Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Αυξήσεις φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς στην Πέλλα

 


Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει αύξηση 20% 




Στο 1,65 η βενζίνη από το 1,52-Στις θερινές εκπτώσεις  






• Σα να μην έφτανε η πανδημία, που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας από την πρώτη ημέρα που ενέσκυψε σ’ αυτήν, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα το τελευταίο διάστημα με έναν ακόμα σοβαρό «πονοκέφαλο».
Ο λόγος για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στα νωπά φρούτα, το κρέας και τα ψάρια, είναι αξιοσημείωτες, κάνοντας ακόμα πιο... βαρύ το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν διαφορές σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι που φτάνουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον καφέ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα καύσιμα, με την αμόλυβδη να «τσιμπάει» μέσα σε έναν χρόνο περίπου 15 λεπτά το λίτρο!
Όσον αφορά στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης, οι καταναλωτές προσβλέπουν στις θερινές εκπτώσεις που ήδη ξεκίνησαν για να αγοράσουν φτηνότερα τα είδη που έχουν ανάγκη.

«Τσουχτερό» καλάθι!
Κάθε εβδομάδα που περνάει και το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται όλο και πιο ακριβό. Αυτό συμβαίνει σε μία εποχή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός των μισών και παραπάνω νοικοκυριών φτάνει μόνο για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες σε τροφή και στέγη.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία παρουσιάζει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου.

Μεγάλες αυξήσεις
Tον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, διψήφια άνοδο τιμών καταγράφεται σε αρνί και κατσίκι (+17,0%) και άλλα βρώσιμα έλαια (+15,0%), ενώ οι πατάτες ακρίβυναν κατά 8,6%. Αυξημένες τιμές έχουν τα πουλερικά (+1,2%), τα νωπά ψάρια (+4,1%), τα τυριά (+2,5%), το ελαιόλαδο 1,3% και τα νωπά λαχανικά 1,2%. Και μέσα στον τελευταίο μήνα είχαμε αυξήσεις στο χοιρινό (+1,7%), στα νωπά ψάρια (+2,2%), στα τυριά (+1,1%) και στα νωπά φρούτα (+20,4%),.
Ήδη, εξάλλου, η βιομηχανία και το λιανεμπόριο έχουν προειδοποιήσει για πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα προϊόντων τους επόμενους μήνες λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος, καθώς και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων.

Πλήγμα ο καιρός
Μερίδιο στο κύμα ακρίβειας που έχει αρχίσει να πιέζει τα νοικοκυριά έχει και ο καιρός. Για παράδειγμα, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, για φέτος η μεγαλύτερη υποχώρηση στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα (-45%), γεγονός που οδηγεί τις τιμές τους σε ανοδική τροχιά.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι επιχειρηματίες της καφεστίασης, οι οποίοι επισημαίνουν πως παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τον ίδιο τον καφέ μέχρι τα υλικά συσκευασίας και τα πλαστικά. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η συνολική προσφορά καφέ θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη ζήτηση, και αυτή η πίεση αντανακλάται στις διεθνείς τιμές, που δεν θα αργήσει να περάσει και στις τιμές του καταναλωτή.

«Πετάει» η βενζίνη
Σαν να μην έφταναν τα τρόφιμα, ανοδική τροχιά ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες και οι τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη να τραβάει σταθερά την ανηφόρα κάνοντας πιο ακριβές τις μετακινήσεις των πολιτών.
Αυτό ισχύει και για την Πέλλα , όπου επίσης έχει αυξηθεί αρκετά η τιμή της τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο. Ενδεικτικά, στον Δήμο Έδεσσας η απλή αμόλυβδη πωλείται αυτές τις ημέρες κατά μέσο όρο έναντι 1,65 ευρώ το λίτρο. Τον Μάρτιο η μέση τιμή της ήταν στα 1,59 ευρώ, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσε τα 1,45 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί περίπου κατά 20 λεπτά το λίτρο! Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, αυτό διατίθεται σήμερα στα πρατήρια της Έδεσσας από 1,30 έως 1,49 ευρώ το λίτρο.

Ελπίζουν στις εκπτώσεις
Μικρή αύξηση της τάξης του 0,5% έχουν σημειώσει μέσα στον τελευταίο χρόνο και οι τιμές σε είδη του εμπορίου όπως αυτά της ένδυσης και της υπόδησης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Εδώ ωστόσο οι καταναλωτές έχουν ένα ισχυρό «όπλο» που δεν είναι άλλο από τις θερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν φέτος μία εβδομάδα νωρίτερα με την ελπίδα ότι θα «ζεσταθεί» νωρίτερα και ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων, που πέρασαν δύσκολα τους τελευταίους μήνες λόγω των «lockdowns». Oι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Όσον αφορά στην Έδεσσα , αυξημένη ήταν η κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να επωφεληθούν από τις προσφορές και να κάνουν τα ψώνια τους πριν αναχωρήσουν για διακοπές. Ανοιχτά ήταν και χθες, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, τα καταστήματα της πόλης στη μεγάλη τους πλειοψηφία, η κίνηση όμως μάλλον κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, αφού πολλοί Γιαννιώτες προτίμησαν να «δραπετεύσουν» από την πόλη προς τις κοντινές παραλίες και τα χωριά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more