Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Οι ιαματικές πηγές θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της Πέλλας!

 


Αποτελούν βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας



Στο επίκεντρο επένδυση στο Λουτροχώρι 




Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι για την Πέλλα οι ιαματικές της πηγές, οι οποίες με την κατάλληλη ανάδειξη, τον εκσυγχρονισμό και την προβολή μπορούν να την καταστήσουν προορισμό για επισκέπτες που αγαπούν τον τουρισμό ιαματικής θεραπείας και είναι πολλοί!
Ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ενδιαφέρον τοπικού επιχειρηματία για περιοχή στο Λουτροχώρι Σκύδρα ώστε να επενδύσει μετά την αναγνώριση της ιαματικής πηγής της περιοχής, αξιοποιόντας και Κοινοτικά κονδύλια για την δημιουργία ξενώνα και πισίνας. Πρόκειται για σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 4,5 εκατ. ευρώ, μέσα από τα οποία θα προκύψουν σύγχρονες ιαματικές μονάδες, που θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, με ευεργετικά αποτελέσματα και στην απασχόληση.
Ειδικά δε το Λουτροχώρι και ο Δήμος Σκύδρας αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα από αυτή την επένδυση καθώς τα νερά της περιοχής έχουν πολλά και θετικά στοιχεία. Μια τέτοια επένδυση, ανα τελεσφορήσει θα φέρει και άλλες παρόμοιες προσπάθειες στην περιοχή αλλά και ανάπτυξη της εστίασης. Μάλιστα αναμένεται μια σημαντική πρόταση που θα αξιοποιήσει και το πρόγραμμα interreg ώστε να δημιουργηθεί μία σύγχρονη μονάδα ιαματικού τουρισμού, εφάμιλλη με αντίστοιχες της Ευρώπης, ενώ άλλα τόσα θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των λουτρών στο Λουτροχώρι Σκύδρας. Θυμίζουμε πάντως πως το ιδιοκτησιακό της περιοχής είναι τριχτομιμένο ανάμεσα στην Περιφέρεια, τον Δήμο Σκύδρας και το Δημόσιο.
Πάντως η πιστοποίηση που έχει λάβει η περιοχή απο το Υπουργείο Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές είναι πολύ σημαντική. Ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές φυσικά είναι η πρόσβαση στο χώρο και σίγουρα οι κατασκευτές του δρόμου Θεσσαλονίκη-Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Μαυροβούνι ευνοεί την περιοχή αλλά και η σύνδεση με τον τον δρόμο Βέροιας Νάουσας που αποτελεί την κάθετο στην Εγνατία, θα φέρει το Λουτροχώρι ακόμη πιο κοντά. Η περιοχή φυσικά έχει και άλλα πολύ θετικά στοιχεία τα βότανα και η χλωρίδα της περιοχής, η οποία διαθέτει πληθώρα βοτάνων όπως τσάι, θρούμπι, φασκόμηλο κλπ. Είναι δεδομένο πως αν προχωρήσουν οι επενδύσεις και ξεκινήσουν οι υλοποιήσεις των έργων, θα δημιουργηθεί η λειτουργική και ποιοτική «αφύπνιση» των Ιαματικών Λουτρών, κατόπιν ενός μεγάλου διαστήματος αδράνειας, απελευθερώνοντας δε κυρίως τον αναγνωρισμένο ιαματικό πόρο που διαθέτει η Σκύηδρα και η περιοχή ευρύτερα, για τη βέλτιστη κεφαλαιοποίησή του.


ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Τα ιαματικά λουτρά Λουτροχωρίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον, χωρίς να έχουν ακόμη αξιοποιηθεί από την επίσημη πολιτεία, για οργανωμένη εξυπηρέτηση ξένων επισκεπτών. Ενώ παράλληλα δεν έχουν επωφεληθεί των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή για ξεκούραση, θεραπεία και αναψυχή, σε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ό,τι πολλοί χαρακτηρίζουν το Λουτροχώρι, ως αληθινό δώρο της φύσης.

Οι ιαματικές υδροθειούχες πηγές, λειτουργούν σήμερα, διότι ο Σεβαστός Ιερέας του χωριού, Πατέρας Ιωάννης, τα τελευταία 35χρόνια έχει αναλάβει έναν ρόλο που άλλοι θα έπρεπε να οργανώσουν. Φροντίζει με προσωπικό κόπο και κόστος να διατηρεί χειμώνα-καλοκαίρι, ανοιχτά τα λουτρά που κατασκέυασε μέσα στην ιδιοκτησία του. Και να δέχεται όλους όσοι έρχονται στο Λουτροχώρι για να αφεθούν στην ιαματική δράση των θαυματουργών νερών. Οι λουόμενοι, χωρίζονται αυστηρώς σε δύο ομάδες (γκρουπ) ανδρών-γυναικών και επιτρέπεται να πάρουν το μπάνιο τους ανα μία ώρα εναλλάξ, βάση αναρτημένου προγραμματισμένου ωραρίου και εντελώς δωρεάν.

Η αξία των πηγών, είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια και σήμερα τα λουτρά, είναι πανελληνίως γνωστά για τις ποικιλόμορφες θεραπευτικές τους ιδιότητες και κατάλληλα για παθήσεις του πεπτικού, του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων και δερματικές παθήσεις. Τα νερά εξέρχονται σε θερµοκρασία 23 °C και έχουν χαρακτηριστεί, μέτρια προς ψυχρά - ολιγοµεταλλικά, υποτονικά και είναι κατάλληλα για πόσιμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νερό χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών γνωστής εταιρίας. Επισκεφθείτε τα λουτρά και αφεθείτε στις ευεργετικές τους ιδιότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more