Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Στην μέγγενη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Πέλλας

 

Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου...



ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Μόνο 25.000 έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση…

EYRO KLEIDI

• Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιβιώσουν, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, έχουν επιδοθεί χιλιάδες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά κυρίως τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τη διευκόλυνσή τους ειδικά στην φάση της επανεκκίνησης.
Βέβαια, από μόνα τους αυτά δεν είναι αρκετά, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και συσσωρευμένες, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη ν’ ανοίξουν και οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, η επισήμανση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλου ότι μόλις 15.000 - 25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επί συνόλου άνω των 840.000, έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, δεν δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Αντίθετα, το γεγονός αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Ο Κων. Μίχαλος σε παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών και συμμετείχαν εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, φορέων της αγοράς, καθώς και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και της πολιτείας.

Πιέσεις στην αγορά
Όπως τόνισε «η κατάσταση επιδεινώθηκε στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε τεράστιες πιέσεις στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρών και πολύ μικρών. Για να μπορέσουν να αντέξουν στις πιέσεις, να παραμείνουν στη ζωή και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που παρέχουν, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα.
»Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ανέδειξαν από την αρχή αυτή την ανάγκη. Υπήρξε κατ’ αρχήν ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, με ένα ευρύ πρόγραμμα εγγυήσεων και επιδοτήσεων από το κράτος: με κύρια εργαλεία τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19. Επίσης, είχαμε τα μέτρα πιστωτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο στις τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας και να αποτραπεί η κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα και των νοικοκυριών».

Δύσκολη υπόθεση ο δανεισμός…
Σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο «στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι εμφανές. Μέσω του ειδικού προγράμματος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει επιδοτούμενη ρευστότητα ύψους άνω των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, ο δανεισμός παραμένει δύσκολη υπόθεση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι μόλις 8%. Ουσιαστικά, στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν σήμερα πραγματική πρόσβαση 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολικά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική πλειονότητά τους, έμειναν να δίνουν τη μάχη, χωρίς χρηματοπιστωτικά εργαλεία».
Προτάσεις
Η κατάσταση, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητήριων πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη τόσο των τραπεζών, όσο και της Πολιτείας και:
- Απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης, με εφαρμογή νέου γύρου του προγράμματος Ηρακλής σε συνδυασμό με τη δημιουργία bad bank.
- Θα πρέπει η κυβέρνηση, ενόψει και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, να σχεδιάσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης.
-Οφείλουν, και οι τράπεζες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ. «Αντί, να επικαλούνται διαρκώς εμπόδια και προβλήματα, είναι ανάγκη να γίνουν επιτέλους, μέρος της λύσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more