Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

EKTOΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΟΙ ΕΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

 

νομοθετήθηκαν οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμενους...


«Απαγορευτικό» για καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους, γήπεδα...

Στο έλεος της μετάλλαξης «Δέλτα» η χώρα

BAR POLYS KOSMOS

Δόθηκε στον αέρα η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία υπαίθριων κέντρων διασκέδασης και εστίασης αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος των μέτρων που σχεδιάζονται για την παροχή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους και τα οπ0ία εκ των πραγμάτων δυσκολεύουν τη ζωή των ανεμβολίαστων.
Η εφαρμογή των μέτρων τυπικά ξεκίνησε και στην πόλη των Ιωαννίνων από χθες το απόγευμα, ζητούμενο είναι όμως η απόλυτη εφαρμογή τους, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
. Βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα και την Πέλλα- εκτός της μη τήρησης των μέτρων- είναι η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη ίσως «ευθύνεται» για το 60% των κρουσμάτων, με την εκτίμηση ότι το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα.
Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να είναι ήδη επιβαρυμένα και τις προβλέψεις ακόμη χειρότερες, Επιστήμονες και Κυβέρνηση εξαντλούν κάθε δυνατότητα για αύξηση των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό «δεν κλείνει η πόρτα» στους ανεμβολίαστους μόνο στα κέντρα ψυχαγωγίας, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως και στα ταξίδια σε νησιά κ.α. που είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ.

Παράλληλα μετά τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στα γηροκομεία και στις κοινωνικές δομές, νέα επαγγέλματα εξετάζονται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν να εμβολιαστεί εμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. «Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση.

Αν δεν μπορεί να γίνει, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται», τόνισε συμπληρώνοντας ότι εκτίμησή του είναι ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όπου υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Η Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε χθες και έχει ισχύ μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου (ώρα 6 π.μ.). προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Τη λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ,) και των εσωτερικών χώρων καταστημάτων εστίασης αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με χωρητικότητα 85% και μόνο με καθήμενους. Οι πολίτες θα εισέρχονται σε αυτά κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
[γ] πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα με https://selftesting.gov.gr/
Οι υπαίθριοι χώροι
Οι επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτό και υπαίθριο χώρο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν δύο ανοιχτές πλευρές) που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο προβλέπεται:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
-Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
- Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
Ειδικώς στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου
Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας σε ανοιχτούς χώρους ισχύουν και για: τη λειτουργία υπηρεσιών catering κι εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και για μόνο καθήμενους πελάτες. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Θέατρα - κλειστοί  κινηματογράφοι
Τα θέατρα και γενικά οι επιχειρήσεις ζωντανού ακροάματος και λοιπών παραστατικών μπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με πληρότητα 85% και με επίδειξη των αντίστοιχων πιστοποιητικών. Τα άτομα κατά των 18 ετών θα εισέρχονται με δήλωση self-test, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας ακόμα και μη έχων την επιμέλεια είτε κηδεμόνας.
Τα γήπεδα
Στα γήπεδα ανοιχτά και κλειστά θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων ή νοσήσαντων με ποσοστό κάλυψης των θέσεων μέχρι 80% για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέχρι 60% για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Η επιστροφή από τα νησιά
Με πιο εύκολο τρόπο γίνεται η μετακίνηση των εμβολιασμένων και προς τα νησιά, καθώς και σε αυτή την περίπτωση επιδεικνύουν, απλώς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό ή rapid test.
Με βάση τα νέα δεδομένα, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία κάνει πλέον το Λιμενικό, ενώ οι ταξιδιώτες καλούνται να βρίσκονται στα λιμάνια 1,5 ώρα νωρίτερα.
Η επιστροφή από τα νησιά θα γίνεται πλέον με πιστοποιητικό Covid, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more