Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Ο Ανδρέας και η Πέλλα...



Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του εμβληματικού ηγέτη της σόσιαλ δημοκρατίας που με την πολιτική του, την παρουσία του αλλά και τις αποφάσεις του, συνέβαλε στην διαμόρφωση της Χώρας μας από το 1977 μέχρι σήμερα. Για την πορεία του, τα έργα του, την προσφορά του, τα λάθη του και τις αβλεψίες του, υπάρχουν πιο κατάλληλοι  να ομιλήσουν. Άλλωστε έχουν χαθεί δεκάδες τόνοι μελανιού για να περιγράψουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι μελετούν τον Ανδρέα, δεν πρόκειται να πλήξουν ποτέ, καθώς η πολιτική του ζωή συνδύαζε πάντα και την προσωπική του στάση.

Θα έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πέλλα. Θυμίζω ότι η Κυβερνητική του πορεία ήταν από το 1981 έως και το 1989 καθώς και από το 1993 μέχρι το τέλος της ζωής του τον Ιούνιο του 1996. Στο τέλος βέβαια βρέθηκε εκτός Πρωθυπουργίας λόγω της πίεσης για την διαδοχή του από την τριανδρία εκείνης της εποχής.. (Κώστας Σημίτης, Β Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλος). Άλλες εποχές βέβαια. Σε εκείνες πάντως τις στιγμές, πάντα είχαμε ανθρώπους από την Πέλλα κοντά στην Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Πέτσος ως Υφυπουργός Άμυνας και στη συνέχεια Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Μεταφορών, Υφυπουργός Βιομηχανίας και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας. Προσέφερε πολλά στον τόπο. Ο Δήμος Παπαδημητρίου που διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας το 1987. Τέλος ο Γιώργος Πασχαλίδης που πάντα ήταν μέσα στα πράγματα και ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας τον Ιανουάριο 1996 και στη συνέχεια Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 μέχρι τις εκλογές του 2000 με αρμοδιότητες σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, κοινωνικού διαλόγου και λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Αλλαγή του 1981 έφερε τον Ανδρέα λίγο πριν τις εκλογές στην Έδεσσα να μιλά από το μπαλκόνι και να σαγηνεύει τον κόσμο, έχοντας δίπλα του τον μετέπειτα κουμπάρο του Γιώργο Πέτσο. Το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα το ψήφισε ένας στους δυο. Το μεγαλύτερο ίσως διακύβευμα ήτα η υγεία των πολιτών.

Έτσι η δημιουργία του ΕΣΥ μαζί με δομές, έφερε σταδιακά κέντρα υγεία στην περιοχή. Θυμίζω ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80’ υπήρχαν δυο απαρχαιωμένα νοσοκομεία σε Έδεσσα και Γιαννιτσά που πιο πολύ θύμιζαν κλινικές και 2 μικροί υγειονομικοί σταθμοί σε Κρύα Βρύση και Αριδαία. Το νέο νοσοκομείο της Έδεσσας μπορεί να σχεδιάστηκε από τις Κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά κατασκευάστηκε από την Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και ενισχύθηκε μέχρι το 1987.

Το ΕΣΥ των Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργο Γεννηματά έφερε κέντρα υγείας σε Έδεσσα, Κρύα Βρύση και Σκύδρα ενώ τελευταία και στην Βεγορίτιδα. Άρα η συνεισφορά σε αυτό το κομμάτι, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για την Πέλλα. Τέλος ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους συνεταιρισμούς που όμως φάνηκε πως εκ του αποτελέσματος εκείνο το μοντέλο απέτυχε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more