Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Οδηγούμαστε σε μια ζούγκλα όπου ο αδύναμος θα γίνεται βορρά και αντικείμενο της πλήρους εκμετάλλευσης των μεγάλων θηρίων

 


Αντιναύαρχος εα Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος ΠΝ
Τομεάρχης Άμυνας των ΕΛΛΗΝΩΝ


Η άποψη σας για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά;


Τόσο κατά την πολυετή υπηρεσία μου στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στη συνέχεια ως τομεάρχης Άμυνας των ΕΛΛΗΝΩΝ, παρακολουθώ αδιαλείπτως τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα. Στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, μετά την συνάντηση των κων Μητσοτάκη και Ερντογάν, οι επίσημες δηλώσεις από Ελληνικής πλευράς ανέφεραν ότι συνεχίζουμε να έχουμε τις διαφορές μας αλλά “ο πάγος έσπασε”  και θα έχουμε ένα “ήσυχο καλοκαίρι”. Την αμέσως επόμενη ημέρα 15 Ιουνίου συντάχθηκε από τις επίσημες Τουρκικές αρχές επιστολή την οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, με την οποία η Τουρκία ζητά ουσιαστικά το μισό Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Καστελόριζου στην ελληνική ΑΟΖ. Ζητά επίσης ο “χάρτης της Σεβίλλης” να μην θεωρηθεί σαν επίσημο έγγραφο της ΕΕ αλλά σαν ένας “ιδιωτικός χάρτης”. Στο ίδιο σκηνικό, η Τουρκία πρόσφατα εξέδωσε Αγγελία (NAVTEX) για την διεξαγωγή ασκήσεων από τις 15 Ιουνίου έως  τις 21 Δεκεμβρίου σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου. Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερη η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να “κουκουλώνει” τα πράγματα, να μην δημοσιοποιεί τις εξελίξεις και να κάνει συνεχώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, “ότι χρειάζεται, για να μην κάνει αυτό που χρειάζεται”. Είναι η  τακτική της υπαναχώρησης και του κατευνασμού που όπως έχει φανεί καθαρά πλέον, δεν μπορεί να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο να εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα.

Σε αντίθεση η Τουρκία, στο εξωτερικό εμφανίζεται ότι είναι υπέρ των συνομιλιών και μόνον κερδισμένη είναι, αφού παίρνει συνεχώς δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για να υποστηρίξει τους Σύριους πρόσφυγες που ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί. Τις τελευταίες ημέρες αποκόμισε επιπλεον 3 δις από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, δηλαδή και από την Ελλάδα, για την διαχείριση των προσφύγων.

Όσο για το πως βλέπει την Ελλάδα, με την πολιτική του κατευνασμού των κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Τουρκία μας βλέπει αφ' υψηλού, ως υποτακτικούς της μέσα σε ένα άτυπο Ερτογανικό χαλιφάτο και για αυτό συνεχώς έχει και περισσότερες διεκδικήσεις. 



Είστε ικανοποιημένος από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης;


Η  απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ. Η πολιτική του κου Μητσοτάκη είναι η συνέχιση της πολιτικής Τσίπρα σε πολύ χειρότερη όμως έκδοση. Από που να το πιάσουμε; Από το σκοπιανό που έχει γίνει τριπλή πλέον κολοτούμπα σε βάρος της Ελλάδας και αισχρή χλεύη του Ελληνικού λαού; Να δούμε πως θα επισκεφθούν οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ την Μακεδονία μετά την ψήφιση των τριών μνημονίων με τα Σκόπια. Από την  συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Σάραζ; Από την ημιτελή συμφωνία μας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Από τις στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας που μόνο ιλαρές μπορώ να τις χαρακτηρίσω;
Ή μήπως από τα Ελληνοτουρκικά και τη συνεργασία μας με την Κύπρο, την οποία ουσιαστικά έχει αφήσει ο κος Μητσοτάκης μόνη σε όλα τα επίπεδα; Από το κύρος μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, τα οποία μόνο υποστηρικτικά γενικόλογα μπορούν να λένε και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, όταν δεν απειλούνται τα μεγάλα συμφέροντά τους.Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα, τους τομείς και τις πτυχές, αυτή είναι η πικρή αλήθεια που έντεχνα προσπαθούν συνεχώς να κουκουλώσουν μέσω των καλοπληρωμενων συστημικών ΜΜΕ. Αυτή είναι η αλήθεια που προσπαθούμε να αναδείξουμε συνεχώς εμείς οι ΈΛΛΗΝΕΣ και να την ανατρέψουμε με το πλήρες και εφαρμόσιμο πρόγραμμά μας.


Θεωρείται πιθανή μια ελληνοτουρκική πολεμική σύρραξη; 


Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο πόλεμος σαν όρος, δηλαδή ως ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ δύο  κρατών εκτιμώ ότι έχει πλέον εκπέσει, χωρίς βέβαια να μην σημειώνονται συχνά ένοπλες συγκρούσεις περιορισμένης έκτασης και διάρκειας. Αυτό που παρατηρείται είναι σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον μη κρατικών οντοτήτων, όπως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ή κατά του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην  Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο χώρες που είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι η περίπτωση πολεμικής σύρραξης είναι σχεδόν μηδαμινή. Η περίπτωση γενικευμένου πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας μειώνεται ακόμη περισσότερο μέσα στο σύγχρονο οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει να σημειωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ή μια μικρής διάρκειας ένοπλη αντιπαράθεση τμημάτων για την επίτευξη συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών, με κίνδυνο την μερική απώλεια κυριαρχίας, δηλαδή συγκεκριμένων εδαφών, ή κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.



Είναι αξιόμαχο το ελληνικό στράτευμα;

Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση  για την ενίσχυση του;


Το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρώ ότι είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο. Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων κατ' ελάχιστον σαν δύναμη αποτροπής εναντίον της Τουρκικής αδιαλλαξίας και των παράλλογων διεκδικήσεων της είναι σίγουρα ουσιώδης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ηθικό και στον επαγγελματισμό των στελεχών τους και όχι τόσο στο πολεμικό υλικό που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά παλαιό, αλλά σίγουρα στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεσματικό. Υπάρχουν βέβαια και όπλα αιχμής, όπως τα Υποβρύχια τύπου 214 που για μερικά ακόμη χρόνια θα είναι το κύριο φόβητρο στη θάλασσα . Όσον αφορά στα αεροσκάφη Rafale, εκτιμώ ότι η μία Πολεμική Μοίρα που θα δημιουργηθεί, απλά και μόνο λόγω του μικρού αριθμού των αεροσκαφών δεν θα έχει κάποιο καθοριστικό πλεονέκτημα που θα ανατρέψει  τις ισορροπίες στον αέρα.

Εάν όμως θέσουμε σαν εθνική μας προτεραιότητα την υπεράσπιση των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων όσον αφορά στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, την εκμετάλλευση των πόρων που διαθέτει, αλλά και την έμπρακτη εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην και απαιτούνται σύγχρονες μονάδες, κυρίως πλοία και αεροσκάφη με αξιόλογες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα φρεγάτες τύπου Belara (Γαλλικές) και πολλά αεροσκάφη 4ης ή 5ης γενεάς.



Έχουμε συμμάχους ως χώρα;


Η έννοια του συμμάχου δέχεται πολλών ερμηνειών. Το ίδιο και η έννοια της στρατιωτικής συνεργασίας. Με την ευρεία έννοια, έχουμε πολλούς συμμάχους. Είμαστε στο ΝΑΤΟ οπότε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε συμμάχους και τις υπόλοιπες 28 χώρες, της Τουρκίας περιλαμβανομένης. Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν παραγωγή πολεμικού υλικού, συνεκπαίδευσης σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών. 

Οι συμμαχίες και οι στρατιωτικές συμφωνίες είναι σίγουρα επωφελείς για την χώρα μας αλλά δεν θα πρέπει να επαφιώμαστε σε αυτές στην περίπτωση που θα υπάρχει ένοπλη σύγκρουση. Τότε σίγουρα οι “Σύμμαχοί” μας θα καταδικάσουν τις εχθροπραξίες, θα κάνουν ανακοινώσεις υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου, θα προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να προστρέξουν στο πλευρό μας και να υπερασπιστούν μαζί μας το Διεθνές Δίκαιο και τον “Ευρωπαϊκό χώρο”. Μόνη περίπτωση που μπορεί να γίνει αυτό είναι εάν εξυπηρετούν δικά τους καθαρά συμφέροντα. Συμπερασματικά, σε μια ένοπλη σύγκρουση πρέπει να ξέρουμε ότι θα στηριχθούμε αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Για αυτό τον λόγο το πρόγραμμα των ΕΛΛΗΝΩΝ περιλαμβάνει ουσιαστικές ενέργειες που θα αυξήσουν ουσιαστικά τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.



Ποια η άποψη για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα μέτρα κατά της πανδημίας;


Κατά την εκτίμησή μου ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα μέτρα κατά της πανδημίας είναι τραγελαφικός και κωμικοτραγικός.  Ιδιαίτερα τα τελευταία μέτρα με τα 150 Ευρώ της καλούμενης Freedom Pass ξεφεύγουν κάθε χαρακτηρισμού. Αυτό που έπρεπε και ακόμη πρέπει να γίνει και να φανεί στους πολίτες, εκτιμώ ότι είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση της “πανδημίας” με μέτρα πραγματικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπισή της και όχι για τον αδιάκριτο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός (lockdown) έχει γίνει φανερό ότι δεν απέδωσε παρά μόνο στην εκτόξευση του χρέους της χώρας μας στο 200% και στο να οδηγήσει στην φτώχεια και στην ανεργία μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Την ευθύνη για τα αποτελέσματα ή τις παρενέργειες του εμβολιασμού την ρίχνουν στους πολίτες. Η επιλογή των εμβολίων εξαρτάται όχι από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους αλλά από άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Η ανεξέλεγκτη διάκριση σε εμβολιασμενους και μη εμβολιασμενους πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά. Την παρούσα περίοδο θεωρούμε ότι υπάρχει μια ύφεση της “πανδημίας” αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν. 



Γνωρίζετε εάν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορονοιο στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας;


Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και υπάρχει εύλογος προβληματισμός στο κατά πόσο θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όσο και σε επαγγέλματα/λειτουργήματα που σχετίζονται με την απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις για εμβολιασμό είναι συνεχείς. Σίγουρα υπάρχουν όρια και πρέπει πάντοτε να έχουμε στο νου μας ότι αν το κουβάρι αρχίσει να ξετυλίγεται, δεν πρόκειται εύκολα να σταματήσει. Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη έχει δείξει ξεκάθαρα ότι το μόνο που την ενδιαφέρει σχετικά με την πανδημία, είναι η συνεχής και παρά της ευρωπαϊκές οδηγίες πίεση προς τους πολίτες για εμβολιασμό με εμβόλια που δεν είναι εξακριβωμένα αποτελεσματικά αλλά αντιθέτως είναι διαπιστωμένα δυνητικά άκρως επικίνδυνα για την ατομική υγεία.



Ποια η άποψη σας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο;


Είμαι ξεκάθαρα ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο  δεν χτυπάει μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά κυρίως χτυπά τον μέσο Έλληνα που είναι πλέον απροστάτευτος απέναντι στο ξένο κεφάλαιο των πολυεθνικών εταιρειών.Ο νόμος αυτός προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας, ατομική διαπραγμάτευση του κάθε Έλληνα εργαζόμενου με τον πολυεθνικό κολοσσό. Ο φτωχός και χρεωμένος Έλληνας εργαζόμενος καλείται να διαπραγματευτεί ιδιωτικά με την μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού και την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα δικηγόρων που αυτή έχει στην διάθεσή της. Οδηγούμαστε έτσι σε μια ζούγκλα όπου ο αδύναμος θα γίνεται βορρά και αντικείμενο της πλήρους εκμετάλλευσης των μεγάλων θηρίων.


Ο Έλληνας από ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας θέλουν να γίνει εξαθλιωμένος υπάλληλος  χωρίς δικαιώματα και με έναν μισθό πολύ μικρό που ίσα ίσα να φτάνει για τα υποτυπώδη και απολύτως απαραίτητα.  Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καταργείται πλέον το οκτάωρο. Έτσι  θέλουν τον Έλληνα μην προλαβαίνει να σκεφτεί πέρα από ότι σχετίζεται με την επιβίωσή του και να είναι υποχείριο των χρηματοοικονομικών συστημάτων. Το εργασιακό για τους ΈΛΛΗΝΕΣ είναι μείζον εθνικό θέμα. Με το πρόγραμμά μας διεκδικούμε νέες θέσεις εργασίας, υψηλούς μισθούς, στροφή προς την εθνική παραγωγή με στόχο την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Ο Έλληνας εργαζόμενος, ο παραγωγός και ο επιχειρηματίας μπορεί και πρέπει να είναι η βάση σε ένα εθνικό σχέδιο για την διάσωση και ανασυσυγκρότηση του Ελληνισμού.

Σας ευχαριστώ θερμά

Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more