίωσης. Άρα, είναι μια βασική διάκριση αυτή. Προφανώς, όλες οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να τηρούν τους κανόνες δημόσιας υγείας και να προφυλάξουν και να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους, τηρώντας όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας και προστασίας στους κλειστούς χώρους.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα από τα πεδία που αφορά στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας -και μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην προ-προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε πει ότι θα μπορούσε με το άνοιγμα αυτής της πλατφόρμας να αναπτυχθεί μια επιπλέον δυναμική στην νέα επιχείρηση «Ελευθερία»-  είναι ο εμβολιασμός των παιδιών. Φαίνεται ότι υπάρχει μια συζήτηση, η οποία ανοίγει από τους επιστήμονες, έχει ήδη γίνει αρκετή συζήτηση και στην Εθνική Επιτροπή. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε πότε θα ανοίξει αυτή η πλατφόρμα, πότε και από ποια κατηγορία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως είπατε, γίνεται αυτή η συζήτηση στους κόλπους των επιστημόνων, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αναμένουμε επίσημη απόφαση από την Επιτροπή, όπως κάνουμε πάντα. Τηρούμε και ακολουθούμε τις αποφάσεις τους. Εφόσον δοθεί πράσινο φως, αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα. Δηλαδή, επιχειρησιακά υπάρχει δυνατότητα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κάτι το οποίο στην παρουσία της Τρίτης αναφέρθηκε ακροθιγώς από τον κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν εξειδικεύτηκε, αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για κατηγορίες εργαζομένων. Η Κυβέρνηση πότε θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό και για ποιες κατηγορίες εργαζομένων.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πλαίσιο αυτό, που είναι το τρίτο στάδιο με βάση την κλιμακούμενη πρωτοβουλία, τα σπονδυλωτά μέτρα που συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στην εισήγησή της, αφορά πεδία απολύτως αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε, αυτή τη στιγμή, στο πρώτο και το δεύτερο βήμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα επιμείνω λίγο στη σημερινή τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου και θέλω να σας ρωτήσω, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Είπε ο κ. Σκέρτσος ότι «θα υφίστανται τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο». Μπορείτε λίγο να μας εξηγήσετε πώς θα εφαρμόζεται αυτό στην πράξη; Τι σημαίνει η φράση του ότι «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη»;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι έχει ήδη φανεί και από τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε. Αφορά στους χώρους ψυχαγωγίας. Είναι προφανές ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να τηρεί τα ίδια περιοριστικά μέτρα, τους κανόνες δημόσιας υγείας που υφίστανται και τώρα. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 15 Ιουλίου, σε ό,τι αφορά τους ανοιχτούς χώρους εστίασης κ.α. δεν αλλάζει κάτι. Άρα, όποιος είναι εμβολιασμένος με βάση αυτό το πλαίσιο -και αυτό είναι και ένα μέτρο προς την ενθάρρυνση- θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Έχει επικοινωνήσει η Κυβέρνηση και αν ναι, τι έχει εισπράξει από τους κλαδικούς φορείς που εκπροσωπούν τον χώρο της ψυχαγωγίας σε σχέση με τις δύο κατηγορίες των καταστημάτων που θα επιλέξουν; Δηλαδή, είναι θετικοί, είναι αρνητικοί; Τι αντιλαμβάνεστε από αυτό τον χώρο; Πώς εισπράττουν αυτή την πρωτοβουλία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θέλω να ελπίζω ότι όλοι θα προσαρμοστούν, όλοι θα προσαρμοστούμε. Και το λέω αυτό, γιατί κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα μέτρα, υπάρχει ενδεχομένως μια πρώτη αντίδραση σύγχυσης. Ελπίζουμε ότι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν με τον τρόπο τους στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Θέλω απλώς να τονίσω ότι σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους, προβλέπονται πολύ μεγαλύτερες πληρότητες και άρα, πρακτικά, είναι προς το συμφέρον μιας επιχείρησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, είναι επιλογή της ίδιας της επιχείρησης αν θα κινηθεί έτσι, είτε αλλιώς. Είναι δική της επιλογή.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Συμπληρώνοντας ακριβώς αυτό που συζητάτε τώρα, ήθελα να ρωτήσω: Ήδη υπάρχει μερίδα επιχειρηματιών που ουσιαστικά μιλά για καταστήματα πολλών ταχυτήτων και τελικά, αν το θέλετε, για έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Πώς το σχολιάζετε; Υπάρχουν φορείς επαγγελματικοί που το έχουν δηλώσει δημοσίως. Και τελικά, ο στόχος της Κυβέρνησης, αυτό που θα ήθελε θα ήταν όλες οι επιχειρήσεις να αποφασίσουν να είναι το μοντέλο της αμιγούς επιχείρησης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση δίνει την επιλογή στην επιχείρηση. Είναι σαφές από όλα τα επιδημιολογικά και τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από τους εμβολιασμούς, ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος από τους εμβολιασμένους πολίτες. Αυτό νομίζω ότι είναι σαφές και ξεκάθαρο και θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβω ότι είναι επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more