Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τονίσει τη συνεχή τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

Στην απάντησή του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει ρητά να δεσμευτεί υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των Διεθνών Συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η Τουρκία, επίσης, πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην απάντησή του, επίσης, ο Γιοσέπ Μπορέλ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στην Τουρκία δεν έχει ακόμη εδραιωθεί ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η προστασία της γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εκφράζει τις ανησυχίες αυτές προς την τουρκική πλευρά κατά τις διμερείς επαφές των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more